Ο μανάβης της καρδιάς μας μάς μαθαίνει τα άγρια χόρτα

Ο μανάβης της καρδιάς μας μάς μαθαίνει τα άγρια χόρτα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ σταμναγκάθια και ασκολύμπρους, ταραξάκους και βρούβες, παπούλες, που είναι κρητικό χόρτο, αγκιναράκια και καβουράκια. Συνήθως αυτά είναι καλλιεργήσιμα, η εποχή τους ξεκινάει από τέλη Νοέμβρη και φτάνει μέχρι τον Φλεβάρη.

Όλα τα υπόλοιπα βγαίνουν την άνοιξη: χόρτα βουνού διάφορα που δεν μαζεύονται χωριστά και είναι διάφορες ποικιλίες μαζί, άγριο μάραθο, που χρησιμοποιείται πολύ σε πίτες, στίφνα, που καταναλώνεται πολύ στη Θήβα και γύρω από τη Στερεά Ελλάδα. Έπειτα είναι τα φύλλα και τα ανθάκια των άγριων σκόρδων, οι μολόχες, η οξαλίδα, που είναι όντως όξινη και τη βρίσκουμε και το καλοκαίρι, οι άγριοι ζοχοί, που σχεδόν ποτέ δεν καλλιεργούνται, οι οβριές και τα σπαράγγια, οι τσουκνίδες και οι παπαρούνες, τα βλίτα, που μπορεί να τα βρούμε και άγρια, αλλά λόγω της μακράς τους διάρκειας συνήθως είναι καλλιεργήσιμα.

Το μεγάλο πρόβλημα με τα χόρτα είναι ότι έχουν αρχίσει να είναι είδη υπό εξαφάνιση, μια και δεν τα χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά, σχεδόν κανένας δεν ασχολείται με αυτά γιατί βαριέται να τα καθαρίσει.

Πιο ιδιαίτερο χόρτο, που λίγοι το ξέρουν και μαζεύεται συνήθως στα βουνά στο Πήλιο, είναι ο βλαστός της φτέρης, ο οποίος είναι φοβερή λιχουδιά, είτε βραστή, είτε ωμή, είτε τουρσί.

Όπως μου λένε και μου ξαναλένε στο Μποστάνι (Ιφικράτους 2, πλατεία Μεσολογγίου, Παγκράτι), το μεγάλο πρόβλημα με τα χόρτα είναι ότι έχουν αρχίσει να είναι είδη υπό εξαφάνιση, μια και δεν τα χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά, σχεδόν κανένας δεν ασχολείται με αυτά γιατί βαριέται να τα καθαρίσει. Ακόμα και τα γλυκά ραδίκια, που ήταν μεγάλο χιτ της δεκαετίας του ’90, έχουν αρχίσει να χάνονται.

Το μόνο χόρτο που καλλιεργείται και είναι σταθερά στα πάνω του είναι το σπανάκι και το σταμναγκάθι, που έχει γνωρίσει επιτυχία τα τελευταία χρόνια. Το ξαναείπα, βρείτε μανάβη να τον εμπιστεύεστε και θα σας καθοδηγήσει εκείνος στο πώς να βάλετε μια τροφή πολύτιμη σαν τα χόρτα στην κουζίνα σας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιζαμπώ: Η μικρή φάρμα της Μεσσηνίας που εμπιστεύονται οι καλύτεροι μάγειρες της Αθήνας 

Γεύση / Η μικρή φάρμα της Μεσσηνίας που εμπιστεύονται οι καλύτεροι μάγειρες της Αθήνας 

Ο Σταύρος Κωνσταντακόπουλος δανείστηκε για να βγάλει τα πρώτα του χωριάτικα αυγά και να χτυπήσει την πόρτα κορυφαίων σεφ. Πλέον τρέχει την Ιζαμπώ που, βασισμένη στην ανακυκλώσιμη αγροτική οικονομία, αναδεικνύει τα καλύτερα προϊόντα της περιοχής του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αορίτης: Το νέο κρητικό της Αθήνας που θα συζητηθεί

Γεύση / Στον Αορίτη στα Ιλίσια για αντικριστό και γαμοπίλαφο

Από την τριάδα που έφτιαξε το Tsiftis gastrokoutouki+ και με την υπογραφή του Σφακιανού Σήφη Μανουσέλη, αυτό το καινούργιο κρητικό βρίσκεται σε έναν πεζόδρομο των Ιλισίων, έχει αντικριστό και γαμοπίλαφο κάθε μέρα, παραδοσιακή κουζίνα χωρίς twists και πιάτα που δεν πολυπαίζουν στην Αθήνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ένα νομάς μάγειρας αναλαμβάνει την κουζίνα του Artisanal

Γεύση / Ένας νομάς μάγειρας αναλαμβάνει την κουζίνα του Artisanal

Το εστιατόριο της Κηφισιάς υποδέχεται τον Παναγιώτη Σιαφάκα των Nomade et Sauvage που κάνει ένα φαγητό τραχύ και comfort, μαγειρεμένο απλά, με πολλές ηπειρώτικες αναφορές, που μας μεταφέρει σε χωριάτικα τοπία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM