Βρέθηκε εξήγηση για τον πονοκέφαλο από κόκκινο κρασί- Και δεν είναι η ποσότητα

Βρέθηκε εξήγηση για τον πονοκέφαλο από κόκκινο κρασί- Και δεν είναι η ποσότητα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Αμερικανοί ερευνητές λένε ότι μπορεί να έχουν ανακαλύψει γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν πονοκέφαλο μετά από μόνο ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια λέει ότι ο πονοκέφαλος, που προκαλείται από ένα και μόνο ποτήρι κόκκινο κρασί οφείλεται σε μια ένωση στα κόκκινα σταφύλια που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει το αλκοόλ. Η ένωση αυτή ονομάζεται κερσετίνη.

Τα καμπερνέ από την κοιλάδα της Νάπα περιέχουν υψηλά επίπεδα της κερσετίνης σύμφωνα με τους ερευνητές. Όπως εξηγούν τα κόκκινα σταφύλια παράγουν περισσότερη κερσετίνη όταν εκτίθενται στον ήλιο. Αυτό σήμαινε ότι τα ακριβότερα κόκκινα κρασιά, παρά τα φθηνά- ενδέχεται να είναι χειρότερα για τα άτομα που είναι επιρρεπή στους πονοκεφάλους, σύμφωνα με τον καθηγητή Andrew Waterhouse, στο BBC News.

«Οι φτηνές ποικιλίες σταφυλιού καλλιεργούνται σε αμπέλια με πολύ μεγάλους θόλους και πολλά φύλλα, έτσι ώστε να μην έχουν τόσο πολύ ήλιο», είπε. «Ενώ τα υψηλής ποιότητας σταφύλια είναι από μικρότερες καλλιέργειες με λιγότερα φύλλα. Η ποσότητα της ηλιοφάνειας ελέγχεται προσεκτικά για να βελτιωθεί η ποιότητα του κρασιού» σημείωσε.

Ωστόσο άλλοι είναι πιο δύσπιστοι.

Ο καθηγητής Roger Corder από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, είπε στο BBC ότι κάποια στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα φθηνότερα κρασιά είναι τελικά χειρότερα για τον πονοκέφαλο.

Αρκετές θεωρίες έχουν αποπειραθεί να  να εξηγήσουν τους πονοκεφάλους από το κόκκινο κρασί, που μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε 30 λεπτά από την κατανάλωση ακόμη και μικρής ποσότητας. Μερικοί ισχυρίζονται ότι η αιτία μπορεί να είναι τα θειώδη, τα συντηρητικά δηλαδή που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής και διατηρούν το κρασί.

Γενικά όμως, η περιεκτικότητα σε θειώδη είναι υψηλότερη στα γλυκά λευκά κρασιά παρά στα κόκκινα. Και ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στα θειώδη και πρέπει να τα αποφεύγουν, υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι αυτά ευθύνονται για τους πονοκεφάλους.

Ένας άλλος πιθανός ένοχος είναι η ισταμίνη, ένα συστατικό πιο κοινό στο κόκκινο κρασί παρά στο λευκό και ροζέ. Η ισταμίνη μπορεί να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Και πάλι όμως λείπουν οι απόλυτες αποδείξεις για κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, η κερσετίνη γίνεται προβληματική μόνο όταν αναμειγνύεται με αλκοόλ, σύμφωνα με τους ερευνητές, που δημοσιεύουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο περιοδικό Scientific Reports. Η κερσετίνη βρίσκεται επίσης σε πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά και διατίθεται ακόμη και ως διατροφικό συμπλήρωμα λόγω των ευεργετικών αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της. Από μόνη της δε, δεν φαίνεται να προκαλεί πονοκεφάλους.

Ο καθηγητής Morris Levin, ειδικός στη νευρολογία και διευθυντής του Κέντρου Κεφαλαλγίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε πως «είμαστε επιτέλους στον σωστό δρόμο για να εξηγήσουμε αυτό το μυστήριο χιλιετιών. Το επόμενο βήμα είναι να διεξάγουμε επιστημονικά τεστ σε άτομα που εμφανίζουν αυτούς τους πονοκεφάλους. Οπότε μείνετε συντονισμένοι».

Με πληροφορίες του BBC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Τech & Science / Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Οι λανθασμένες απαντήσεις υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη σε μια μηχανή αναζήτησης στην οποία απευθύνονται περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι για έγκυρες πληροφορίες
NEWSROOM
Καρκίνος του πνεύμονα: Νέο φάρμακο καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία στην ιστορία

Τech & Science / Νέο φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα - Η νέα θεραπεία μοιάζει αποτελεσματικότερη απ' οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία - Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, με 1,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο
NEWSROOM
Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τα παιδιά που τρώνε τακτικά σνακ από φιστίκια από 4 έως 6 μηνών και πάνω, έχουν 71% λιγότερες πιθανότητες να έχουν αλλεργία στα φιστίκια στα 13, σύμφωνα με έρευνα.
NEWSROOM
Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Τech & Science / Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Οι εναλλακτικές λύσεις νικοτίνης σε ηλεκτρονικά τσιγάρα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, μπορεί να είναι πιο ισχυρές και εθιστικές από την ίδια τη νικοτίνη σύμφωνα με τον FDA
NEWSROOM
ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

Τech & Science / ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του»
NEWSROOM