Κένυα: Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλεί τον βασιλιά Κάρολο να ζητήσει «συγγνώμη» για θηριωδίες της αποικιοκρατίας

Κένυα: Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλεί τον βασιλιά Κάρολο να ζητήσει «συγγνώμη» για τις βρετανικές θηριωδίες τον καιρό της αποικιοκρατίας Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κένυας κάλεσε τον βασιλιά Κάρολο να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τις αποικιακές καταχρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου κατά την επίσκεψη του στην χώρα.

«Καλούμε τον βασιλιά (Κάρολο), εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης, να ζητήσει μια άνευ όρων και απερίφραστη δημόσια συγγνώμη (σε αντίθεση με τις πολύ προσεκτικές, αυτοσυντηρητικές και προστατευτικές δηλώσεις λύπης) για τη βάναυση και απάνθρωπη μεταχείριση που επιβλήθηκε στους πολίτες της Κένυας», δήλωσε η KHRC.

Κατά τη διάρκεια της «έκτακτης ανάγκης» μεταξύ 1952 και 1960, την περίοδο δηλαδή της κορύφωσης της προσπάθειας της Κένυας για ανεξαρτησία, Βρετανοί στρατιώτες ανάγκασαν περίπου ενάμιση εκατομμύριο Κενυάτες, οι οποίοι θεωρήθηκαν ύποπτοι για συμμετοχή στην αντιαποικιακή εξέγερση «Μάου Μάου», να μεταφερθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωση, όπου και βασανίστηκαν.

Η επίσκεψη του βασιλιά Κάρολου στην Κένυα ξεκίνησε τη Τρίτη 31 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει ως και την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου. Σκοπός της επίσκεψης είναι η αναγνώριση των πιο οδυνηρών πτυχών της κοινής ιστορίας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κένυας.

Άλλωστε, σε ανακοίνωση του το Μπάκιγχαμ  υπογράμμιζε ότι ο βασιλιάς «θα αφιερώσει χρόνο κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψης του για να εμβαθύνει στην κατανόηση των αδικιών που υπέστη ο λαός της Κένυας, κατά τη διάρκεια της "έκτακτης ανάγκης"».

Από την πλευρά της η Επιτροπή Δικαιωμάτων δήλωσε πως δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι ο βασιλιάς σκοπεύει να ζητήσει μία πλήρη και άνευ όρων συγγνώμη για την αποικιοκρατική βαρβαρότητα στην Κένυα.

Το 1957 ο γενικός εισαγγελέας της βρετανικής αποικίας Eric Griffith – Jones σε επιστολή προς Βρετανό κυβερνήτη περιέγραφε την κακομεταχείριση των κρατούμενων «ως ανησυχητικά παρόμοιες με τις συνθήκες στη ναζιστική Γερμανία ή την κομμουνιστική Ρωσία». Αργότερα, ο ίδιος ο Griffith – Jones συνέταξε νομοθεσία που επέτρεπε τους ξυλοδαρμούς υπό τον όρο να μείνουν μυστικοί.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό ύψους 20 εκατομμυρίων λιρών το 2013, με 5.228 Κενυάτες που συμμετείχαν σε ομαδική αγωγή για τις καταχρήσεις που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της «έκτακτης ανάγκης». Η πληρωμή, που συνοδεύτηκε από μια «δήλωση λύπης» της βρετανικής κυβέρνησης, ακολούθησε μια 11ετή εκστρατεία και δικαστική μάχη κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, που αρχικά κατατέθηκε από πέντε ηλικιωμένους Κενυάτες.

Η υπόθεση αποκάλυψε ότι οι Βρετανοί είχαν καταστρέψει ή αποκρύψει τα επίσημα αρχεία των βίαιων καταστολών των αποικιακών αρχών, ενώ τα έγγραφα που βρέθηκαν έφεραν τη βρετανική κυβέρνηση σε «ντροπιαστική και σκανδαλώδη θέση», σύμφωνα με τους ιστορικούς.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις και το μέγεθος των αποικιοκρατικών θηριωδιών που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας την τελευταία δεκαετία, παρόμοιοι απολογισμοί σάρωσαν την Κοινοπολιτεία, ενώ οι εκκλήσεις για αναγνώριση και αποζημίωση αυτών των ιστορικών αδικημάτων αυξήθηκαν.

Η προσέγγιση του Καρόλου, κατά την πρώτη του επίσκεψη ως βασιλιάς σε χώρα μέλος της Κοινοπολιτείας, θα σηματοδοτήσει τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να αντιμετωπίσει παρόμοιες εκκλήσεις για αναγνώριση και συγγνώμη για τις αποικιακές θηριωδίες.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή για τον AI Darth Vader στο Fortnite – Οι φαν του Star Wars και η SAG-AFTRA καταγγέλλουν «ψηφιακή νεκρομαντεία»

Διεθνή / Οργή για τον AI Darth Vader στο Fortnite – Οι φαν του Star Wars και η SAG-AFTRA καταγγέλλουν «ψηφιακή νεκρομαντεία»

Αντιδράσεις προκαλεί η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την αναπαραγωγή της φωνής του Τζέιμς Ερλ Τζόουνς – Καταγγελία από την ένωση ηθοποιών για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο Perrier: Η Nestlé παραδέχεται παράνομες πρακτικές καθαρισμού – Το γαλλικό κράτος κατηγορείται για συγκάλυψη

Διεθνή / Σκάνδαλο Perrier: Η Nestlé παραδέχεται παράνομες πρακτικές καθαρισμού – Το γαλλικό κράτος κατηγορείται για συγκάλυψη

Έκθεση της Γαλλικής Γερουσίας αποκαλύπτει χρήση μη εγκεκριμένων φίλτρων σε φυσικά μεταλλικά νερά και σιωπή της κυβέρνησης Μακρόν από το 2022
LIFO NEWSROOM
Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες ανησυχούν: Περίπου 1,5 εκατ. ντόπιοι θα πάνε στην Ελλάδα για διακοπές

Διεθνή / Τουρκία: Περίπου 1,5 εκατ. τουρίστες επιλέγουν την Ελλάδα για διακοπές

Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες εκτιμούν ότι η Τουρκία έχει ανέβει στην 5η θέση στην κατάταξη των χωρών που επισκέπτονται περισσότερο την Ελλάδα - Οι Τούρκοι τουρίστες θα συνεισφέρουν 1 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει τη Ρωσία και την Ουκρανία να τα βρουν μεταξύ τους

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει τη Ρωσία και την Ουκρανία να τα βρουν μεταξύ τους

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι Μόσχα και Κίεβο συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσες συνομιλίες για την ειρήνη, χωρίς όμως αμερικανική διαμεσολάβηση. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίζεται επιφυλακτικός, ενώ ο Ζελένσκι εκφράζει ανησυχίες πως η απομάκρυνση των ΗΠΑ ωφελεί μόνο τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Το Ισραήλ θέλει να «πάρει τον έλεγχο» όλης της Λωρίδας - 91 Παλαιστίνιοι νεκροί από βομβαρδισμούς

Διεθνή / Γάζα: Το Ισραήλ θέλει να «πάρει τον έλεγχο» όλης της Λωρίδας - 91 Παλαιστίνιοι νεκροί από βομβαρδισμούς

Το Ισραήλ ανακοίνωσε νέα στρατιωτική επέλαση στη Λωρίδα της Γάζας - Εισήλθαν μόλις πέντε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μετά από δύο μήνες αποκλεισμού
LIFO NEWSROOM
Τέλος οι εξαγωγές πουλερικών της Βραζιλίας προς την ΕΕ λόγω γρίπης των πτηνών

Διεθνή / Τέλος οι εξαγωγές πουλερικών της Βραζιλίας προς την ΕΕ λόγω γρίπης των πτηνών

Μετά τον εντοπισμό κρούσματος σε εμπορική φάρμα, η Βραζιλία δεν μπορεί πλέον να εκδίδει τα απαραίτητα υγειονομικά πιστοποιητικά – Πλήγμα για τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πουλερικών στον κόσμο
LIFO NEWSROOM