Γαλλία: Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στην αστυνομική βία - Επί ποδός 30.000 αστυνομικοί

Γαλλία: Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στην αστυνομική βία - Επί ποδός 30.000 αστυνομικοί Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images / Αρχείου
0

Διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα «ενάντια στον συστημικό ρατσισμό, την αστυνομική βία και υπέρ των δημόσιων ελευθεριών». 

Οι διαδηλώσεις στη Γαλλία θα λάβουν χώρα ύστερα από κάλεσμα της άκρας αριστεράς και διαφόρων οργανώσεων ενώ αναμένεται να είναι υπό αυστηρή επίβλεψη από την αστυνομία.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών έχει κινητοποιήσει 30.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες για τη σημερινή μέρα, κατά την οποία ο Πάπας Φραγκίσκος πραγματοποιεί επίσης επίσκεψη στη Μασσαλία, στη νοτιοανατολική Γαλλία, έπειτα από επίσημη επίσκεψη τριών ημερών που πραγματοποίησε στη χώρα ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα της Βρετανίας.

Από 24.000 ως 30.000 διαδηλωτές αναμένεται να συμμετάσχουν σε 116 ενιαίες πορείες που διοργανώνονται σε όλη την επικράτεια κατόπιν πρωτοβουλίας περίπου 100 συνδικαλιστικών και πολιτικών οργανώσεων, όπως και συλλογικών ομάδων λαϊκών συνοικιών. Στο Παρίσι, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, αναμένονται 3.000 έως 6.000 άνθρωποι να κατέβουν στους δρόμους ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των οργανώσεων αυτών. 

«Ο φόνος του Ναέλ, ο οποίος σκοτώθηκε από αστυνομικό στις 27 Ιουνίου 2023 στη Ναντέρ (προάστιο του Παρισιού), έριξε ξανά φως σ'αυτό που πρέπει να σταματήσει: ο συστημικός ρατσισμός, η αστυνομική βία και οι κοινωνικές ανισότητες που διευρύνει η πολιτική (του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ) Μακρόν», αναφέρουν οι οργανώσεις σε κοινό ανακοινωθέν τους.

Υπενθυμίζεται θάνατος του 17χρονου εφήβου από σφαίρα τροχονόμου στη διάρκεια ελέγχου είχε πυροδοτήσει κύμα ταραχών στη Γαλλία.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν απέστειλε χθες, Παρασκευή, επιστολή υποστήριξης στους αστυνομικούς και τους χωροφύλακες και τηλεγράφημα στους νομάρχες, αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε το AFP, στο οποίο τους καλεί «να επιδείξουν ιδιαίτερη επαγρύπνηση όσον αφορά τις συγκεντρώσεις αυτές», να αποφασίσουν απαγόρευση αν κριθεί απαραίτητο και να αναφέρουν τα μηνύματα «που φέρουν υβριστικά και προσβλητικά συνθήματα για τους θεσμούς της δημοκρατίας, την αστυνομία και τη χωροφυλακή, τα οποία ενδέχεται να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς οι Ιρανοί παρακάμπτουν τους περιορισμούς στο διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με το εξωτερικό

Καθώς οι περιορισμοί στο διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες εντείνονται στο Ιράν λόγω του πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, πολλοί Ιρανοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στο εξωτερικό
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να συνομιλήσουμε με τους Αμερικανούς»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο CBS News ξεκαθάρισε πως - παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ - το Ιράν δεν έχει ζητήσει ούτε κατάπαυση πυρός ούτε κάποια διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM