ΑΘΗΝΑ

Ερντογάν για Πύλα: Δεν είναι νόμιμο να εμποδίζουν Τουρκοκύπριους να έχουν πρόσβαση στα εδάφη της πατρίδας τους

Ερντογάν για Τουρκοκύπριους στην Πύλα: Δεν θα συναινέσουμε στην ανομία στη νεκρή ζώνη Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

«Μη αποδεκτή κατάσταση» χαρακτήρισε την «επέμβαση των στρατιωτών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της “ΤΔΒΚ”» στην Πύλα, σε δηλώσεις του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

«Δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ανθρωπιστικό να εμποδίζουν τους Τουρκοκύπριους που ζουν στην Πύλα να έχουν πρόσβαση στα εδάφη της πατρίδας τους», ανέφερε επίσης o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι «ως εγγυήτρια χώρα», η Τουρκία δεν θα συναινέσει στην «παρανομία».

«Ο ΟΗΕ έχει ρίξει σκιά στην ουδετερότητά του με ατυχείς δηλώσεις. Σίγουρα δεν βρίσκουμε καλή τη πίστη αυτή την παρέμβαση. Θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι ως εγγυήτρια χώρα, δεν θα συναινέσουμε στην παρανομία, ειδικά στην ουδέτερη ζώνη», σημείωσε, κάνοντας λόγο για «συμπεριφορές αντίθετες με το διεθνές δίκαιο που έχουν αυξήσει την ένταση στην περιοχή».

Τα επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής κοντά στην Πύλα, εντός της νεκρής ζώνης που χωρίζει το ελεύθερο από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Ήταν ένα από τα πιο σοβαρά επεισόδια που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια και προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι τέσσερις κυανόκρανοι τραυματίστηκαν και τα οχήματά τους υπέστησαν ζημιές, καθώς προσπαθούσαν να εμποδίσουν «μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες» κοντά στην Πύλα.

«Η κατάσταση είναι ήρεμη σήμερα μετά τις επιθέσεις της προηγούμενης εβδομάδας», δήλωσε σήμερα ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών για να εξετάσει το θέμα.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΑΘΗΝΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Διεθνή / Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με την αστυνομία μπροστά από τη φιλοσοφική σχολή και πέταξαν φωτοβολίδες, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Η απόφαση των Βρυξελλών για την Google ήταν αναμενόμενη, καθώς από το 2023 η ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει ακόμη και διάσπαση δραστηριοτήτων στον κλάδο του Adtech, χωρίς αυτό να αποφασιστεί στο παρόν στάδιο
LIFO NEWSROOM
«Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

Διεθνή / «Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

«Είμαι ευγνώμων που γλίτωσα, αλλά την ίδια στιγμή είμαι πάρα πολύ θυμωμένη, γιατί χάθηκαν συνάδελφοί μου και τόσοι άλλοι άνθρωποι», δήλωσε
LIFO NEWSROOM