Δημόσιες βρύσες: Μπορούμε να ξεδιψάσουμε με φρέσκο νερό στην Αθήνα;

Δημόσιες βρύσες: μπορούμε να ξεδιψάσουμε με φρέσκο νερό στην Αθήνα; Facebook Twitter
Από τον Ιούλιο του 2021 οι δήμοι όλης της χώρας είναι υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν δημόσιες βρύσες στην περιοχή της ευθύνης τους.
0



ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΚΑΥΣΩΝΑΣ, ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ
. Υπάρχουν δημόσιες βρύσες στις πυρακτωμένες διαδρομές της Αθήνας για να δροσιστούν με φρέσκο νερό όσοι κινούνται στην πόλη;

Το δροσερό νερό το χρειαζόμαστε όλοι, ειδικά το καλοκαίρι, και οι δήμοι σε όλη τη χώρα θα έπρεπε να έχουν φροντίσει να ρέει άφθονο από δημόσιες βρύσες.

Οι δημόσιες βρύσες όμως στην Αθήνα αλλά και στα άλλα αστικά κέντρα της χώρας είναι δυσεύρετες, παρόλο που η εγκατάστασή τους είναι υποχρεωτική.

Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου με δημόσιες βρύσες για να ξεδιψάει ο κόσμος στα αστικά κέντρα δεν εναπόκειται στην καλή διάθεση του εκάστοτε δημάρχου. Από τον Ιούλιο του 2021 οι δήμοι όλης της χώρας είναι υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν δημόσιες βρύσες στην περιοχή της ευθύνης τους.

Εάν η εμπιστοσύνη στο νερό της βρύσης αποκατασταθεί, οι πολίτες θα μπορούν να συμβάλουν αυτομάτως στη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων, καθώς δεν θα αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό σε πλαστικά μπουκάλια.

Η υποχρεωτικότητα για την κατασκευή δημόσιων βρυσών στους δήμους αρχικά προβλέφθηκε από την ευρωπαϊκή οδηγία για την ανακύκλωση και την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης που εκδόθηκε το 2019. Η οδηγία ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο το 2020 και η υποχρεωτικότητα της εφαρμογής της ξεκίνησε το 2021.

Οι επιδόσεις της χώρας όμως στην εφαρμογή του νόμου που αφορά και το θέμα της εγκατάστασης δημόσιων κρηνών έχει μείνει πολύ πίσω. Η συντριπτική πλειονότητα των δήμων παρουσιάζει υστέρηση σε αυτήν τη σημαντική υποχρέωση που έχει απέναντι στους δημότες και τους επισκέπτες των πόλεων τους.

Η ενθάρρυνση της επαναχρησιμοποίησης

Δημόσιες βρύσες: μπορούμε να ξεδιψάσουμε με φρέσκο νερό στην Αθήνα; Facebook Twitter
Να ξεδιψάσει ο κόσμος όχι με την κατανάλωση ενός εμφιαλωμένου νερού αλλά με το δωρεάν πόσιμο νερό της δημόσιας βρύσης. Φωτ.: Eurokinissi

Από τη σύσταση του ελληνικού κράτους και μετά, η χρήση της δημόσιας βρύσης είχε ταξικά χαρακτηριστικά, καθώς οι πολίτες που δεν μπορούσαν να πληρώσουν το νερό δικαιούνταν να το παίρνουν από τις δημόσιες βρύσες. Σήμερα το διακύβευμα είναι τελείως διαφορετικό αλλά και κατά κάποιον τρόπο ίδιο. Το νερό πάντα θα είναι ένα κοινωνικό αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα. Η κατανάλωσή του, όμως, θα πρέπει να μην είναι και περιβαλλοντικά επιζήμια.

Αυτό ακριβώς έρχεται να υπηρετήσει η ιδέα της δημόσιας βρύσης, τη χρήση λιγότερου πλαστικού· να ξεδιψάσει ο κόσμος όχι με την κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού αλλά με το δωρεάν πόσιμο νερό της δημόσιας βρύσης.

«Οι δημόσιες βρύσες είναι αναγκαίες γιατί μόνο έτσι μπορούμε να ξεδιψάσουμε χωρίς να βάλουμε το χέρι στην τσέπη αλλά και να μη ρίξουμε ένα ακόμη πλαστικό στον κάδο», λέει στη LiFO ο Πέτρος Μπαστέας, μέλος του συλλόγου προσωπικού της ΕΥΔΑΠ και της συνδικαλιστικής παράταξης ΣΕΚΕΣ για Δημόσια ΕΥΔΑΠ .

Πού πρέπει να υπάρχουν δημόσιες βρύσες

Δεν είναι βέβαια καθόλου τυχαίο ότι η υποχρεωτικότητα για τις δημόσιες βρύσες εντάσσεται στον νόμο για τα πλαστικά μίας χρήσης. Ο Πέτρος Μπαστέας εξηγεί ότι η νομοθεσία, μέσω των δημόσιων βρυσών, ενθαρρύνει την επαναχρησιμοποίηση δοχείων νερού. «Από τον Ιούλιο του 2021 όλοι οι δήμοι υποχρεούνται να έχουν κοινόχρηστες βρύσες για τη δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, σε δημοτικές παιδικές χαρές και σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης κοινού,  παρέχοντας κατάλληλη σήμανση στο κοινό», λέει.

Οι δικαιολογίες των δημάρχων

Δημόσιες βρύσες: μπορούμε να ξεδιψάσουμε με φρέσκο νερό στην Αθήνα; Facebook Twitter
Ρωτήσαμε τον δήμο της Αθήνας αν γνωρίζει τον αριθμό των κοινόχρηστων βρυσών που πρέπει να εγκατασταθούν για να καλυφθεί το ιστορικό το κέντρο της Αθήνας, αλλά, όπως μας είπαν, δεν έχει γίνει κάποια σχετική μελέτη.

Σε αρκετές  περιπτώσεις όμως όλα τα παραπάνω για πολλούς δήμους είναι ψιλά γράμματα. Ωστόσο μάθαμε ότι πολλοί δήμαρχοι, για να δικαιολογήσουν την ολιγωρία τους, υποστηρίζουν ότι δεν τοποθετούν κοινόχρηστες βρύσες γιατί θα βανδαλιστούν. Κάποιοι άλλοι λένε ότι η κοινόχρηστη βρύση σημαίνει αυτόματα και σπατάλη νερού. Το επιχείρημά τους είναι ότι όπου υπάρχουν  κοινόχρηστες βρύσες πολύ συχνά μένουν ανοιχτές γιατί πολλοί δεν τις κλείνουν όταν τις χρησιμοποιούν. Στην περίπτωση αυτή, βέβαια, παραβλέπουν ότι υπάρχουν πια τεχνολογίες για αυτόματο κλείσιμο της ροής του νερού.

Οι δημόσιες βρύσες στην Αθήνα

Ποιες είναι οι επιδόσεις του δήμου της Αθήνας στην τοποθέτηση δημόσιων βρυσών; Η LiFO απευθύνθηκε στον κεντρικό δήμο για να μάθει σε ποιες περιοχές υπάρχουν κοινόχρηστες κρήνες. 

Από τον δήμο μάς ανέφεραν 11 δημόσιες βρύσες: στο Σύνταγμα, στην αρχή της Ερμού, έξω από τον σταθμό του μετρό στον Κεραμεικό, στην πλατεία Ασωμάτων, στο παρκάκι της Λουίζης Ριανκούρ, στον πεζόδρομο της Καλλισπέρη, στον Λόφο Φιλοπάππου, στην παιδική χαρά Ζαππείου στον Εθνικό Κήπο, στο πάρκο Φιξ, στο πάρκο Περιβολάκι στο Κουκάκι, στην πλατεία Σοφίας Βέμπο στους Αμπελόκηπους και στο Pocket Ρark Παγκρατίου. 

Ο δήμος Αθηναίων υποστηρίζει επίσης ότι κοινόχρηστες βρύσες υπάρχουν στις παιδικές χαρές του δήμου, χωρίς να διευκρινίζει τον αριθμό. Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι στα έργα της Πανεπιστημίου και του εμπορικού τριγώνου προβλέπεται η τοποθέτηση δημόσιων κρηνών, δεν διευκρίνισε όμως πόσες θα είναι αυτές.

Ρωτήσαμε επίσης αν γνωρίζει τον αριθμό των κοινόχρηστων βρυσών που πρέπει να εγκατασταθούν για να καλυφθεί το ιστορικό το κέντρο της Αθήνας, αλλά, όπως μας είπαν, δεν έχει γίνει κάποια σχετική μελέτη. Τονίζουν, ωστόσο, ότι υπάρχει σχετική πρόβλεψη εγκατάστασης σε όλα τα νέα έργα που θα γίνονται.

Με δύναμη από τη Θεσσαλονίκη

Δημόσιες βρύσες: μπορούμε να ξεδιψάσουμε με φρέσκο νερό στην Αθήνα; Facebook Twitter
Εκτός από το περιβαλλοντικό όφελος, «η μείωση της κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού αναλογεί σε μείωση 600 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως των δαπανών στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Δυναμικό κίνημα για την προώθηση της αξίας του νερού της βρύσης ως δημόσιου αγαθού και του δικαιώματος της πρόσβασης σε αυτό στους δημόσιους χώρους έχει αναπτυχθεί στη Θεσσαλονίκη. Το κίνημα αποτελείται από δεκάδες συλλογικότητες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ενεργούς πολίτες αλλά και δημοτικές παρατάξεις της αριστεράς.

Σε αυτό πρωτοστατούν και οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ. Η εκστρατεία για την εγκατάσταση δημοσίων βρυσών στην πόλη είναι ενεργή και δραστήρια εδώ και μία τετραετία τουλάχιστον, ενώ έχει εντατικοποιήσει τις δράσεις της μετά την υποχρεωτικότητα του νόμου.

Ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, λέει στη LiFO ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν ανταποκρίνεται στην υποχρέωσή του για δημόσιες κοινόχρηστες βρύσες: «Το καλοκαίρι του 2022 η ΕΥΑΘ είχε προτείνει στον δήμο Θεσσαλονίκης να εγκαταστήσει 12 βρύσες στην παραλία της. Τότε οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ προσφέρθηκαν να τις εγκαταστήσουν οι ίδιοι δωρεάν και άμεσα, χωρίς να υπάρξει πρόσθετο εργολαβικό κόστος. Ωστόσο ο δήμαρχος προτίμησε να τοποθετηθούν από μια εταιρεία λίγο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2022. Ακόμη οι βρύσες δεν έχουν εγκατασταθεί», λέει.

Για τον Δημήτρη Αρχοντόπουλο η ημερομηνία της 21ης Ιουλίου του 2021, οπότε ξεκίνησε η εφαρμογή του νόμου για τις δημόσιες βρύσες, θα έπρεπε να αποτελεί «ημερομηνία ορόσημο για κάθε δήμο στη χώρα μας και για την προσβασιμότητα κάθε πολίτη στο νερό, το φυσικό αγαθό το απαραίτητο για τη ζωή».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αν «εάν η εμπιστοσύνη στο νερό της βρύσης αποκατασταθεί, οι πολίτες μπορούν με αυτόν τον τρόπο να συμβάλουν αυτομάτως στη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων, καθώς δεν θα αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό σε πλαστικά μπουκάλια».

Εκτός από το περιβαλλοντικό όφελος, «η μείωση της κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού αναλογεί σε μείωση 600 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως των δαπανών στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», λέει.

Για τους φορείς και τις συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης ο ευρωπαϊκός και από το 2021 και ελληνικός νόμος για την τοποθέτηση δημόσιων βρυσών «είναι ένα από τα αποτελέσματα του μακροχρόνιου αγώνα των κινημάτων νερού στην Ευρώπη».

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κρασί, το λάδι και ένας υπουργός του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ