Η αβάσταχτη αλαζονεία της εξουσίας

Η αβάσταχτη αλαζονεία της εξουσίας Facebook Twitter
H αλαζονεία της εξουσίας δεν περιορίζεται στο πολιτικό πεδίο, λαμπρά δείγματα του είδους ανευρίσκονται επίσης στο οικονομικό, το θρησκευτικό και πάει λέγοντας. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0



«ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΨΩΜΙ,
 ας φάνε παντεσπάνι!». Η περίφημη αυτή ρήση, που αποδίδεται στη Μαρία Αντουανέτα και που της στοίχισε κυριολεκτικά το κεφάλι της, θεωρείται η πιο χαρακτηριστική έκφραση αλαζονείας όλων των εποχών. Νεότερες έρευνες αμφισβητούν ότι η τελευταία βασίλισσα της Γαλλίας είπε πράγματι κάτι τέτοιο για τους ξεσηκωμένους από την ανέχεια υπηκόους της, γεγονός όμως είναι ότι οι εκπρόσωποι των λογής εξουσιών –και όχι μόνο εκείνων που είναι αυταρχικές «με τη βούλα»– έχουν δώσει ανά τους αιώνες ουκ ολίγα ανάλογα δείγματα. 

Ακόμα και στην Γ’ Ελληνική Δημοκρατία, που με όλα τα στραβά της θεωρείται η καλύτερη που είχαμε ποτέ, θα μπορούσε κανείς να συντάξει σωστό ανθολόγιο ρήσεων, αποφάσεων και πρακτικών που αφορούν όλα λίγο-πολύ τα κόμματα τα οποία κυβέρνησαν μέχρι σήμερα. Βεβαίως η αλαζονεία της εξουσίας δεν περιορίζεται στο πολιτικό πεδίο, λαμπρά δείγματα του είδους ανευρίσκονται επίσης στο οικονομικό, στο θρησκευτικό και πάει λέγοντας.

Πολλές φορές πρόκειται απλώς για ευθυνοφοβία, για έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα, είτε για την ακαταμάχητη ανθρώπινη βλακεία, όπως συνέβαινε, για παράδειγμα, με κάποιες εντελώς ακατανόητες απαγορεύσεις στης πανδημίας τον καιρό.

Δεν είναι πάντα, ωστόσο, ή δεν είναι μόνο ζήτημα ενός έρποντος ή καλπάζοντος αυταρχισμού ή μεγαλοϊδεατισμού. Πολλές φορές πρόκειται απλώς για ευθυνοφοβία, για έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα, είτε για την ακαταμάχητη ανθρώπινη βλακεία, όπως συνέβαινε, για παράδειγμα, με κάποιες εντελώς ακατανόητες απαγορεύσεις στης πανδημίας τον καιρό. Για του λόγου το αληθές, ιδού τρία περιστατικά που σημείωσα πρόσφατα:    

• Με το που έσκασε το πρώτο κύμα καύσωνα, η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε και διέταξε το… κλείσιμο όλων των πάρκων «για λόγους ασφαλείας», με δικαιολογία τον αυξημένο κίνδυνο φωτιάς, ξεσηκώνοντας δικαίως πολλές αντιδράσεις. Το γεγονός ότι οι λιγοστές πράσινες οάσεις που έχουμε σε αυτή την ασφυκτικά χτισμένη τσιμεντούπολη είναι από τα ελάχιστα μέρη όπου μπορεί να καταφύγει ένας περαστικός ή περίοικος, και ειδικά όσοι δεν διαθέτουν την πολυτέλεια ενός κλιματιστικού ή/και ενός στοιχειωδώς βιώσιμου σπιτιού σε τέτοιες ακραίες συνθήκες, μπορεί να μην περνά καν από το μυαλό ενός ανθρώπου της οικονομικής επιφάνειας του αξιότιμου κ. Περιφερειάρχη, δεν παύει όμως να είναι μια κραυγαλέα αλήθεια.

Ο πράγματι υπαρκτός κίνδυνος πυρκαγιάς μπορεί εύκολα να αποτραπεί αν αυξηθούν οι φύλακες και οι περιπολίες, αν υπάρχει επίσης σύστημα πυρόσβεσης που να λειτουργεί. Θα ήταν τιμιότερο να δηλώσουν «δεν έχουμε / δεν φροντίσαμε / δεν μας απασχολεί να έχουμε το αναγκαίο προσωπικό» από το να επικαλούνται διάφορες απίθανες δικαιολογίες – ανάμεσά τους τον κίνδυνο θερμοπληξίας, λες κι αυτός είναι μικρότερος στα γυμνά μπετά! Ψάχνοντας εξάλλου στο ίντερνετ, σε καμία χώρα δεν είδα να λαμβάνουν αυτό το «μέτρο» στα δημόσια πάρκα εν όψει καύσωνα. Είδα συστάσεις στους πολίτες, ακυρώσεις υπαίθριων εκδηλώσεων, απαγορεύσεις εισόδου όμως πουθενά!  

• «Οι περιοχές που επηρεάστηκαν (από τη φωτιά) αφορούν λιγότερο από το 10% της τουριστικής δυναμικής του νησιού», επαιρόταν ένα tweet της Πολιτικής Προστασίας για την πύρινη λαίλαπα που κατακαίει τη Ρόδο. Σοβαρά τώρα; Εδώ κοντεύει να καρβουνιάσει το μισό νησί κι εσύ ως Πολιτική Προστασία τουϊτάρεις ΑΥΤΟ; Που πάει να πει, στα κομμάτια τα χιλιάδες στρέμματα δάσους, τα σπίτια, τα μποστάνια, τα τόσα άγρια και οικόσιτα ζώα που χάθηκαν, πιθανόν εξαιτίας και της δικής μας ολιγωρίας ή ανεπάρκειας, σημασία έχει ότι σώσαμε την τουριστική υποδομή! Δεν ξέρω πόσοι ξένοι τουρίστες ακολουθούν την Πολιτική Προστασία στο Twitter, αν πάντως υπάρχουν κάποιοι, μάλλον θα φρύαξαν κι αυτοί. 

• «Ναι, το ξέρω ότι είμαι παράνομος, φέρτε την αστυνομία να με συλλάβει» φέρεται να δήλωσε προκλητικά επιχειρηματίας σε μέλη της Κίνησης Πολιτών Πάρου που πραγματοποίησαν μαζική διαμαρτυρία στην παραλία Μικρή Σάντα Μαρία, την οποία ο εν λόγω ιδιοκτήτης beach bar μετέτρεψε ετσιθελικά σε μια απέραντη πολυθρονο-ξαπλώστρα που τη χρεώνει κατά βούληση, επειδή προφανώς τον παίρνει κι επειδή μπορεί. Διότι βεβαίως, αν πάω εγώ, π.χ., να στήσω μια σκηνούλα εκεί παραδίπλα, με έχουν μαζέψει στο πιτς φυτίλι και έχω φάει και πρόστιμο που αν δεν εξοφληθεί έγκαιρα θα το χρεωθώ στην εφορία.

Και δεν πρόκειται καν για εξαίρεση – την ίδια απαράδεκτη κατάσταση συναντάς και σε άλλες παραλίες της Πάρου όπως και σε όλα πια τα τουριστικά νησιά, όπου οι τοπικές εξουσίες συχνά διαπλέκονται με τις οικονομικές, ντόπιες ή εισαγόμενες, και όπου διάφορες μικρομαφίες αναλαμβάνουν να συνετίσουν τους απείθαρχους, όπως συνέβη με τον «ενοχλητικό» αρχαιολόγο της Μυκόνου τον Απρίλιο, που έγινε μεν θέμα, όμως η «ομερτά» μια χαρά λειτούργησε και οι ένοχοι του άγριου ξυλοδαρμού του, φυσικοί και ηθικοί, δεν βρέθηκαν ακόμα και κοινή πεποίθηση είναι πως ούτε και πρόκειται.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστική θερμονησίδα: Πώς έγινε φούρνος η Αθήνα και τι κάνουν άλλες πόλεις της Ευρώπης

Ρεπορτάζ / Αστική θερμονησίδα: Πώς έγινε φούρνος η Αθήνα και τι κάνουν άλλες πόλεις της Ευρώπης

Η Αθήνα είναι μια κλιματικά άρρωστη πόλη που «καίγεται» από το ατμοσφαιρικό φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, ένα φαινόμενο που τα επόμενα χρόνια θα αλληλεπιδράσει σφόδρα με τους παρατεταμένους και συχνούς καύσωνες τους οποίους θα φέρει η κλιματική αλλαγή. Τι πρέπει να γίνει για να θεραπευτεί η πόλη από την ακραία ζέστη;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Ρεπορτάζ / Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Στο βιβλίο του «Ο πλαστογράφος του Φράνκο», ένας ντετέκτιβ από τη Σεβίλλη ισχυρίζεται πως μεγάλα μουσεία, μεταξύ των οποίων και η ελληνική Εθνική Πινακοθήκη, έχουν αγοράσει πιστά αντίγραφα έργων του Ελ Γκρέκο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Σήμερα, όταν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς επαγγέλλεσαι, πιθανότατα λες πως είσαι creative director

Κοκέτα / Σήμερα, όταν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς επαγγέλλεσαι, πιθανότατα λες πως είσαι creative director

Ένας σιωπηλός ιός, μια πανδημία για την οποία δεν μιλά κανείς: μανάδες, κρύψτε τα παιδιά σας από τη μάχη του creative direction. Η Δανάη Ιωάννου σε μια επιτόπια έρευνα για το επάγγελμα που σαρώνει γύρω μας τους ανθρώπους σαν κρυφή πανδημία.
ΔΑΝΑΗ ΙΩΑΝΝΟΥ
Μεταναστευτικό: Η ισπανική απάντηση

Οπτική Γωνία / Μεταναστευτικό: Η ισπανική απάντηση

Χώρες που υποδέχτηκαν σχετικά φιλικά μετανάστες είχαν οφέλη σε οικονομικό επίπεδο. Μια από αυτές είναι η Ισπανία, που τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε θετικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν τους τρόπους ένταξής τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ