Βίλες, σκάφη, εταιρείες: Πόσους φόρους θα πληρώσουν οι κληρονόμοι του Μπερλουσκόνι

Βίλες, σκάφη, έργα τέχνης: Πόσους φόρους θα πληρώσουν οι κληρονόμοι του Μπερλουσκόνι Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η διαθήκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που άνοιξε πριν από λίγες μέρες, προβλέπει κληροδοτήματα κάθε είδους.

Στην τεράστια κληρονομιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων βίλες, σκάφη και έργα τέχνης. Αλλά και άλλα ακίνητα αξίας 600 ή 700 εκατομμυρίων. Πέραν των δικαιωμάτων του στις εταιρείες.

Για τα σκάφη και τη χρήση τους, τα παιδιά του έχουν ήδη καταλήξει σε συμφωνία. Το San Maurizio ( κατασκευής 1977), το ιστιοφόρο Principessa Vai via μήκους 42 μέτρων (1965) και το μηχανοκίνητο σκάφος Magnum 70 (1990) θα μοιραστούν μεταξύ τω κληρονόμων. Αλλά υπάρχουν και αεροπλάνα: ένα Hawker 4000, ένα Gulfstream V I-Deas, ένα Hawker 750 και ένα Hawker 800.

Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται είναι πόσους φόρους θα πληρώσουν οι κληρονόμοι του Μπερλουσκόνι. Πώς λειτουργεί η εισφορά επί των περιουσιακών στοιχείων σε αυτές τις περιπτώσεις;

Η Corriere della Sera εξηγεί ότι όποιος κληρονομεί κινητή και ακίνητη περιουσία καλείται να πληρώσει φόρο κληρονομιάς. Και να υποβάλει τη σχετική δήλωση στον Οργανισμό Εσόδων. Η εφημερίδα εξηγεί ότι ο νόμος 262 του 2006 προβλέπει φόρους 4% για μεταγραφές υπέρ συζύγου ή συγγενών σε άμεση μεταβίβαση (συμπεριλαμβανομένων των τέκνων). Το τέλος εφαρμόζεται στη συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων με έκπτωση 1 εκατομμυρίου ευρώ. Πράγμα που καθιστά τα περισσότερα κληροδοτήματα φορολογητέα.

Στη συνέχεια ο νόμος προβλέπει φόρους 6% για κληροδοτήματα υπέρ αδελφών επί της συνολικής καθαρής αξίας. Η έκπτωση εδώ μειώνεται στο ένα δέκατο: 100.000 ευρώ. Φόρος 6% ισχύει και για μεταβολές υπέρ λοιπών συγγενών μέχρι τέταρτου βαθμού. 

Εκπτώσεις και φόρος για την κληρονομιά του Μπερλουσκόνι  

Αντίθετα, οι φόροι είναι 8% για όλα τα άλλα θέματα. Αυτά δηλαδή που δεν εμπλέκουν οικογενειακούς δεσμούς. Μεταξύ αυτών θα πρέπει να είναι και η Μάρτα Φασίνα, η οποία θα έπρεπε έτσι να πληρώσει 8 εκατομμύρια σε φόρους για τα 100 εκατομμύρια που της άφησε ο πρώην σύντροφός της με τον οποίο είχε συνάψει μόνο ένα ‘συμβολικό’ γάμο που δεν έχει νομική ισχύ.  

Ο Πάολο Μπερλουσκόνι από την άλλη, αδερφός του «Καβαλιέρε», θα πρέπει να πληρώσει τον φόρο 6%. Με έκπτωση που φαίνεται μικρή σε σχέση με το ποσό του κληροδοτήματος. Το σύνολο των φόρων, λοιπόν, θα πρέπει να ανέρχεται σε σχεδόν έξι εκατομμύρια ευρώ για αυτόν. Επίσης ο Μαρτσέλο Ντελ Ούτρι, επί χρόνια συνεργάτης του Μπερλουσκόνι, που αποκάλυψε ότι έχει καρκίνο, θα πρέπει να πληρώσει φόρο 8% στα 30 εκατομμύρια που κληρονόμησε .

Πάντως τα παιδιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν θα πληρώσουν φόρους για το 61,2% της εταιρείας Fininvest που κληρονομούν από τον πατέρα τους. Και αυτό γιατί ο Ενοποιημένος Νόμος για την Κληρονομιά της Ιταλίας προβλέπει φοροαπαλλαγές. Όπως εξηγεί η Repubblica, προβλέπεται ότι εάν η μεταβίβαση γίνεται σε μέλη της οικογένειας και αφορά ελεγχόμενα συμφέροντα - όπως συμβαίνει με τη μετοχή της Fininvest (που μεταβιβάζεται μέσω των τεσσάρων εταιρειών χαρτοφυλακίου) – οι μεταβιβάσεις «δεν υπόκεινται σε φόρο».

Αυτό, όμως, με την προϋπόθεση ότι ικανοποιείται ένα σημείο. «Το όφελος ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι οι κληρονόμοι συνεχίζουν να ασκούν την επιχειρηματική δραστηριότητα ή να έχουν τον έλεγχο για περίοδο τουλάχιστον πέντε ετών από την ημερομηνία της μεταβίβασης».

Με πληροφορίες από open.online

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΑΝ ΜΑΚΚΕΛΕΝ ΛΟΑΤΚΙ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ

Διεθνή / Ο Ίαν ΜακΚέλεν σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της ποινικοποίησης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

Ο ηθοποιός ένωσε τις δυνάμεις του με τους διαδηλωτές στο κέντρο του Λονδίνου, ενάντια στους νόμους που ισχύουν σε 29 χώρες της Κοινοπολιτείας, όπου οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις παραμένουν παράνομες
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΑΜΠ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΙΦΛΙΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

Διεθνή / Γιατί η κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην Τιφλίδα εγείρει ανησυχίες;

Το project φέρνει στο προσκήνιο νέα ερωτήματα για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, καθώς συνδέεται με γη που ανήκει εν μέρει στην οικογένεια του φιλορώσου δισεκατομμυριούχου και de facto ηγέτη της Γεωργίας, Bidzina Ivanishvili, ο οποίος βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2024
THE LIFO TEAM
ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Διεθνή / Η άφιξη των Βρετανών ταξιδιωτών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια πρέπει να είναι τρεις ώρες πριν την αναχώρησή τους

Το νέο σύστημα εισόδου-εξόδου που αντικαθιστά τις σφραγίδες στα διαβατήρια με ψηφιακή καταγραφή προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στους συνοριακούς ελέγχους
THE LIFO TEAM
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δηλώνει πως οι ΗΠΑ είναι «απολύτως ικανές να ξαναρχίσουν τις επιθέσεις στο Ιράν»

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας δηλώνει πως είμαστε «απολύτως ικανοί να ξαναρχίσουμε τις επιθέσεις στο Ιράν»

Ο Πιτ Χέγκσεθ τόνισε ακόμη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει «υπομονετικός» και επιδιώκει μια «μεγάλη συμφωνία» που θα εγγυάται ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο
THE LIFO TEAM