Έφερε ο Τσίπρας την αριστερά στην εξουσία;

ΘΕΛΕΙ LEAD Έφερε ο Τσίπρας την αριστερά στην εξουσία; Facebook Twitter
Είναι επιτακτική ανάγκη η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει για το μέλλον χωρίς να ξεχνάει το παρελθόν, για το οποίο πρέπει να απαντήσει με ειλικρινή τρόπο. Αν δεν ΤΟ έκανε ο Τσίπρας, οφείλει να το κάνει εκείνη… Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ
Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύτηκε από πολλούς ύμνους και αρκετή θλίψη από τους κομματικούς του φίλους αλλά και από αρκετές δόσεις τοξικότητας που εκτοξεύτηκαν άκαιρα από πολιτικούς του αντιπάλους ‒ για αρκετούς από αυτούς ο Τσίπρας συμβόλιζε το απόλυτο πολιτικό κακό. Όλα αυτά, ωστόσο, και ανεξάρτητα από την αλήθεια τους, είναι πια Ιστορία. Ο πολιτικός χρόνος κυλάει γρήγορα και αφήνει τα γεγονότα πίσω του, για να τα μελετήσουν οι ιστορικοί. Η αποτίμηση της αναμφισβήτητα έντονης παρουσίας του στην πολιτική ζωή της χώρας τα τελευταία χρόνια θα πρέπει να γίνει αφού κυλήσει πολύς χρόνος και υπάρξει μεγάλη απόσταση από τα γεγονότα.

Πολλοί φίλοι του Τσίπρα, προσπαθώντας να ανεβάσουν την προσωπική του αξία, είπαν αρκετές υπερβολές, μεταξύ άλλων ότι «ο Τσίπρας έφερε την αριστερά στην εξουσία». Είναι μια συνέχεια της συνθηματολογικής προσέγγισης «πρώτη φορά αριστερά» που ακούστηκε τα χρόνια της κυβερνητικής παρουσίας του, αλλά χρησιμοποιήθηκε έντονα και στις προεκλογικές περιόδους, ακόμα και από τον ίδιο τον Τσίπρα, με την υπόσχεση ότι η δεύτερη φορά αριστερά θα είναι διαφορετική, πιο έντιμη, πιο αποδοτική, τελικά πιο αριστερά, γιατί τότε θα είχε ο ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία να υλοποιήσει όσα δεν κατάφερε, λόγω μνημονίων, την περίοδο 2015-2019.

Τον ΣΥΡΙΖΑ τον έφερε στην εξουσία ένας αγανακτισμένος και απογοητευμένος από την οικονομική και την πολιτική χρεοκοπία κόσμος. Παρότι δεν θα το μάθουμε ποτέ, υπάρχει μια βάσιμη εκτίμηση που λέει ότι ακόμη και αν κάποιος άλλος βρισκόταν στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εκείνα τα χρόνια, το κόμμα θα ερχόταν στην εξουσία.

Τώρα που οι επίδοξοι διάδοχοί του επιχειρούν να καταλάβουν την θέση του στα γραφεία της Κουμουνδούρου είναι αναγκαίο για τους ίδιους αλλά και για το κόμμα τους να επεξεργαστούν ουσιαστικά και με γενναία αυτοκριτική το περιεχόμενο της φράσης «ο Τσίπρας έφερε την αριστερά στην εξουσία». Είναι περισσότερο από αναγκαίο αυτό γιατί από την ανάλυσή της θα σχεδιάσουν πολιτικές και πρακτικές τις οποίες θα προτείνουν στον απογοητευμένο κόσμο της αριστεράς. Στην ίδια φράση υπάρχουν δυο θεμελιώδη λάθη: ούτε ο Τσίπρας έφερε την αριστερά στην εξουσία, ούτε η αριστερά ήρθε ποτέ στην εξουσία.

Τον ΣΥΡΙΖΑ τον έφερε στην εξουσία ένας αγανακτισμένος και απογοητευμένος από την οικονομική και την πολιτική χρεοκοπία κόσμος. Παρότι δεν θα το μάθουμε ποτέ, υπάρχει μια βάσιμη εκτίμηση που λέει ότι ακόμη και αν κάποιος άλλος βρισκόταν στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εκείνα τα χρόνια, το κόμμα θα ερχόταν στην εξουσία. Ήταν οι καιροί τέτοιοι που ήθελαν μια πειστική απάντηση στις βίαιες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που έφεραν τα μνημόνια και αυτή την απάντηση ήταν αδύνατο να τη δώσουν τα κόμματα εξουσίας που αντικειμενικά έφεραν τη χώρα σε αδιέξοδο και στα μνημόνια.

Δεν είχαν την ικανότητα να πουν σε μια ρημαγμένη κοινωνία το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία ότι αυτοί θα έβγαζαν τη χώρα από την κρίση ‒ αυτοί την είχαν βάλει. Συμπερασματικά, δεν έφερε ο Τσίπρας τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Σαφώς είχε καθοριστικό ρόλο σε αυτό, δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά το κόμμα θα ερχόταν στην εξουσία με λίγο καλύτερες ή λίγο χειρότερες επιδόσεις έτσι κι αλλιώς. Ήταν η ανάγκη των καιρών που θα το έφερνε.

Το δεύτερο λάθος στην ίδια φράση είναι ότι ήρθε η αριστερά στην εξουσία ‒ αλήθεια, πότε σηματοδοτήθηκε αυτό; Με τη συνεργασία με τους ακροδεξιούς ΑΝ.ΕΛ., με τους οποίους δημιουργήθηκε μια απρόσμενη ώσμωση; Με την υποβάθμιση, αντί της ενίσχυσης των ανεξάρτητων αρχών που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στις αυθαιρεσίες της κρατικής εξουσίας; Με τον λαϊκισμό του «σκίζω τα μνημόνια σε μια ημέρα», που ήταν εξαιρετικά αποδοτικός εκλογικά, αλλά δημιούργησε μια σχόλη σκέψης και ερμηνείας των γεγονότων με ανορθολογικό τρόπο; Με την ιδιοκτησιακή αντίληψη ότι τα δημόσια και, ει δυνατόν, και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης πρέπει να υποταχθούν στις αλήθειες του κόμματος και της κυβέρνησης; Τίποτε από αυτά δεν ήταν αριστερό, ούτε καν προοδευτικό.

Οι ισοπεδωτικές γενικεύσεις βλάπτουν, γι’ αυτό είναι αναγκαίο να καταγραφούν και τα θετικά, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, η απλή αναλογική, η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, ο νόμος για την ιθαγένεια, γενικά πρωτοβουλίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.ο.κ. Όμως οι ταλαντεύσεις γύρω από την οικονομία, το τρίτο μνημόνιο και κυρίως η παντελής έλλειψη αυτοκριτικής θόλωσαν τις προοδευτικές αυτές πρωτοβουλίες. Είναι επιτακτική ανάγκη η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει για το μέλλον χωρίς να ξεχνάει το παρελθόν, για το οποίο πρέπει να απαντήσει με ειλικρινή τρόπο. Αν δεν το έκανε ο Τσίπρας, οφείλει να το κάνει εκείνη…

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν κάνουν παιδιά οι Έλληνες;

Υπάρχουν λύσεις για το δημογραφικό μας πρόβλημα; Μετατρεπόμαστε σταδιακά σε μία χώρα γερόντων; Ποιες πολιτικές απαιτούνται στο ασφαλιστικό; Μιλά στη LiFO o ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πλάτων Τήνιος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το κρασί, το λάδι και ένας υπουργός του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ