Κόσοβο: Σε «κατάσταση υψίστης ετοιμότητας» οι ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας

Σερβία: Έντονες αντιδράσεις για την αστυνομική επιχείρηση στο βόρειο Κόσοβο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Εξαιτίας της κρίσης στο βόρειο Κόσοβο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας της Σερβίας.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης αποφασίστηκε να παραμείνει σε ισχύ η κατάσταση υψίστης ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων.

Το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας εξουσιοδότησε επίσης τον αρχηγό του ΓΕΣ στρατηγό Μίλαν Μοϊσίλοβιτς να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την διοίκηση της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Κόσοβο - KFOR και το ΝΑΤΟ με στόχο την προστασία του σερβικού πληθυσμού.

Σημειώνεται ότι χθες, Παρασκευή, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αντιδρώντας στην αστυνομική επιχείρηση για την εγκαθίδρυση των νέων Δημάρχων στον βορρά του Κοσόβου, έθεσε σε κατάσταση «μάχιμης ετοιμότητας» τις ένοπλες δυνάμεις και διέταξε την μετακίνηση μονάδων προς τα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο.

Τόσο η εν λόγω απόφαση της σερβικής κυβέρνησης όσο και το αποτέλεσμα των εκλογών της 23ης Απριλίου, το οποίο δεν αποδέχονται οι Σέρβοι αφού απείχαν, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Το ΝΑΤΟ κάλεσε την Πρίστινα να λάβει άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης ενώ οι ΗΠΑ καταδίκασαν την συμπεριφορά της κυβέρνησης του Κοσόβου.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις ενέργειες της κυβέρνησης του Κοσόβου που κλιμακώνουν την ένταση στο βορρά και ενισχύουν την αστάθεια. Καλούμε τον πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι να σταματήσει άμεσα αυτά τα βίαια μέτρα και να επικεντρωθεί εκ νέου στον διάλογο που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ» έγραψε σε ανάρτηση του στο twitter ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Την αστυνομική επιχείρηση στο βόρειο Κόσοβο καταδίκασαν επίσης και οι χώρες του πενταμελούς σχήματος Quint (ΗΠΑ, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία) και κάλεσαν την κυβέρνηση στην Πρίστινα να υποχωρήσει και να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Ιράν: Ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει μήνες και να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική καταστροφή

Η ιρανική κυβέρνηση, μιλώντας στο Sky News, δήλωσε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να περιμένει ότι θα δείξει «αυτοσυγκράτηση», προειδοποιώντας για περαιτέρω κλιμάκωση και προοπτική σοβαρών επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία και ενεργειακές αγορές
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / «Ημέρα της Κρίσης»: Το καταστροφικό σενάριο μετά τις επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή

Οι επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης αυτή την εβδομάδα, απειλούν με σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία
THE LIFO TEAM
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΗ 19ΧΡΟΝΟΥ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ποιος ήταν ο 19χρονος παλαιστής που εκτέλεσαν «μετά από βασανιστήρια για να ομολογήσει»

Το Ιράν εκτέλεσε τον νεαρό παλαιστή Σαλέχ Μοχαμάντι και δύο ακόμη άτομα - Πρόκειται για τους πρώτους απαγχονισμούς που πραγματοποιήθηκαν σε σχέση με τις διαδηλώσεις
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν θέλουμε αυτόν τον πόλεμο» - Οι κάτοικοι περιγράφουν τη ζωή υπό τους βομβαρδισμούς

Εκατομμύρια κάτοικοι παραμένουν στα σπίτια τους, προσπαθώντας να προστατεύσουν τις οικογένειες, τις δουλειές και τις συνήθειές τους, ενώ άλλοι έχουν αναγκαστεί να αναζητήσουν καταφύγιο σε πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας
THE LIFO TEAM