Κύπρος: Σε συνομιλίες με το Ισραήλ για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου

Κύπρος: Σε συνομιλίες με το Ισραήλ για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash / Αρχείου
0

Η Κύπρος και το Ισραήλ βρίσκονται σε συνομιλίες για την κατασκευή ενός αγωγού που θα συνδέει τα υπεράκτια κοιτάσματά φυσικού αερίου τους, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Παπαναστασίου. 

Ωστόσο, ο υπουργός φάνηκε να υποβαθμίζει την προοπτική κατασκευής ενός αγωγού «EastMed» που θα μεταφέρει αέριο από την ανατολική Μεσόγειο στην ηπειρωτική Ευρώπη, λέγοντας ότι εξετάζεται να δημιουργηθεί ένας διάδρομος μεταφοράς φυσικού αερίου παρά ένας κόμβος στην Κύπρο για τη μεταφορά υγροποιημένου αερίου.

«Στόχος μας είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλό κόστος [...] επομένως, το φυσικό αέριο πρέπει να προέρχεται από την περιοχή», δήλωσε ο κ. Παπαναστασίου στους δημοσιογράφους μετά την ενημέρωση κόμματος της αντιπολίτευσης για τα ενεργειακά σχέδια της νέας κυπριακής κυβέρνησης

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κατασκευή μιας μονάδας υγροποίησης θα μπορούσε να διαρκέσει περίπου 2,5 χρόνια και ενός αγωγού με το Ισραήλ περίπου 18 μήνες.

Τα σχέδια για έναν αγωγό μήκους 2.000 χιλιομέτρων που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη συζητιέται εδώ και περίπου μια δεκαετία και το έργο θα μπορούσε ενδεχομένως να χρηματοδοτηθεί εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, υπήρξε μια οπισθοχώρηση στις αρχές του 2022, όταν οι ΗΠΑ απέσυραν την υποστήριξή τους, λέγοντας ότι ήταν πολύ ακριβό και θα χρειαζόταν πολύ χρόνο για να κατασκευαστεί.

«Θα είναι ένας διάδρομος, που θα υπάρχει. Αντί για αγωγό θα είναι μια σύνδεση μεταξύ Ισραήλ και Ευρώπης που μπορεί να γίνει μέσω Κύπρου», είπε και πρόσθεσε: «Θα μπορούσε να είναι ένας εικονικός αγωγός που θα συνδέει την Κύπρο με την υπόλοιπη Ευρώπη σε υγροποιημένη μορφή».

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ FAST FOOD ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Διεθνή / Γαλλία: Το fast food εκτοξεύεται στη «γενέτειρα» της haute cuisine, προκαλώντας ανησυχία στον κλάδο

Πλέον περισσότερο από το μισό της αγοράς προέρχεται από fast food και fast casual επιχειρήσεις, σε μία τάση που στηρίζεται κυρίως στους νεότερους καταναλωτές και στα social media
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ

Διεθνή / Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Διεθνή / Ο Τραμπ δημοσίευσε στα social βίντεο «με ωμές εικόνες βίας» από τη δολοφονία γυναίκας

O Αμερικανός πρόεδρος για άλλη μία φορά χρησιμοποιεί τον θάνατο μίας γυναίκας για να ενισχύσει το αίσθημα φόβου γύρω από τη μετανάστευση και να στηρίξει πολιτικές μαζικών απελάσεων
THE LIFO TEAM