Έρευνα: Ο παγκόσμιος πληθυσμός ίσως καταρρεύσει στα 6 δισ. μέχρι το 2100

Έρευνα: Ο παγκόσμιος πληθυσμός ίσως καταρρεύσει στα 6 δισ. μέχρι το 2100 Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η αύξηση του πληθυσμού της Γης θα μπορούσε να σταματήσει μέχρι το 2050 και να καταρρεύσει φτάνοντας τα 6 δισεκατομμύρια έως το 2100, σύμφωνα με έρευνα που βασίστηκε στην ανάλυση των τάσεων των γεννήσεων.

Η μελέτη, η οποία ανατέθηκε από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση The Club of Rome, προβλέπει ότι αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, ο παγκόσμιος πληθυσμός, ο οποίος σήμερα υπολογίζεται σχεδόν στα 8 δισεκατομμύρια, θα φτάσει τα 8,6 δισεκατομμύρια στα μέσα του αιώνα, και στη συνέχεια θα μειωθεί κατά σχεδόν 2 δισεκατομμύρια πριν από το τέλος του αιώνα. 

Η πρόβλεψη αυτή αποτελεί τόσο θετική όσο και αρνητική εξέλιξη για την ανθρωπότητα: Η κατακόρυφη μείωση του ανθρώπινου πληθυσμού θα ανακουφίσει ελαφρώς τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Γης, αλλά απέχει πολύ από το να είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την επίλυσή τους.

Παράλληλα, η μείωση του πληθυσμού αναμένεται να καταστήσει την ανθρωπότητα συνολικά γηραιότερη και να μειώσει το ποσοστό των ατόμων σε ηλικία εργασίας, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους νέους για τη χρηματοδότηση της υγειονομικής περίθαλψης και των συντάξεων.

«Γνωρίζουμε ότι η ταχεία οικονομική ανάπτυξη σε χώρες με χαμηλό εισόδημα έχει τεράστιο αντίκτυπο στα ποσοστά γονιμότητας», δήλωσε ο Per Espen Stoknes διευθυντής του Κέντρου Αειφορίας στη Νορβηγική Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων. «Τα ποσοστά γονιμότητας μειώνονται καθώς οι γυναίκες αποκτούν πρόσβαση στην εκπαίδευση και οι γυναίκες ενισχύονται οικονομικά και έχουν πρόσβαση σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη», πρόσθεσε. 

Με πληροφορίες από Live Science

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΛΟΙΟ HANDALA

Διεθνή / Το Ισραήλ κατέλαβε το πλοίο Handala του «Στόλου για την Ελευθερία» που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα

Σε πλάνα που αναμεταδίδονταν απευθείας από τους ακτιβιστές διακρίνονται οι περισσότεροι, καθισμένοι στη γέφυρα, πολλοί με τα χέρια ψηλά - «Οι αλήτες του Νετανιάχου ανέβηκαν στο Handala»
LIFO NEWSROOM
Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Διεθνή / Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα, πολλοί ενώ αναζητούσαν ανθρωπιστική βοήθεια - Οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός σταμάτησαν, ενώ η πείνα θερίζει αμάχους και παιδιά
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Διεθνή / Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Η κυβέρνηση Τραμπ υιοθετεί την τεχνητή νοημοσύνη για να καταργήσει μαζικά ομοσπονδιακούς κανονισμούς, με στόχο τη μείωση στο μισό των ρυθμιστικών εντολών ως το 2026
LIFO NEWSROOM
Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Διεθνή / Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Κλιμακώνεται η σύγκρουση στα σύνορα Καμπότζης–Ταϊλάνδης, με περισσότερους από 30 νεκρούς και καταγγελίες για παραβίαση θαλάσσιου χώρου - Σε συναγερμό ΟΗΕ και ASEAN.
LIFO NEWSROOM