Εταιρεία έφτιαξε κεφτεδάκι από μαμούθ- Αλλά κανείς δεν το έχει δοκιμάσει

Εταιρεία έφτιαξε κεφτεδάκι από μαμούθ- Και κανείς δεν το έχει δοκιμάσει Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Κεφτεδάκι από μαμούθ έφτιαξε μια εταιρεία εργαστηριακού κρέατος, αλλά κανείς δεν έχει δοκιμάσει τη γεύση του. Και υπάρχει λόγος για αυτό. 

Φτιάχνοντας το κεφτεδάκι από μαμούθ η Vow θέλει να αναδείξει τις δυνατότητες της ανάπτυξης κρέατος από κύτταρα, δίχως τη σφαγή ζώων αλλά και το πώς συνδέεται η μεγάλης κλίμακας ζωική παραγωγή με την κλιματική κρίση. 

Τα αποκαλυπτήρια για το κεφτεδάκι από μαμούθ θα γίνουν απόψε στο μουσείο Nemo της Ολλανδίας, αλλά κανένας δεν το έχει φάει ακόμη. «Δεν έχουμε δει αυτή την πρωτεΐνη εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οπότε, δεν έχουμε ιδέα πώς θα αντιδράσει το ανοσοποιητικό μας όταν το φάμε», εξήγησε ο καθηγητής Ερνστ Βόλβετανγκ, από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, με τον οποίο συνεργάστηκε η Vow. 

«Αλλά, αν το κάναμε ξανά, σίγουρα θα το κάναμε με τρόπο που θα το έκανε πιο αποδεκτό για τις ρυθμιστικές αρχές», συμπλήρωσε. 

Κεφτεδάκι από μαμούθ: Πώς το έφτιαξαν οι επιστήμονες 

Η Vow συνεργάστηκε με τον καθηγητή Ερνστ Βόλβετανγκ για τη δημιουργία μυικής πρωτεΐνης μαμούθ. Η ομάδα του καθηγητή πήρε την αλληλουχία του DNA της μυοσφαιρίνης του μαμούθ- που δίνει στο κρέας τη γεύση του- και συμπλήρωσαν τα κενά με DNA ελέφαντα

Αυτή η ακολουθία τοποθετήθηκε σε βλαστοκύτταρα από πρόβατο, που αναπαράχθηκε για να αναπτυχθούν τα 20 δισεκατομμύρια κύτταρα τα οποία χρησιμοποίησε η εταιρεία για να καλλιεργήσει το κρέας μαμούθ. 

Ο Βόλβετανγκ εξήγησε πως όλο αυτό ήταν πάρα πολύ εύκολο και γρήγορο. Αρχικά, η ιδέα ήταν να καλλιεργηθεί κρέας ντόντο, αλλά οι αλληλουχίες DNA που χρειάζονταν δεν υπάρχουν, συμπλήρωσε ο καθηγητής. 

Πολλές εταιρείες δουλεύουν πάνω σε υποκατάστατα του συμβατικού κρέατος, για παράδειγμα του κοτόπουλου, το χοιρινό και το βοδινό. Αλλά η Vow στοχεύει στην ανάμειξη κυττάρων από μη συμβατικά είδη για τη δημιουργία νέων τύπων κρέατος. 

Έρευνες για πάνω από 50 είδη

Ήδη η εταιρεία έχει εξερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για πάνω από 50 είδη, ανάμεσά τους αλπακά, βουβάλια, κροκόδειλοι, καγκουρό, παγόνια και διάφορα ψάρια. Το πρώτο εργαστηριακό κρέας της που θα πωληθεί σε εστιατόρια είναι γιαπωνέζικο ορτύκι, το οποίο η εταιρεία αναμένει ότι θα είναι διαθέσιμο στη Σιγκαπούρη εντός της χρονιάς. 

«Στόχος είναι δισεκατομμύρια κρεατοφάγοι να σταματήσουν την κατανάλωση συμβατικής ζωικής πρωτεΐνης», δήλωσε ο Τζορτζ Πεπού, διευθύνων σύμβουλος της Vow. «Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να εφεύρουμε κρέας. Αναζητούμε κύτταρα που καλλιεργούνται εύκολα, έχουν καλή γεύση και είναι θρεπτικά και μετά να τα αναμείξουμε για να δημιουργήσουμε πραγματικά νόστιμο κρέας», συμπλήρωσε. 

«Διαλέξαμε το μαμούθ επειδή είναι σύμβολο της απώλειας της ποικιλομορφίας και της κλιματικής αλλαγής», επεσήμανε από την πλευρά του ο Τιμ Νόακσμιθ, που μαζί με τον Πεπού ίδρυσαν την Vow. 

Η ιδέα για το κεφτεδάκι μαμούθ ήταν του Μπας Κόρστεν, από τη διαφημιστική εταιρεία Wunderman Thompson. «Στόχος μας είναι να ξεκινήσει μια συζήτηση για το πώς τρώμε και για το πώς μπορεί να είναι τα μελλοντικά υποκατάστατα. Το εργαστηριακό κρέας είναι κρέας, αλλά όχι όπως το ξέρουμε», δήλωσε. 

Τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος είναι συνηθισμένα πλέον, αλλά το εργαστηριακό κρέας αντιγράφει εκείνη του συμβατικού. Εργαστηριακό κρέας- κοτόπουλο από την Good Meat- αυτή τη στιγμή πωλείται μόνο στη Σιγκαπούρη, αλλά δύο εταιρείες έχουν πάρει το «πράσινο φως» στις ΗΠΑ

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: Βρετανός πέθανε πριν από μεταμόσχευση μαλλιών σε κλινική που είχε πελάτες τους Ριβάλντο, Τζιμπρίλ Σισέ

Διεθνή / Τουρκία: Βρετανός πέθανε πριν από μεταμόσχευση μαλλιών σε κλινική που είχε πελάτες τους Ριβάλντο, Τζιμπρίλ Σισέ

Ο 38χρονος Martyn Latchman κατέρρευσε κατά την προετοιμασία για μεταμόσχευση μαλλιών στην Κωνσταντινούπολη - Παρά τις ιατρικές εξετάσεις και την άμεση επέμβαση, έχασε τη ζωή του την ίδια μέρα
LIFO NEWSROOM
To ηφαίστειο Krasheninnikov στη Ρωσία εξερράγη μετά από 600 χρόνια - Σεισμός και συναγερμός για τσουνάμι

Διεθνή / To ηφαίστειο Krasheninnikov στη Ρωσία εξερράγη μετά από σχεδόν 600 χρόνια - Συναγερμός για τσουνάμι

Το ηφαίστειο Krasheninnikov στην Καμτσάτκα εξερράγη για πρώτη φορά από το 1463, πιθανώς λόγω του ισχυρού σεισμού 8,8R πριν λίγες ημέρες, με σύννεφα στάχτης έως 6 χλμ. και παγκόσμιο συναγερμό για τσουνάμι και αεροπορικά θέματα
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ υποσχέθηκε δασμούς «χωρίς εξαιρέσεις» αλλά εισαγωγές άνω του 1 τρισ. δολαρίων εξαιρούνται σιωπηρά

Διεθνή / Ο Τραμπ υποσχέθηκε δασμούς «χωρίς εξαιρέσεις» αλλά εισαγωγές άνω του 1 τρισ. δολαρίων εξαιρούνται σιωπηρά

Παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα από δεκάδες χώρες, πάνω από το ένα τρίτο των εισαγωγών (περίπου 1 τρισ. δολάρια) έχει εξαιρεθεί
LIFO NEWSROOM
Νέο βίντεο της Χαμάς: Αποστεωμένος όμηρος αναγκάζεται να σκάψει τον τάφο του σε σήραγγα

Διεθνή / Νέο βίντεο της Χαμάς: Αποστεωμένος όμηρος αναγκάζεται να σκάψει τον τάφο του σε σήραγγα

«Το να υποβάλλεται σκοπίμως σε λιμό ο γιος μας στο πλαίσιο μίας εκστρατείας προπαγάνδας είναι μία από τις φρικτότερες πράξεις που έχει ποτέ δει ο κόσμος. Λιμοκτονεί μόνο και μόνο για να υπηρετήσει την προπαγάνδα της Χαμάς» λέει η οικογένεια του ομήρου
LIFO NEWSROOM
Πώς η βιομηχανία K-beauty της Νότιας Κορέας πλήττεται από τους δασμούς του Τραμπ

Διεθνή / Πώς η βιομηχανία K-beauty της Νότιας Κορέας πλήττεται από τους δασμούς του Τραμπ

Η παγκόσμια απήχηση της νοτιοκορεατικής κουλτούρας έχει συμβάλει στην εκτίναξη της δημοτικότητας των καλλυντικών της - Οι Αμερικανοί ξόδεψαν περίπου 1,7 δισ. δολάρια σε προϊόντα K-beauty το 2024
LIFO NEWSROOM
Σιωπή και Ατιμωρησία: Το 88% των ερευνών για εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ κλείνει χωρίς απόδοση ευθύνης

Διεθνή / Σιωπή και Ατιμωρησία: Το 88% των ερευνών για εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ κλείνει χωρίς απόδοση ευθύνης

Το 88% των στρατιωτικών ερευνών του Ισραήλ για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα δεν κατέληξαν σε ευθύνες ή παραμένουν ανεπίλυτες - Ανάμεσά τους, επιθέσεις με δεκάδες νεκρούς άμαχους
LIFO NEWSROOM