Ταφικό μνημείο 2.000 ετών αποκαλύπτει το φόβο των ζωντανών για τους νεκρούς

Τουρκία: Ταφικό μνημείο ηλικίας περίπου 2.000 ετών αποκαλύπτει το φόβο των ζωντανών για τους νεκρούς Facebook Twitter
Το ρωμαϊκό ταφικό μνημείο. Φωτ: Sagalassos Archaeological Research Project
0

Ένα ιδιότυπο ταφικό μνημείο ηλικίας περίπου 2.000 ετών που εντοπίστηκε στη Σαγαλασσό της νοτιοδυτικής Τουρκίας, φανερώνει το φόβο που έτρεφαν οι άνθρωποι στην αρχαία ρωμαϊκή εποχή για τους «ανήσυχους νεκρούς».

Κι αυτό διότι το ταφικό μνημείο μέσα στο οποίο υπήρχε η στάχτη ενός αποτεφρωμένου, ήταν σφραγισμένο με 41 καρφιά, ενώ 24 τούβλα είχαν τοποθετηθεί σχολαστικά από πάνω, τα οποία ήταν πασπαλισμένα με γύψο.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Antiquity στις 21 Φεβρουαρίου, το ταφικό μνημείο περιείχε τη στάχτη ενός ενήλικου άνδρα.

«Το ταφικό μνημείο έκλεισε με όχι έναν, ούτε δύο, αλλά τρεις διαφορετικούς τρόπους που μπορούν να κατανοηθούν ως προσπάθειες να προστατευτούν οι ζωντανοί από τους νεκρούς – ή το αντίστροφο», δήλωσε στο Live Science ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Johan Claeys, αρχαιολόγος στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Leuven στο Βέλγιο.

Τουρκία: Ταφικό μνημείο ηλικίας περίπου 2.000 ετών αποκαλύπτει το φόβο των ζωντανών για τους νεκρούς Facebook Twitter

Όπως είπε, ο συνδυασμός καρφιών, τούβλων και γύψου φανερώνει φόβο για τους «ανήσυχους νεκρούς». 

Ο αρχαιολογικός χώρος της Σαγαλασσού καταλήφθηκε από τον πέμπτο αιώνα π.Χ. έως τον 13ο αιώνα μ.Χ. και διαθέτει πολυάριθμα δείγματα αρχιτεκτονικής της ρωμαϊκής εποχής, όπως ένα θέατρο και ένα συγκρότημα λουτρών.

Στο πλαίσιο της αρχαιολογικής έρευνας Σαγαλασσού, ανασκάφηκαν και μελετήθηκαν ταφές στα περίχωρα της πόλης.

Συνήθως, οι αποτεφρώσεις κατά την ρωμαϊκή εποχή ξεκινούσαν με  την καύση του νεκρού, την τοποθέτηση της στάχτης σε τεφροδόχο και εν συνεχεία την ταφή τους ή τοποθέτησή τους σε μαυσωλείο.

Στην περίπτωση ωστόσο της Σαγαλασσού, σύμφωνα με τους ειδικούς, η αποτέφρωση του νεκρού φαίνεται να έγινε επί τόπου.

Εντύπωση προκάλεσαν επίσης στους αρχαιολόγους, τα κεραμικά και γυάλινα αντικείμενα που βρέθηκαν στο σημείο, μαζί με κομμάτια καλαθιού, υπολείμματα φαγητού και ένα νόμισμα.

Τουρκία: Ταφικό μνημείο ηλικίας περίπου 2.000 ετών αποκαλύπτει το φόβο των ζωντανών για τους νεκρούς Facebook Twitter
Φωτ:Sagalassos Archaeological Research Project

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο νεκρός θάφτηκε με τιμές», είπε ο Κλέις. «Πιθανότατα αυτός ήταν ο κατάλληλος τρόπος για να χωρίσεις με ένα αγαπημένο πρόσωπο εκείνη την εποχή».

Παράλληλα, ο Κλέις πιστεύει ότι ο άνδρας σε αυτόν τον περίεργο τάφο πιθανότατα θάφτηκε από τους πλησιέστερους συγγενείς του σε μια τελετή που απαιτούσε κάποιες ημέρες προετοιμασίας.

«Ανεξάρτητα από το αν ο άνθρωπος αυτός πέθανε λόγω τραύματος ή μεταδοτικής ο ασθένειας», κατέληξαν οι ερευνητές στη μελέτη, «φαίνεται ότι ο θάνατος αυτός άφησε τους ζωντανούς να φοβούνται την επιστροφή του αποθανόντος».

Με πληροφορίες από LiveScience

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Ο Τομ Κρουζ βρέθηκε στις Κάννες για την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της νέας ταινίας του δημοφιλούς franchise, η οποία αποτελεί το δεύτερο μέρος της ιστορίας που ξεκίνησε με το Dead Reckoning
LIFO NEWSROOM
Αντιγόνη Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου & Εθνικό Θέατρο: Πρώτες εικόνες από την Αντιγόνη του Ούλριχ Ράσε

Το φετινό επετειακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Επίδαυρο ξεκινά με την Αντιγόνη, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο και σε σκηνοθεσία ενός από τους πιο συναρπαστικούς Γερμανούς σκηνοθέτες.
LIFO NEWSROOM
Βρέθηκε εντυπωσιακό μωσαϊκό σε ερείπια στη Νίκαια της Βιθυνίας

Πολιτισμός / Βρέθηκε εντυπωσιακό ψηφιδωτό του 1ου αιώνα μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας

Η αρχαιολογική σκαπάνη, στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η α' Οικουμενική Σύνοδος, αποκάλυψε ένα ψηφιδωτό με μοτίβα γαλέρας και ελαφιού, το οποίο φέρεται να χρονολογείται στον πρώτο αιώνα μ.Χ.
LIFO NEWSROOM
In a Bright Green Field, η νέα μεγάλη έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Έλληνες και Κύπριοι καλλιτέχνες στη νέα έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Με έργα 27 δημιουργών κάτω των 40 ετών, η έκθεση «In a Bright Green Field» –μια σύμπραξη τριών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων και το New Museum της Νέας Υόρκης– εξετάζει μερικές από τις πιο συναρπαστικές και αναδυόμενες καλλιτεχνικές πρακτικές στην Αθήνα και τη Λευκωσία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σον Πεν: «Η Τζένιφερ Λόρενς είναι ίσως η τελευταία αυθεντική σταρ του κινηματογράφου»

Πολιτισμός / Σον Πεν: «Η Τζένιφερ Λόρενς είναι ίσως η τελευταία αυθεντική σταρ του κινηματογράφου»

Μιλώντας στο podcast του δημοσιογράφου Λούι Θερού, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός και σκηνοθέτης επεσήμανε ότι «ο κινηματογραφικός κατασκευαστής σταρ τελείωσε περίπου με την εποχή που εμφανίστηκε η Λόρενς»
LIFO NEWSROOM
Κατάρρευση τοιχογραφίας στην Κνωσό μπροστά σε 300 επισκέπτες – Έρευνα για τα αίτια

Πολιτισμός / Κατάρρευση τοιχογραφίας στην Κνωσό μπροστά σε 300 επισκέπτες – Έρευνα για τα αίτια

Τμήμα τοιχογραφίας του 1960 κατέρρευσε στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού παρουσία εκατοντάδων επισκεπτών - Το Υπουργείο Πολιτισμού ενημερώθηκε, η ανατολική πτέρυγα αποκλείστηκε για λόγους ασφαλείας.
LIFO NEWSROOM