Τι είναι η soft boy aesthetic και γιατί εγείρει συζητήσεις περί υφαρπαγής συναίνεσης στο σεξ;

Τι είναι η soft boy aesthetic και γιατί εγείρει συζητήσεις περί υφαρπαγής συναίνεσης στο σεξ; Facebook Twitter
Κριτική έχει ασκηθεί και σε επίπεδο διάσημων soft boys, με κορυφαία την περίπτωση του Χάρι Στάιλς, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για στεγνό queerbaiting μέσω της τάσης.
0

— Τι είναι η soft boy aesthetic που πλέον όλο και συχνότερα τρεντάρει στο TikTok;
Πριν απαντήσουμε σε αυτό, θα πρέπει πρώτα να δούμε τι εννοούμε με τον όρο «soft boy». Ο όρος καλείται να περιγράψει μη συμβατικές αρρενωπότητες, αγόρια (και άνδρες) που δεν ασπάζονται την Α-male φιλοσοφία, έχουν καλή σχέση με τον συναισθηματικό τους κόσμο και τη θηλυκή τους πλευρά, ενώ πολύ συχνά (λένε ότι) είναι φεμινιστές.

— Τι πρόβλημα υπάρχει με αυτό;
Μέχρι εδώ κανένα. Για να φτάσουμε και στον όρο soft boy aesthetic που τελευταία ανεβαίνει στα social media, θα αναφέρουμε ότι η αισθητική ενός «τρυφερού αγοριού» εμπνέεται από διασημότητες όπως ο Τιμοτέ Σαλαμέ, ο Χάρι Στάιλς, ο Πολ Ραντ, ο Έβαν Πίτερς, που αποδεδειγμένα εισηγούνται ένα διαφορετικό στυλ, με έντονα θηλυκές επιρροές (κοσμήματα, καθόλου macho στιλιστικές αναφορές, παστέλ χρώματα, βαμμένα νύχια, ιδιαίτερο styling στα μαλλιά και έμφαση στα αξεσουάρ).

Στον κόσμο της μόδας, η τάση άρχισε να παρατηρείται από το 2019 και ελήφθη σοβαρά υπ’ όψιν από το 2021 και μετά. Από τον οίκο Celine μέχρι τον οίκο Dior και τον Gucci, προσωπικότητες σχεδιαστών όπως οι Kim Jones και Alessandro Michele φρόντισαν οι ανδρικές συλλογές τους να «εξυπηρετούν» αυτή τη νέα αναδυόμενη ανάγκη για πιο ήπιες, όχι τόσο υπερτονισμένα αρρενωπές επιλογές. Στη βιομηχανία του θεάματος τα soft boys αντιμετωπίστηκαν με ενθουσιασμό (τα αγόρια της k-pop και των k-dramas οφείλουν ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας σε αυτή τη soft πλευρά).

Όλο το παραπάνω, που το βλέπουμε στο TikTok στα hashtag #softies #softboys #softboyaesthetic, δηλαδή νεαρά αγόρια με συγκεκριμένη στυλιστική πρόταση (παντελόνια, κολιέ για τον λαιμό και παπούτσια) είναι η προέκταση μίας τάσης που δεν περιορίζεται στο στυλ, αλλά επεκτείνεται και σε ένα σύνολο συμπεριφορών που διαφοροποιεί τους softies από τις συμβατικές αρρενωπότητες.

Εκείνο που φαίνεται να κρατά σε μία επιφυλακή τον σύγχρονο φεμινισμό είναι η οικειοποίηση θηλυκών και queer στοιχείων αποκλειστικά ως δόλωμα, η προσπάθεια χειραγώγησης νεαρών γυναικών και η βιτρίνα του ακίνδυνου συμμάχου που πρακτικά εκβιάζει συναισθήματα, καταστάσεις, ακόμα και σχέσεις.

— Δηλαδή;
Πολύ συχνά τα soft boys –εκτός από καλοντυμένα– έχουν κοινωνικές ευαισθησίες, δεν αποδέχονται τα έμφυλα στερεότυπα πουθενά τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια ζωή τους και είναι παρήγορα, ευγενικά και εξυπηρετικά. Επίσης, δηλώνουν αν όχι φεμινιστές, τουλάχιστον εχθροί της τοξικής αρρενωπότητας, δεν αισθάνονται ότι απειλούνται από τα «κοριτσίστικα» ενδιαφέροντα και τις όχι απολύτως ανδρικές συνήθειες, ενώ πολλά από αυτά γνωρίζουν αρκετά καλά την ορολογία της πολιτικής ορθότητας και κινούνται με άνεση μεταξύ της straight φύσης τους και της queer πλευράς τους. Δεν διστάζουν να κλάψουν, να παραπονεθούν, να μιλήσουν για τα προβλήματα που η πατριαρχία τους φόρτωσε, απαιτώντας από αυτούς να είναι αρχηγοί, σκληροί, ηγέτες.

Το δύσκολο εδώ είναι να εντοπιστεί ένα πραγματικό, καλοπροαίρετο soft boy από ένα f@ck boy που έχει μεταμφιεστεί σε τέτοιο. Και οι δύο κατηγορίες γνωρίζουν αρκετά πράγματα για τις παραδοσιακές αγκυλώσεις της τοξικής αρρενωπότητας, δεν θα διστάσουν να στραφούν εναντίον της, να κρίνουν τους μισογύνηδες και τη ρητορική τους, να διαφημίσουν πόσο σύμμαχοι και αλληλέγγυοι είναι.

— Ε, μα, για όνομα, κι αυτό μας πειράζει;
Δεν μας πειράζει ούτε το ιδιαίτερο στυλ ούτε οι ρομαντικοί άνθρωποι και ούτε βεβαίως οι πραγματικά καλές προθέσεις. Εκείνο που φαίνεται να κρατά σε μία επιφυλακή τον σύγχρονο φεμινισμό είναι η οικειοποίηση θηλυκών και queer στοιχείων αποκλειστικά ως δόλωμα, η προσπάθεια χειραγώγησης νεαρών γυναικών και η βιτρίνα του ακίνδυνου συμμάχου που πρακτικά εκβιάζει συναισθήματα, καταστάσεις, ακόμα και σχέσεις. Κριτική έχει ασκηθεί και σε επίπεδο διάσημων soft boys, με κορυφαία την περίπτωση του Χάρι Στάιλς, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για στεγνό queerbaiting μέσω της τάσης.

— Λέμε ότι τα πραγματικά soft boys είναι λιγότερα απ’ όσα φαίνονται;
Λέμε ότι επειδή το τελευταίο διάστημα η τοξική αρρενωπότητα βρίσκεται στο στόχαστρο (γυναικοκτονίες, αλλεπάλληλα περιστατικά ενδο-οικογενειακής και συντροφικής βίας, βιασμοί, παρενοχλητικές συμπεριφορές κ.λπ), έχει αναδιπλωθεί και ανακαλύπτει νέα πεδία δράσης με προβιά. Για να το πούμε απλά: σε καιρούς που οι θηλυκότητες είναι πολύ πιο υποψιασμένες από παλαιότερα, είναι πιο εύκολο να υποκριθείς τον φεμινιστή και να περάσεις καλά –να καμουφλάρεις την επιθετική συμπεριφορά σου, να κερδίσεις την εμπιστοσύνη κάποιο@ και να αποσπάσεις απείρως πιο εύκολα συναίνεση για σεξ– από το να ακολουθήσεις τον παλιό, γνωστό, επίφοβο δρόμο που μπορεί να επιφυλάσσει από απλή απόρριψη μέχρι εξαιρετικά σύνθετα προβλήματα με τον Νόμο.  

Στο εξωτερικό, σε Πανεπιστήμια και εφαρμογές γνωριμιών, τα soft boys είναι φαινόμενο προς παρατήρηση, κυρίως, γιατί μπορεί να εκφράζουν μία νέα, εξαιρετικά κεκαλυμμένη και αμπαλαρισμένη με φεμινιστικό μανδύα, πλευρά του μισογυνισμού.

— Μισό λεπτό: γιατί είναι κακό ένα τόσο ευγενικό αγόρι να θέλει να κάνει σεξ; Μήπως το παρατραβάνε και οι φεμινίστριες;
Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο συναινετικό σεξ μεταξύ ενηλίκων και ειδικά αυτό το ζήτημα το έχει λύσει ο φεμινισμός πολλά χρόνια πριν. Υπάρχει, όμως, μεγάλο πρόβλημα με τις χειριστικές συμπεριφορές που ενσωματώνουν φεμινιστική ατζέντα και ρητορική για να προσεγγίσουν γυναίκες. Υπάρχει πρόβλημα, όταν κάποια «συνομιλεί» με τη «βιτρίνα» ενός φαινομενικά ακίνδυνου, φεμινιστή συμμάχου, ενώ πρακτικά συναλλάσσεται με κάποιον που αποσπά συναίνεση, έχοντας πρώτα απαλείψει τις αντιστάσεις που θα υπήρχαν απέναντι στη συμπεριφορά μίας τοξικής αρρενωπότητας.

— Έχουν πολιτικό ή κομματικό πρόσημο τα soft boys;
Επειδή το μεγαλύτερο κομμάτι της πατριαρχικής διοίκησης εμφορείται από alt right ιδεολογίες, συνήθως υιοθετούν αριστερόστροφη ρητορική, χωρίς φυσικά ούτε να την ασπάζονται ούτε να μπορούν να την εκπροσωπήσουν.

— Συγγνώμη, αλλά για την Ελλάδα μιλάμε, πόσα soft boys να έχουμε;
Για την ώρα όχι πολλά. Ωστόσο, μία παρατηρητική ματιά τόσο στα social media όσο και στις real life αλληλεπιδράσεις θα εντοπίσει την παραδοξότητα. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπάρχει ακόμα η έννοια του movie star;

Οθόνες / Υπάρχει ακόμα η έννοια του movie star;

Με αφορμή τις ήπια αφοριστικές δηλώσεις του Κουέντιν Ταραντίνο και τον επαναπροσδιορισμό ταπεινότητας της Τζένιφερ Λόρενς, η βιομηχανία ψάχνει πάντα ελκυστικά πρόσωπα για να ταΐσει τις πανάκριβες συνταγές της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ