Κορωνοϊός: Αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου τουλάχιστον 18 μήνες μετά την αρχική λοίμωξη - Νέα έρευνα

Κορωνοϊός: Αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου τουλάχιστον 18 μήνες μετά την αρχική λοίμωξη - Νέα έρευνα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Ο κορωνοϊός σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, δείχνει μια νέα έρευνα.

Σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν αρρώστησαν από κορωνοϊό, η πιθανότητα ένας ασθενής Covid-19 να πεθάνει ήταν έως 81 φορές μεγαλύτερη κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες της λοίμωξης και παρέμενε έως πέντε φορές μεγαλύτερη 18 μήνες μετά την αρχική διάγνωση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ίαν Γουόνγκ του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό καρδιαγγειακής έρευνας «Cardiovascular Research» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 160.000 άτομα με μέση ηλικία 66 ετών, με ή χωρίς διαγνωσμένη Covid-19.

Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με τους ανθρώπους χωρίς Covid-19, οι ασθενείς με κορωνοϊό είχαν περίπου τετραπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρή καρδιαγγειακή νόσο κατά την οξεία φάση (έως 21 μέρες από την αρχική διάγνωση του κορονοϊού) και 40% μεγαλύτερη πιθανότητα μετά την οξεία φάση (από την 22η μέρα και μετά). Ασθενείς με σοβαρή Covid-19 ήταν πιθανότερο να διαγνωσθούν με σοβαρή καρδιαγγειακή νόσο, σε σύγκριση με τις ήπιες περιπτώσεις Covid-19. Γενικότερα οι ασθενείς Covid-19 είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα - σε σχέση με τους μη ασθενείς Covid- να εμφανίσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, βαθιά φλεβική θρόμβωση κ.α.

«Οι ασθενείς Covid-19 ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν διάφορες καρδιαγγειακές διαταραχές σε σύγκριση με όσους δεν μολύνθηκαν από τον ιό, πράγμα που μπορεί να συνέβαλε στον αυξημένο κίνδυνο θανάτου τους. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι ασθενείς με Covid-19 θα πρέπει να παρακολουθούνται για τουλάχιστον έναν χρόνο μετά την ανάρρωση τους από την οξεία νόσο, προκειμένου να διαγιγνώσκονται πιθανές καρδιαγγειακές επιπλοκές της λοίμωξης, οι οποίες συνιστούν μέρος της μακράς Covid-19», δήλωσε ο δρ Γουόννγκ.

«Μελλοντικές έρευνες χρειάζονται για να διερευνήσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών κατά της Covid-19, όσον αφορά την μείωση των κινδύνων για καρδιαγγειακή νόσο και θάνατο σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σταματήστε να μετράτε πρόβατα... και άλλα ανούσια tips για να σας πάρει ο ύπνος

Τech & Science / Σταματήστε να μετράτε προβατάκια και ακόμα επτά πρακτικά tips για να σας πάρει ο ύπνος

Από την αλλαγή περιβάλλοντος μέχρι το να σταθείτε ξυπόλητοι στο κρύο πάτωμα του μπάνιου, ειδικοί μοιράζονται δοκιμασμένα κόλπα για να χαλαρώσετε και να ξαναβυθιστείτε στην αγκαλιά του Μορφέα
LIFO NEWSROOM
«Χάνω ώρες στο κινητό και δεν το καταλαβαίνω»: Πόσο σου «τρώει» το scrolling και πώς να το μειώσεις

Τech & Science / «Χάνω ώρες στο κινητό και δεν το καταλαβαίνω»: Πόσο σου «τρώει» το scrolling και πώς να το μειώσεις

Η καθημερινή κατανάλωση περιεχομένου στο κινητό μοιάζει αθώα – μέχρι να συνειδητοποιήσεις ότι πέρασε η μισή μέρα. Πόσο χρόνο χάνουμε τελικά και τι μπορούμε να κάνουμε για να τον πάρουμε πίσω;
LIFO NEWSROOM