Επιστήμονες δημιούργησαν «αόρατες ίνες» που κάνουν πίτσες, κέικ και ζυμαρικά πιο υγιεινά

Επιστήμονες πρόσθεσαν «αόρατες ίνες» σε τρόφιμα που κάνουν πίτσες, κέικ και ζυμαρικά πιο υγιεινά Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Επιστήμονες μετέτρεψαν τα εγγενή άμυλα, όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι και την κασάβα, σε φυτικές ίνες που μπορούν να προστεθούν στα τρόφιμα για να τα κάνουν πιο υγιεινά χωρίς να αλλάξουν την υφή, το χρώμα ή τη γεύση τους.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο RMIT της Αυστραλίας συνεργάστηκαν με τη Microtec Engineering Group, μια εταιρεία μηχανικής με βάση την τεχνολογία που προμηθεύει εξοπλισμό επεξεργασίας αμύλου, για να αναπτύξουν το προϊόν με βάση το άμυλο, το FiberX, το οποίο λειτουργεί για την πέψη στο έντερο, ακριβώς όπως οι ίνες.

Το FiberX όχι μόνο είναι απαλό και άγευστο, αλλά είναι επίσης κατάλληλο για τον εμπλουτισμό τροφών με χαμηλές θερμίδες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ενώ μπορεί να είναι χωρίς γλουτένη.

Επίσης το FiberX μπορεί να προστεθεί σε τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως τα λευκό ψωμί, κέικ, ζυμαρικά, πίτσα και σάλτσες και τις κάνει πιο υγιεινές. 

Ο επικεφαλής από το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας Τροφίμων του RMIT, ο αναπληρωτής καθηγητής Asgar Farahnaky και η ομάδα του χρησιμοποίησαν προηγμένη τεχνολογία τροποποίησης αμύλου με εγκεκριμένα υλικά ποιότητας τροφίμων για να δημιουργήσουν αυτό που περιγράφουν ως «αόρατες ίνες».

«Μπορούμε τώρα να προσθέσουμε επιπλέον φυτικές ίνες σε τρόφιμα όπως το λευκό ψωμί και άλλα βασικά προϊόντα χωρίς να αλλάξουμε τη γεύση ή την υφή», είπε.

«Το προϊόν μας δεν γίνεται καν αντιληπτό μόλις προστεθεί. Είναι ακριβώς όπως ένας γονιός που κρύβει λαχανικά στο γεύμα ενός παιδιού για να το κάνει πιο θρεπτικό».

Η σημασία των φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες είναι ένα είδος υδατάνθρακα που δεν αφομοιώνεται από το έντερο και βοηθούν στη βελτίωση της υγείας και της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2 και να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου ορισμένων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η αύξηση της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες των προϊόντων διατροφής κατά 10- 20%, διατηρώντας παράλληλα την ευχάριστη γεύση και υφή είναι μια πρόκληση για τη βιομηχανία τροφίμων. Τα ήδη υπάρχοντα τρόφιμα με προσθήκη φυτικών ινών μπορεί να έχουν σκληρή υφή ή διαφορετική γεύση από το αρχικό προϊόν.

Ως μέρος της έρευνας, η ομάδα του Farahnaky διεξήγαγε γευστικές δοκιμές και ανάλυση υφής σε ψωμί και κέικ με ποικίλες ποσότητες προσθήκης FiberX. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ήταν σε θέση να προσθέσουν έως και 20% φυτικές ίνες στα τρόφιμα διατηρώντας την αρχική γεύση και υφή του προϊόντος.

«Αυτή η νέα τεχνολογία σημαίνει ότι μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα των φυτικών ινών στα τρόφιμα, ώστε να μπορούμε να λαμβάνουμε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη, ακόμη και όταν καταναλώνουμε λιγότερα τρόφιμα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους και του διαβήτη», είπε ο επικεφαλής.

Πώς λειτουργεί
Η συνερευνήτρια dr. Mahsa Majzoobi, είπε ότι η δομή του αμύλου τροποποιήθηκε σε μοριακό επίπεδο και δοκιμάστηκε ώστε να ελέγξουν οι ερευνητές πώς αντιδρά με τα πεπτικά ένζυμα.

«Μόλις το ανθεκτικό άμυλο περάσει από αυτή τη διαδικασία, πρέπει να έχει υψηλά επίπεδα αντοχής για να μετατραπεί επιτυχώς σε φυτικές ίνες», είπε.

Χρησιμοποιώντας αυτή τη νέα τεχνολογία, η ομάδα μπορεί να μετατρέψει περισσότερο από το 80% του αμύλου σε φυτικές ίνες, είπε η Majzoobi.

«Αυτή η νέα τεχνολογία θα επιτρέψει την παραγωγή φυτικών ινών χρησιμοποιώντας μια διαδικασία οικονομικά και ενεργειακά αποδοτική σε μεγάλη κλίμακα», είπε ο dr. Farahnaky.

«Η κλιμάκωση αυτής της τεχνολογίας θα σημαίνει ότι η βιομηχανία τροφίμων θα έχει πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες αόρατων φυτικών ινών σε προσιτή τιμή για την παροχή τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες για τους καταναλωτές» πρόσθεσε.

Με πληροφορίες του RMITUniversity

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Πάρκινσον μέχρι την κατάθλιψη: Νέα συσκευή υπερήχων υπόσχεται θεραπείες χωρίς χειρουργείο

Τech & Science / Από το Πάρκινσον μέχρι την κατάθλιψη: Νέα συσκευή υπερήχων υπόσχεται θεραπείες χωρίς χειρουργείο

Xρησιμοποιεί υπερηχητικούς παλμούς που κατευθύνονται με ακρίβεια σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, προσφέροντας εναλλακτική λύση στη χειρουργική εμφύτευση ηλεκτροδίων
LIFO NEWSROOM
Το ταξίδι στο Διάστημα μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση, σύμφωνα με μελέτη της NASA

Τech & Science / Το ταξίδι στο Διάστημα μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση, σύμφωνα με μελέτη της NASA

Ανθρώπινα αιμοσφαίρια που στάλθηκαν στο Διάστημα άρχισαν να χάνουν την ικανότητά τους να παράγουν υγιή νέα κύτταρα, ένδειξη επιταχυνόμενης γήρανσης, σύμφωνα με τη μελέτη
LIFO NEWSROOM
Ερευνητές του Cambridge «παγώνουν» μόριο-κλειδί και δίνουν μεγάλη ελπίδα για την αντιμετώπιση του καρκίνου στον εγκέφαλο

Τech & Science / Ερευνητές του Cambridge «παγώνουν» μόριο-κλειδί και δίνουν μεγάλη ελπίδα για την αντιμετώπιση του καρκίνου στον εγκέφαλο

«Θα μπορούσε να είναι μια πραγματική ευκαιρία να επιβραδύνουμε την εξέλιξη του γλοιοβλαστώματος», υποστηρίζουν με συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς απαιτείται περαιτέρω δοκιμών
LIFO NEWSROOM
Αλτσχάιμερ: Εγκρίθηκε φάρμακο που χορηγείται αποκλειστικά στο σπίτι

Τech & Science / Αλτσχάιμερ: Εγκρίθηκε θεραπεία που μπορεί να χορηγηθεί στο σπίτι από τον ίδιο τον ασθενή

Η έκδοση για χρήση στο σπίτι εγκρίθηκε ως θεραπεία συντήρησης που οι ασθενείς μπορούν να χορηγούν στον εαυτό τους αφού ολοκληρώσουν τον κύκλο της ενδοφλέβιας θεραπείας
LIFO NEWSROOM
«Νέα γενιά εθισμένων»: Τι κινδύνους κρύβει το άτμισμα για τον εγκέφαλο των εφήβων

Τech & Science / «Νέα γενιά εθισμένων»: Τι κινδύνους κρύβει το άτμισμα για τον εγκέφαλο των εφήβων

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δημιουργούν νέους εθισμούς στη νικοτίνη και προκαλούν σοβαρούς κινδύνους για την καρδιά, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο των παιδιών και των εφήβων
LIFO NEWSROOM
«Είναι κάπως σαν νίκη για τη Google»: Πώς κατάφερε να γλιτώσει από το να πουλήσει το Chrome

Τech & Science / «Είναι κάπως σαν νίκη για τη Google»: Πώς κατάφερε να γλιτώσει από το να πουλήσει το Chrome

Η απόφαση αυτή θεωρείται μια από τις σημαντικότερες των τελευταίων 20 ετών - Η Google διατηρεί πάντως κάποιες «ανησυχίες» για την υποχρέωσή της να μοιράζεται δεδομένα διαδικτυακών αναζητήσεων
LIFO NEWSROOM