Explainer: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την PrEP στην Ελλάδα

Explainer: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την PrEP στην Ελλάδα Facebook Twitter
Γενικά προτιμούμε τη χορήγηση γενοσήμων λόγω κόστους. Ακόμα δεν γνωρίζουμε ποια σκευάσματα θα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα, αλλά οι φαρμακευτικές ουσίες είναι ίδιες.
0

— Γιατί είναι σημαντική η ψήφιση του νομοσχεδίου που θα επιτρέπει την επίσημη διάθεση της PrEP στην Ελλάδα;
Γιατί επιτέλους θα έχουμε στη διάθεσή μας ένα σπουδαίο όπλο για την πρόληψη της HIV λοίμωξης. Η PrEP είναι ήδη διαθέσιμη εδώ και 10 χρόνια στις ΗΠΑ και από τότε χρησιμοποιείται επίσημα από εκατοντάδες χιλιάδες άτομα σε πολλές χώρες του κόσμου. Έχει αποδείξει την αξία της ως μέτρο πρόληψης και όπου έχει χρησιμοποιηθεί έχουν μειωθεί σημαντικά οι καινούριες διαγνώσεις της HIV λοίμωξης.

— Σε τι διαφέρει η PrEP από την PEP και από την αντιρετροϊκή αγωγή που λαμβάνουν τα οροθετικά άτομα;
Όλα περιλαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα. Η PrEΡ (Pre Exposure Prophylaxis) και η PEP (Post Exposure Prophylaxis) αποτελούν μέτρα πρόληψης έναντι της μετάδοσης του HIV, με τη διαφορά ότι η PrEP χορηγείται ως προφύλαξη πριν από την έκθεση ενώ η ΡΕΡ λαμβάνεται τις πρώτες ώρες μετά την έκθεση (επαγγελματική ή σεξουαλική) στον ιό. Η αντιρετροϊκή αγωγή χορηγείται στα άτομα που ζουν με τον ιό προκειμένου να κατασταλεί ο πολλαπλασιασμός του, να αποφευχθούν οι μακροχρόνιες επιπλοκές της λοίμωξης και να μπορέσουν οι άνθρωποι να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Παράλληλα, η καταστολή του ιού σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα αποκλείει και τη μετάδοσή του μέσω της σεξουαλικής επαφής (U=U).

Βασική αρχή: η PrEP είναι αποτελεσματική μόνο όταν τη λαμβάνει κανείς σωστά. Η μη σωστή τήρηση μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία της PrEP. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η PrEP προστατεύει μόνο έναντι του HIV και όχι των υπόλοιπων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, γι' αυτό συστήνεται η παράλληλη χρήση προφυλακτικού.

— Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος που σκοπεύει να ξεκινήσει την PrEP; Σε τι ποσοστό τον προστατεύει από τον HIV;
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η PrEP είναι μια φαρμακευτική παρέμβαση για την οποία κάποιος πρέπει να βρίσκεται σε τακτική παρακολούθηση ώστε να εξασφαλίσουμε την ασφαλή χορήγηση της.

Βασική αρχή: η PrEP είναι αποτελεσματική μόνο όταν τη λαμβάνει κανείς σωστά. Η μη σωστή τήρηση μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία της PrEP. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η PrEP προστατεύει μόνο έναντι του HIV και όχι των υπόλοιπων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, γι' αυτό συστήνεται η παράλληλη χρήση προφυλακτικού.

Κωνσταντίνος Πρωτοπαπάς
Κωνσταντίνος Πρωτοπαπάς

— Ποιες φόρμουλες χορήγησης της PrEP υπάρχουν;
Υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στη χορήγηση της PrEP. Πιο συχνά ακολουθούμε το καθημερινό σχήμα (ένα δισκίο την ημέρα). Με αυτό το σχήμα εξασφαλίζουμε πιο εύκολα καλή συμμόρφωση και σταθερή κάλυψη.

Υπάρχει και η δυνατότητα της PrEP on-demand για τα άτομα που είναι λιγότερο δραστήρια (σεξουαλικά) ή που οι επαφές τους δεν είναι τόσο συχνές. Για αυτό το σχήμα καλό θα ήταν να προηγηθεί εκτενέστερη συζήτηση με κάποιον ειδικό. Να σημειώσω πως η on-demand χρήση αφορά μόνο τους άντρες που κάνουν σεξ με άντρες.

— Αν ξεκινήσω σήμερα, μετά από πόσες μέρες θα είμαι «θωρακισμένος»;
Στο καθημερινό σχήμα η προστασία ξεκινά μια εβδομάδα μετά την έναρξη της PrEP.

— Αν παίρνω PrEP για ένα διάστημα και για οποιονδήποτε λόγο τη σταματήσω, μπορώ να την ξεκινήσω ξανά αργότερα; Θα λειτουργεί το ίδιο;
Ασφαλώς! Φτάνει να γίνεται με σωστή καθοδήγηση. Η PrEP πρέπει να χορηγείται μόνο αν χρειάζεται, οπότε πιθανόν για κάποια διαστήματα να μπορούμε να κάνουμε «διαλείμματα», μικρά ή μεγάλα. Πρέπει να σημειώσουμε πως μετά την τελευταία επαφή πρέπει να συνεχίσουμε τη λήψη PrEP για κάποια 24ωρα πριν από τη διακοπή της. 

— Υπάρχει περίπτωση να παρατηρηθεί τοξικότητα ή άλλες παρενέργειες στον οργανισμό;
Όπως όλες οι φαρμακευτικές ουσίες, έτσι και η PrEP μπορεί σπάνια να εμφανίσει ανεπιθύμητες ενέργειες και για αυτόν το λόγο είναι σημαντική η τακτική παρακολούθηση και ο περιοδικός εργαστηριακός έλεγχος των ατόμων που τη λαμβάνουν.

— Ποια χάπια θα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα; Θα έχουμε πρόσβαση στο Truvada ή και σε γενόσημα;
Γενικά προτιμούμε τη χορήγηση γενοσήμων λόγω κόστους. Ακόμα δεν γνωρίζουμε ποια σκευάσματα θα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα, αλλά οι φαρμακευτικές ουσίες είναι ίδιες.

— Πώς θα γίνεται η χορήγησή της στην Ελλάδα; Με ποια κριτήρια θα επιλέγονται τα άτομα που μπορούν να τη λάβουν δωρεάν και από πού θα γίνεται η διάθεσή της;
Για την ώρα δεν έχει καθοριστεί το πλαίσιο χορήγησης της PrEP και για όλες αυτές τις διαδικασίες θα ληφθούν αποφάσεις μέσα στο επόμενο διάστημα. Υπάρχει ήδη μεγάλη εμπειρία από πολλές χώρες του εξωτερικού και αυτό θα βοηθήσει ώστε να επιλέξουμε το μοντέλο χορήγησής της που θα πρέπει να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα.

— Τι γίνεται με τα άλλα ΣΜΝ; Πολλοί κατηγορούν την PrEP για την έξαρσή τους (σύφιλη, χλαμύδια, γονόρροια κ.ά.), με το σκεπτικό ότι συμβάλλει στη μείωση της χρήσης προφυλακτικού.
Ισχύει πως όπου έχει χρησιμοποιηθεί η PrEP, ενώ παρατηρείται σημαντική μείωση στις καινούριες διαγνώσεις HIV, έχει παρατηρηθεί πολλές φορές έξαρση στα υπόλοιπα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση χρήσης του προφυλακτικού, αλλά μην ξεχνάμε πως, στο πλαίσιο χορήγησής της, οι άνθρωποι εξετάζονται πολύ πιο τακτικά και έτσι αντιμετωπίζουν πιο έγκαιρα τις λοιμώξεις αυτές (κάτι που πιθανόν να οδηγεί και σε μείωση της διασποράς).

— Πρόσφατα δημοσιεύτηκε η είδηση πως η Ζιμπάμπουε έγινε η πρώτη αφρικανική χώρα που ενέκρινε ενέσιμο προληπτικό φάρμακο για τον HIV (και η τρίτη χώρα παγκοσμίως, μετά την Αυστραλία και τις ΗΠΑ). Σε τι διαφέρει αυτό το φάρμακο από την PrEP από το στόμα;
Η ενέσιμη PrEP είναι μακράς δράσης και αυτό σημαίνει ότι δίνει τη δυνατότητα στο άτομο που τη χρησιμοποιεί να κάνει μία ένεση κάθε δίμηνο αντί να παίρνει καθημερινά δισκία. Είναι μια σχετικά καινούρια προσέγγιση που για κάποιους θα είναι μια βολική εναλλακτική. Η ύπαρξη διαφορετικών εναλλακτικών επιλογών δίνει τη δυνατότητα στο άτομο που θέλει να κάνει χρήση PrEP, σε συνεργασία με τον ειδικό, να επιλέγει τη μέθοδο που του ταιριάζει.

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπάρχει μέθοδος πρόληψης για τον ιό HIV, αλλά λίγοι τη γνωρίζουν στην Ελλάδα

Τech & Science / Υπάρχει μέθοδος πρόληψης για τον ιό HIV, αλλά λίγοι τη γνωρίζουν στην Ελλάδα

Γιατί γνωρίζουμε τόσο λίγα για την PrEP και το χάπι Truvada, την ασφαλέστερη αυτήν τη στιγμή μέθοδο πρόληψης από τον ιό HIV (η οποία όμως δεν είναι διαθέσιμη επίσημα στην Ελλάδα); Ο Σοφοκλής Χάνος, ψυχολόγος και προϊστάμενος των Athens και Thessaloniki Checkpoint, και ο Γιώργος Φ., που λαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή εδώ και τρία χρόνια, εξηγούν.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Μάριος Λαζανάς

Υγεία & Σώμα / Μάριος Λαζανάς: «Ο HIV μάς έκανε πιο ανθρώπινους κι αυτό οφείλουμε να το διατηρήσουμε»

Μια διαφωτιστική συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ) με αφορμή τα σαραντάχρονα του HIV, τις σκοτεινές και τις φωτεινές στιγμές της δύσκολης αυτής διαδρομής, τις εξελίξεις και τις νέες προκλήσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι, δεν είναι η ευλογιά των πιθήκων μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Υγεία & Σώμα / Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Μετά τον HIV ένας άλλος ιός, όχι τόσο επικίνδυνος ευτυχώς, ανακαλεί μνήμες στίγματος, ηθικού πανικού, ρατσισμού και ομοφοβίας στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Το όχι στην τρομοϋστερία δεν σημαίνει, ωστόσο, ναι στην άρνηση και τον εφησυχασμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP