Τα χρυσόψαρα έχουν τελικά καλή μνήμη, σύμφωνα με επιστήμονες

Τα χρυσόψαρα έχουν τελικά καλή μνήμη, σύμφωνα με επιστήμονες Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι τα χρυσόψαρα έχουν τελικά καλή μνήμη κόντρα στην έκφραση «μνήμη χρυσόψαρου» που θέλει τα εν λόγω ψάρια να ξεχνούν γρήγορα. 

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εκπαίδευσε εννέα ψάρια να «ταξιδέψουν» για 70 εκατοστά και να επιστρέψουν, λαμβάνοντας στο τέλος της διαδρομής τροφή ως ανταμοιβή. Τα ψάρια μπόρεσαν να διανύσουν με ακρίβεια την απόσταση πράγμα που, σύμφωνα με την έρευνα, διαψεύδει τη μακροχρόνια πεποίθηση ότι τα χρυσόψαρα έχουν μικρή έως καθόλου μνήμη.

Οι επιστήμονες του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου ήθελαν να διαπιστώσουν αν τα ψάρια έχουν τρόπους πλοήγησης παρόμοιους με τα ζώα της ξηράς.

Χρησιμοποίησαν ένα στενό ενυδρείο με ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο κάθετων λωρίδων ανά δύο εκατοστά. Όταν τα χρυσόψαρα έφταναν στην καθορισμένη απόσταση, τα ψάρια παρακινούνταν με ένα εξωτερικό σύνθημα ερέθισμα από τους επιστήμονες (π.χ. ένας ερευνητής που κουνούσε το χέρι του) να κολυμπήσουν πίσω στην αρχική θέση για να πάρουν την τροφή που τους έδιναν.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν αν τα ψάρια θα κολυμπούσαν την ίδια απόσταση αν άλλαζε η θέση εκκίνησης και αν αφαιρούνταν το εξωτερικό σύνθημα.

Διαπίστωσαν ότι οκτώ από τα εννέα ψάρια θυμούνταν με ακρίβεια πότε έπρεπε να γυρίσουν πίσω για να πάρουν την ανταμοιβή τους, χωρίς να τους ζητηθεί μέσω κάποιου εξωτερικού ερεθίσματος.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM