Ισπανία: Ελλέιψεις στα παγάκια λόγω καύσωνα και ενεργειακής κρίσης

Ισπανία: Ελλέιψεις στα παγάκια λόγω καύσωνα και ενεργειακής κρίσης Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Στην Ισπανία, ο καύσωνας και οι υψηλές τιμές στην ενέργεια έχουν προκαλέσει, μεταξύ άλλων, ελλείψεις ακόμα και στα παγάκια.

Τα σούπερ μάρκετ επιβάλλουν περιορισμούς στις ποσότητες που μπορεί να αγοράσει κάθε πελάτης και τα μπαρ ξεμένουν από παγάκια για τα ποτά που σερβίρουν. Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Mercadona έχει περιορίσει τις πωλήσεις πάγου σε πέντε σακούλες ανά πελάτη. Μια άλλη αλυσίδα, η Consum, επιτρέπει μόνο δύο.

Στην αρχή του έτους, οι παγοποιοί περιόρισαν την παραγωγή τους εν μέσω αυξήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και αβεβαιότητας (λόγω Covid-19) για τα επίπεδα της ζήτησης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Με τον τουρισμό όμως να έχει ανακάμψει, πλησιάζοντας σε επίπεδα προ πανδημίας, και το φετινό καλοκαίρι να είναι ένα από τα πιο ζεστά στην ιστορία της Ισπανίας, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και τη διανομή παγοκύβων αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των περιορισμών κατά της πανδημίας εκτόξευσαν τη ζήτηση.

Ο Ρικάρντο Μπλάσκο, ιδιοκτήτης ενός εκ των παλαιότερων παγοποιείων στη Μαδρίτη, του Blasco Ice, λέει πως οι λογαριασμοί του ρεύματος έχουν αυξηθεί κατά 50-60% από τις αρχές του έτους και καθυστέρησε την έναρξη της φετινής παραγωγής (ξεκίνησε τον Μάιο αντί για τον Μάρτιο) ώστε να αντισταθμίσει εν μέρει το αυξημένο κόστος.

Το εργοστάσιό του λειτουργεί πλέον σε 24ωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα. Ο Μπάσκο εξηγεί πως δεν μπορεί να αυξήσει την παραγωγή του και έχει χάσει τον ύπνο του λόγω της ανησυχίας ότι οι πελάτες του θα μείνουν δυσαρεστημένοι. «Είναι δύσκολο όταν δεν μπορείς να ικανοποιήσεις τους πάντες, ακόμη και αν το θέλεις», λέει και διαβεβαιώνει: «Πραγματικά, κάνουμε ό,τι μπορούμε».

Εν τω μεταξύ, σε πολλά σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές αντικρίζουν άδειους καταψύκτες εκεί όπου περίμεναν να βρουν σακούλες με παγάκια. Οι περισσότεροι καταφεύγουν σε πρατήρια καυσίμων και συνοικιακά παντοπωλεία αναζητώντας προμήθειες.

Η Μερθέντες Νιέτο, ιδικοκτήτρια ενός μπαρ στη Μαδρίτη, εξηγεί πως αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λόγω των ελλείψεων. «Αν συνεχιστεί αυτό, θα δυσκολευτούμε να κρατήσουμε ανοικτό το μαγαζί», δήλωσε σερβίροντας μοχίτο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΤΡΑΜΠ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ

Διεθνή / Σε αδιέξοδο ο Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: Γιατί είναι «πολύ επικίνδυνο» το σχέδιό του για πολεμικά πλοία

Τα προβλήματα στα Στενά του Ορμούζ ξεκίνησαν μετά την 28η Φεβρουαρίου και τις αμερικανο-ισραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν, ξεκινώντας τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, φτάνοντας στην τρίτη εβδομάδα του
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η βοήθεια που έχει σταλθεί «δεν πρόκειται για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ιράν»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM