Ρολόι του Χίτλερ πωλήθηκε 1,1 εκατ.$ σε δημοπρασία

Ρολόι του Χίτλερ πωλήθηκε 1,1 εκατ.$ σε δημοορασία Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Image
0

Ένα ρολόι που λέγεται ότι ανήκε στον Αδόλφο Χίτλερ πωλήθηκε έναντι 1,1 εκατ. δολ. σε δημοπρασία στις ΗΠΑ.

Το ρολόι Huber, το οποίο αγόρασε ανώνυμος πλειοδότης, απεικονίζει μια σβάστικα και έχει χαραγμένα τα αρχικά AH.

Εβραϊκές ομάδες καταδίκασαν τη δημοπρασία που έγινε από τον οίκο Alexander Historical Auctions στο Μέριλαντ.

Ωστόσο, ο οίκος δημοπρασιών, ο οποίος έχει πουλήσει αναμνηστικά ναζί και στο παρελθόν, δήλωσε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι στόχος του είναι να διατηρήσει την ιστορία.

Ο κατάλογος της δημοπρασίας ανέφερε σχετικά με το ρολόι ότι πιθανότατα δόθηκε ως δώρο γενεθλίων στον Χίτλερ το 1933, τη χρονιά που έγινε Καγκελάριος της Γερμανίας.

Μια αξιολόγηση από τον οίκο δημοπρασιών αναφέρει ότι το ρολόι κατέληξε ως αναμνηστικό όταν περίπου 30 Γάλλοι στρατιώτες εισέβαλαν στο Berghof, το ορεινό καταφύγιο του Χίτλερ τον Μάιο του 1945.

Τότε πιστεύεται ότι το ρολόι μεταπωλήθηκε και πέρασε από διάφορα χέρια.

Άλλα κομμάτια της δημοπρασίας περιελάμβαναν ένα φόρεμα που ανήκε στη σύζυγο του Χίτλερ, Εύα Μπράουν, υπογεγραμμένες φωτογραφίες αξιωματούχων των Ναζί και ένα κίτρινο ύφασμα με το Αστέρι του Δαβίδ και τη λέξη «Jude», που στα γερμανικά σημαίνει Εβραίος.

Κατά τη διάρκεια του ολοκαυτώματος, οι Ναζί ανάγκασαν τους Εβραίους να φορούν τα κίτρινα αναγνωριστικά ως περιβραχιόνια ή κονκάρδες.

Ρολόι του Χίτλερ πωλήθηκε 1,1 εκατ.$ σε δημοορασία Facebook Twitter
Φωτ.: Alexander Historical Auctions

Μια ανοιχτή επιστολή που συνυπέγραψαν 34 επικεφαλής εβραϊκών οργανώσεων χαρακτήρισαν την δημοπρασία «απεχθή» καλώντας να ματαιωθεί, κάτι που δεν έγινε.

Ο Ραβίνος Menachem Margolin, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εβραϊκής Ένωσης είπε ότι η συναλλαγή «συμβάλλει σε όσους εξιδανικεύουν αυτό που αντιπροσώπευε το ναζιστικό κόμμα».

«Είτε καλή είτε κακή ιστορία, αυτή πρέπει να διατηρηθεί», δήλωσε στην Deutsche Welle η Αντιπρόεδρος του οίκου, Μίντι Γκρίνσταϊν. «Αν καταστρέψεις την ιστορία, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι συνέβη».

Τα έγγραφα που παρασχέθηκαν από τον οίκο δημοπρασιών αναφέρουν ότι δεν μπορεί να αποδείξει ότι ο Χίτλερ όντως φορούσε το ρολόι.

Αλλά μια αξιολόγηση από έναν ανεξάρτητο ειδικό κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «κατά πάσα πιθανότητα» ανήκε στον Αδόλφο Χίτλερ.

Παρά το γεγονός ότι το ρολόι πωλήθηκε πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια, έπεσε κάτω από την εκτίμηση του οίκου δημοπρασιών που το υπολόγιζε από 2 έως 4 εκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η Deutsche Welle.

Ρολόι του Χίτλερ πωλήθηκε 1,1 εκατ.$ σε δημοορασία Facebook Twitter
Φωτ.: Alexander Historical Auctions

Με πληροφορίες του BBC/Detsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασμίρ: Τα χτυπήματα της Ινδίας στο Πακιστάν δείχνουν πώς ο πόλεμος έγινε και πάλι νόρμα

Διεθνή / Κασμίρ: Τα χτυπήματα της Ινδίας στο Πακιστάν δείχνουν πώς ο πόλεμος έγινε και πάλι νόρμα

Ο ολοκληρωτικός πόλεμος είναι απίθανος, αλλά η μετατόπιση των στόχων εν μέσω των συγκρούσεων στη Γάζα και την Ουκρανία υποδηλώνει ότι η κρίση στο Κασμίρ θα μπορούσε να κλιμακωθεί
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Ετοιμάζεται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Ετοιμάζεται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας

Όπως αποκαλύπτουν οι New York Times και το Politico, η συμφωνία βρίσκεται στα σκαριά με τη βρετανική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, επικαλούμενα πληροφορίες από πηγές με γνώση των εξελίξεων
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

«Το να είσαι δεύτερος σε μια αυστηρά ιεραρχική οικογένεια και θεσμό έχει τις προκλήσεις του» αναφέρει ο βασιλικός βιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «The Making of a King»
LIFO NEWSROOM
Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Διεθνή / Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Η Ινδία εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα εναντίον των Lashkar-e-Taiba και Jaish-e-Mohammed στο Κασμίρ - Ποιες είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις και πώς επηρεάζουν τις σχέσεις Ινδίας–Πακιστάν
LIFO NEWSROOM