ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Πίκλα από τσίζμπεργκερ κοσμεί ταβάνι γκαλερί -Ο καλλιτέχνης ζητά 6.000 δολάρια

Μια πίκλα από τσίζμπεργκερ: Κοσμεί ταβάνι γκαλερί -Ο καλλιτέχνης ζητά 6.000 δολάρια Facebook Twitter
Φωτ: Instagram @fineartssydney
0

Μία φέτα πίκλας από τσίζμπεργκερ των McDonald's κοσμεί ταβάνι γκαλερί Τέχνης στο Ωκλαντ της Νέας Ζηλανδίας.

Το έργο, με τίτλο Pickle, ανήκει στον Αυστραλό καλλιτέχνη Μάθιου Γκρίφιν με έδρα το Σίδνεϊ και φιλοξενείται στην γκαλερί Michael Lett.

Σύμφωνα με την γκαλερί το έργο με την πίκλα αποτελεί μια «σκόπιμα προκλητική κίνηση» που έχει σχεδιαστεί για να αμφισβητήσει τι έχει αξία.

Ορισμένοι κατανοούν την καλλιτεχνική ματιά του, χαρακτηρίζοντάς το «ιδιοφυές» και «λαμπρό», ενώ άλλοι το αποκαλέσαν «ηλίθιο».

Μια πίκλα από τσίζμπεργκερ: Κοσμεί ταβάνι γκαλερί -Ο καλλιτέχνης ζητά 6.000 δολάρια Facebook Twitter
Φωτ: Instagram @fineartssydney

Ο καλλιτέχνης έχει κοστολογήσει το έργο του περί τα 6.000 δολάρια. Όποιος αποφασίσει να το αγοράσει θα λάβει οδηγίες για το πώς να αναδημιουργήσει την τέχνη στον δικό του χώρο.

Τα διαφορετικά σχόλια για την έμπνευση αυτή είναι μέρος της χαράς του έργου, είπε ο Ράιαν Μοουρ, διευθυντής του Fine Arts, το οποίο εκπροσωπεί τον Γκρίφιν.

«Μια χιουμοριστική απάντηση στο έργο δεν είναι άκυρη – είναι εντάξει, γιατί είναι αστείο», είπε ο Μουρ.

«Γενικά μιλώντας, οι καλλιτέχνες δεν είναι αυτοί που αποφασίζουν αν κάτι δεν είναι τέχνη – είναι αυτοί που δημιουργούν και κάνουν πράγματα. Το αν κάτι είναι πολύτιμο και σημαντικό ως έργο τέχνης είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουμε συλλογικά, ως κοινωνία, να το χρησιμοποιήσουμε ή να μιλήσουμε για αυτό», τόνισε ο Μουρ.

Το τουρσί είναι κολλημένο στο ταβάνι με τη δική του σάλτσα και δεν έχει δείξει σημάδια αποσύνθεσης, ούτε ξεφλουδίζει – «αν πάτε στα McDonald’s σε όλο τον κόσμο, θα δείτε πράγματα κολλημένα στο ταβάνι».

Μια πίκλα από τσίζμπεργκερ: Κοσμεί ταβάνι γκαλερί -Ο καλλιτέχνης ζητά 6.000 δολάρια Facebook Twitter
Φωτ: Instagram @fineartssydney

Από την πλευρά του, ο συνδιευθυντής της γκαλερί Michael Lett, Άντριου Τόμας, είπε ότι το Pickle ήταν μια σημαντική ένταξη στην έκθεση, επιτρέποντας σε όσους βλέπουν το έργο του Γκρίφιν για πρώτη φορά «να σκεφτούν τις διάφορες ιδέες που εμπεριέχει».

Το έργο θυμίζει τη δημιουργία του του Ιταλού καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν με τίτλο Comedian –την μπανάνα που ήταν κολλημένη με ταινία στον τοίχο. Το εν λόγω έργο είχε πουληθεί προς 120.000 δολάρια. 

Ωστόσο, ο Νεοϋορκέζος καλλιτέχνης Ντέιβιντ Ντατούνα ξεκόλλησε την μπανάνα, την ξεφλούδισε και την έφαγε.

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζελένσκι: «Δεν πιστεύω ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενόσω διαρκεί ο πόλεμος»

Διεθνή / Ζελένσκι: «Δεν πιστεύω ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενόσω διαρκεί ο πόλεμος»

«Όταν προσκαλούμε μια χώρα να ενταχθεί στo NATO, δεν χρειαζόμαστε απλώς μια πλειοψηφία, αλλά την τέλεια συμφωνία μεταξύ και των 32 μελών» δήλωσε από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ
NEWSROOM