Υπέρ Κεραμέως, αναγκαστικά

Υπέρ Κεραμέως, αναγκαστικά Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

EXEI ΔΕΧΤΕΙ τόσες άγριες και κάτω από τη ζώνη επιθέσεις από θεσμικούς και εξωθεσμικούς παράγοντες η Νίκη Κεραμέως που, ασχέτως του τι άποψη μπορεί να έχει κάποιος/α για την αμφιλεγόμενη και διχαστική πολιτεία της στο υπουργείο Παιδείας, καταλήγει να παίρνει το μέρος της – ακόμα κι αν δεν συμμερίζεται καθόλου τις αντιλήψεις της περί «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης» σε όλα τα επίπεδα. Αρκεί και μόνο να θυμηθεί κανείς, ως ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα μιας αντανακλαστικής και συμβολικού τύπου δυσανεξίας προς το πρόσωπό της, τις φοβερές και εκτός κάθε πολιτικού πλαισίου αναφορές στη «δυστοπική» εμφάνισή της (και στο ότι φορούσε μαύρα ενώ βρισκόταν σε κηδεία!) που είχε εκτοξεύσει εναντίον της το προφίλ της κ. Ακρίτα στο πρόσφατο παρελθόν.

Κακώς ασχολούμαστε, θα μου πεις, με τα viral σπαράγματα του τοξικού βασιλείου των social media. Σε ένα τέτοιο μέσο όμως εμφανίστηκε και η απίστευτη αναλογία που χρησιμοποίησε χθες ο κ. Βερναρδάκης για να την εμφανίσει περίπου ως παιδοκτόνο τέρας, υπερβαίνοντας κάθε ηθικό όριο και κάθε κακό γούστο (αν αυτό που είπε μείνει ατιμώρητο κι αν δεν τον στοιχειώσει εφ’ όρου ζωής, τότε… anything goes, που λένε κι οι Αμερικάνοι). Και βρήκε μάλιστα να το κάνει σε μια «νεανική» και υβριδική πλατφόρμα, τα βασικά εργαλεία της οποίας έμοιαζε να αγνοεί, με κωμικοτραγικά αποτελέσματα. Το TikTok τον μάρανε.

Υπέρ Κεραμέως, αναγκαστικά Facebook Twitter
Αν αυτό που είπε μείνει ατιμώρητο κι αν δεν τον στοιχειώσει εφ’ όρου ζωής, τότε… anything goes, που λένε κι οι Αμερικάνοι.

Όταν μια (αριστερή) αξιωματική αντιπολίτευση ξεπέφτει τόσο  χαμηλά, κάτι σάπιο τρώει τον οργανισμό της, χλευάζοντας κάθε ιδέα περί ηθικού πλεονεκτήματος.

Δεν στερείται βάσης η εντύπωση μιας βαθιά συντηρητικής περίπτωσης (ταγμένης με τον τρόπο της στα απαράμιλλα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη) που έχει δημιουργηθεί για την ίδια. Από την άλλη, δικαιούται να ισχυριστεί (και το έχει κάνει) ότι ήταν ανάμεσα στους 14 βουλευτές της ΝΔ που ψήφισαν το 2015 υπέρ του συμφώνου συμβίωσης και μία από τις 4 μόλις εκπροσώπους (γυναίκες όλες) του νυν κυβερνώντος κόμματος που ψήφισαν τρία χρόνια αργότερα υπέρ της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, ενώ ως υπουργός Παιδείας πέρασε την τροποποίηση για τη μη αναγραφή θρησκεύματος και ιθαγένειας στους τίτλους σπουδών.

Είναι σαν ν’ ακούω ήδη την αντίρρηση: «Τοκενισμός και τακτικές αποπροσανατολισμού… Στηρίζουμε κάποια "δικαιωματικά" για τα μάτια του κόσμου, ενώ συγχρόνως προωθούμε επίσης, φανερά ή υπογείως, τις πιο αντιδραστικές μεθοδεύσεις». Ίσως. Αν γκουγκλάρεις το ονοματεπώνυμό της πάντως, θα δεις να εμφανίζεται ανάμεσα στις πρώτες αναζητήσεις το «Νίκη Κεραμέως Εβραία», αποτέλεσμα των δεκάδων άρθρων ακροδεξιάς (και όχι μόνο) ρητορικής που τη συγκαταλέγουν στους γνωστούς σκοτεινούς κύκλους που συχνάζουν σε παντοδύναμες Στοές και Λέσχες. Όταν μια (αριστερή) αξιωματική αντιπολίτευση ξεπέφτει τόσο πιο χαμηλά ακόμα κι από τέτοια επίπεδα, κάτι σάπιο τρώει τον οργανισμό της, χλευάζοντας κάθε ιδέα περί ηθικού πλεονεκτήματος.

Οπτική Γωνία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: «Όλα ξεκίνησαν από έναν έντονο πόνο στο αριστερό μου πόδι»

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: «Όλα ξεκίνησαν από έναν έντονο πόνο στο αριστερό μου πόδι»

Ο παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται και τώρα ετοιμάζεται για τον πιο κρίσιμο αγώνα του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι ευρωεκλογές ως νέο πολιτικό ορόσημο 

Ρεπορτάζ / Οι ευρωεκλογές ως νέο πολιτικό ορόσημο 

Το ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια, ίσως επειδή θα καταγραφούν οι δυνάμεις και οι συσχετισμοί ενός παράξενου και ασυνήθιστου πολιτικού τοπίου, όπως αυτό που έχει προκύψει στην Ελλάδα μετά την κρίση και λίγο πριν από τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού περιβάλλοντος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ποιους ζαλίζουν τα ύψη των κτιρίων;

Ρεπορτάζ / Ποιους «ζαλίζουν» τα ύψη των κτιρίων;

Με μια μεταβατική ρύθμιση πυροσβεστικού χαρακτήρα, το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να κάμψει τις αντιδράσεις δημάρχων που διαμαρτύρονται για τα μεγάλα ύψη και τα επιπλέον τετραγωνικά των νέων κτιρίων, που κερδίζονται από τα bonus δόμησης και ύψους του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Ποιους και γιατί ζαλίζουν τα μεγάλα ύψη; 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Το «Rom Boost» και μια συζήτηση για τους Ρομά 

Οπτική Γωνία / «Δεν είναι οι Ρομά που επιλέγουν το περιθώριο, αλλά η ίδια η κοινωνία που τους περιορίζει»

Οι Γιατροί του Κόσμου ολοκλήρωσαν το έργο «Rom Boost», επιμορφωτικές δράσεις σε κοινότητες Ρομά, στο πλαίσιο των προγραμμάτων ένταξης και συμπερίληψης της οργάνωσης. Στόχος ήταν να πραγματοποιηθούν εκπαιδεύσεις και να δοθεί φωνή και αυτοπεποίθηση στους περιθωριοποιημένους Ρομά πληθυσμούς. Εκτός όμως από το ίδιο το έργο, ενδιαφέρον έχει και η συνομιλία που ακολούθησε, με τρεις εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ