Στη Σμύρνη ο Ερντογάν για να παρακολουθήσει την άσκηση «Ephesus 2022» - Ο συνοδός και το μήνυμα

Στη Σμύρνη ο Ερντογάν για να παρακολουθήσει την άσκηση «Ephesus 2022» - Ο συνοδός και το μήνυμα Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter/T.C. Millî Savunma Bakanlığı
0

O πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα μεταβεί σήμερα στη Σμύρνη μαζί με τον επικεφαλής του κόμματος MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Το αεροσκάφος τους θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Adnan Menderes στις 11:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) και από εκεί θα επιβιβαστούν σε ελικόπτερο για να παρακολουθήσουν την άσκηση Ephesus 2022.

Μετά την άσκηση, ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συμμετάσχει σε συνεδρίαση της τοπικής κυβέρνησης και, σύμφωνα με τις πληροφορίες τοπικών μέσων, θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στο εσωτερικό ακροατήριο και δη στο κόμμα του εν όψει των εκλογών του 2023.

Η επίσκεψή του στη Σμύρνη, σε συνδυασμό με τα στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή, παίρνει άλλη διάσταση εάν συνυπολογιστεί πως φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Επίσης, η επιλογή να συνοδευτεί από τον Μπαχτσελί, ενός πολιτικού με πάγια προκλητικές θέσεις σχετικά με την Ελλάδα δεν μπορεί παρά να κριθεί ως μήνυμα. 

Η άσκηση Ephesus 2022

Η άσκηση, που είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν σχεδιαστεί, έχει διάρκεια 9 ημερών και λαμβάνει χώρα με τη συμμετοχή χωρών-συμμάχων της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο της, όπως έχει ανακοινώσει η τουρκική πλευρά, γίνεται και επίδειξη των οπλικών συστημάτων που παράγονται στη χώρα.

Ήδη, το υπουργείο Άμυνας της χώρας έχει αναρτήσει πολλές εικόνες και βίντεο στα social media από τα τεκταινόμενα στην περιοχή. Μεταξύ άλλων, έχουν δημοσιευτεί και πλάνα από την επιθεώρηση που έκανε ο αρμόδιος υπουργός, Χουλουσί Ακάρ. 

Η Άγκυρα έχει επιλέξει να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα με κορυφαίους αξιωματούχος να επαναφέρουν το αφήγημα της αποστρατικοποίησης νησιών, επισημαίνοντας, δε, πως σε αντίθετη περίπτωση θα αμφισβητήσει την κυριαρχία τους.

Ο ίδιος ο Ερντογάν, μάλιστα, φαίνεται να έκοψε όλες τις διόδους επικοινωνίας με την Αθήνα, αναφέροντας πως δεν αναγνωρίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Δεν θα ξανασυναντηθώ ποτέ μαζί του» είπε, προ ημερών, ο Ερντογάν. 

Η Ελλάδα καλεί την άλλη πλευρά σε αυτοσυγκράτηση και τήρηση του Διεθνούς Δικαίου.

«Αυτό το οποίο θα πρέπει να κάνει η τουρκική πλευρά είναι να απέχει από τέτοιες εκδηλώσεις (σ.σ. προκλητικές δηλώσεις). Να φροντίσει, ώστε να υπάρχει ηρεμία και οι σχέσεις μας να κινούνται πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας.

«Η Ελλάδα, όπως έχει αποδείξει, υποστηρίζει διαχρονικά τον διάλογο και τη σχέση καλής γειτονίας, στη βάση πάντα βέβαια του σεβασμού των αρχών του διεθνούς δικαίου. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι γίνονται οι ίδιες αρχές σεβαστές και από τις δύο πλευρές» είπε, παράλληλα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος της Ευρώπης: Ο Πούτιν, η Κίνα και η επιστροφή της απειλής

Διεθνή / Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος της Ευρώπης: Ο Πούτιν, η Κίνα και η επιστροφή της απειλής

Η Ευρώπη εισέρχεται σε νέα εποχή ανασφάλειας, καθώς η Ρωσία εξαπολύει έναν υβριδικό πόλεμο εκφοβισμού, δολιοφθοράς και κυβερνοεπιθέσεων - Οι ΗΠΑ κρατούν αποστάσεις, η Κίνα ενισχύει τη ρωσική επιρροή και η ήπειρος καλείται να προστατευτεί μόνη της
LIFO NEWSROOM
Η Σάνα Μάριν και το τίμημα του να είσαι νέα, γυναίκα και στην εξουσία

Διεθνή / Η Σάνα Μάριν και το τίμημα του να είσαι νέα, γυναίκα και στην εξουσία

Από την εκρηκτική της άνοδο στην πρωθυπουργία μέχρι την πρόωρη αποχώρηση και τη νέα ζωή μετά την πολιτική, η Σάνα Μάριν αφηγείται πώς η νεότητα και το φύλο της έγιναν άλλοτε πλεονέκτημα κι άλλοτε βάρος
LIFO NEWSROOM
Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

Διεθνή / Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

50 χρόνια μετά την άνοδο της Θάτσερ, η βρετανική δεξιά βλέπει τον Μπλερισμό ως λάθος πορεία. Τόρις και Reform UK προγραμματίζουν αλλαγές στη νομοθεσία, πρόνοια και κοινωνική ατζέντα
LIFO NEWSROOM
Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Διεθνή / Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ινδία, ενισχύοντας τις διπλωματικές, εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Δελχί και Καμπούλ, ενώ παρακολουθεί στενά το Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Διεθνή / Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας πλήττουν το 60% της παραγωγής, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις το χειμώνα
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM