Al Jazeera: Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνει την μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακή πύλη

Al Jazeera: Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνει την μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακή πύλη Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/PAWEL SUPERNAK
0

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία δημιουργούν μία νέα δυναμική για την Ελλάδα που θα μπορούσε να μετατραπεί σε ενεργειακή πύλη φυσικού αερίου. 

Σε περίπου έναν μήνα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες του Διασυνδετήριου Αγωγού (IGB) Ελλάδας – Βουλγαρίας, που μπορεί να θέσει τέλος στο μονοπώλιο του ρωσικού αερίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Ρωσία προμηθεύει τη γείτονά μας χώρα με το 90% του αερίου της, ωστόσο η Μόσχα ανακοίνωσε ότι την αποκλείει από τις πωλήσεις – μαζί με την Πολωνία – επικαλούμενη παραβιάσεις στα συμφωνηθέντα.

Ο Μιχάλης Μυριάνθης, βετεράνος της πετρελαϊκής βιομηχανίας, εκτίμησε στο Al Jazeera πως ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, «δεν ήθελε να φανεί πως χάνει πελάτες, άρα αποφάσισε να τους εκδιώξει από νωρίς».

Μετά τις εξελίξεις αυτές, η Σόφια κάνει στροφή στην Ελλάδα και το αέριο που η χώρα μας λαμβάνει μέσω του υπερανατολικού αγωγού ο οποίος διασχίζει τον Καύκασο και την Τουρκία.

«Εδώ και μερικές μέρες, η Βουλγαρία είναι ήδη εκτός των ρωσικών αγωγών και εξαρτάται πλήρως από την Ελλάδα (σ.σ. για φυσικό αέριο). Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ υπεύθυνη για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας μιας άλλης χώρας» δήλωσε ο Μιχάλης Μαθιουλάκης, επικεφαλής του Ελληνικού Ενεργειακού Φόρουμ, ενός think-tank.

Ο αγωγός IGB αποκτά ιδιαίτερη στρατηγική σημασία αναλογιζομένου πως μπορεί να υποκαταστήσει την πώληση φυσικού αερίου στα Βαλκάνια με υγροποιημένο αέριο από ΗΠΑ, Κατάρ και Αίγυπτο, μεταξύ άλλων.

Στα τέλη Ιανουαρίου, άλλωστε, η κοινοπραξία ελληνικών – κυπριακών – βουλγαρικών και ιταλικών επιχειρήσεων ανακοίνωσε τα πλάνα της για κατασκευή πλωτού τερματικού σταθμού για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Αυτή η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU), θα συνδεθεί με τον αγωγό IGB και θα αρχίσει να το προμηθεύει στα τέλη του επόμενου έτους.

«Πιστεύω πως ήμασταν μάρτυρες μίας νέας αυγής στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης» ήταν τα λόγια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, που παρέστη σε τελετή σχετικά με την FSRU.

Και η Βόρεια Μακεδονία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την πλωτή μονάδα, όπως και η φιλικά προσκείμενη στη Ρωσία, Σερβία.

Ο πρόεδρός της, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, παραδέχθηκε πως ήταν σκεπτικός και θεωρούσε ότι δεν θα υλοποιηθεί ποτέ ο IGB, αλλά πλέον γίνεται πραγματικότητα και δήλωσε «ευγνώμων» και έτοιμος για λήψη «σχετικά μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου».

Η ζήτηση για το υγροποιημένο αέριο αναμένεται να αυξηθεί ταχύτητα, με τη Ρωσία εκτός κάδρου, και η προαναφερθείσα κοινοπραξία έκανε αίτημα και για δεύτερο σταθμό το οποίο ενεκρίθη. Οι MotorOil Ελλάς και ExxonMobil εξετάζουν, επίσης, ανάλογα έργα.

Παράλληλα, ο σταθμός υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα βελτιστοποιείται ώστε να λειτουργεί μεγαλύτερη δυναμικότητα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τα έργα θα μπορούν να παρέχουν σχεδόν 21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο. Ο IGB θα μπορούσε να μεταφέρει τα 5,5 δισ. εξ αυτών, αλλά εάν υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση στα Βαλκάνια το έργο μπορεί να αναπτυχθεί. 

Εκτιμάται πως οι κατάλληλες εργασίες θα μπορούσαν να καταστήσουν τον IGB άξιο αντίπαλο του Turkish Stream, τον αγωγό Ρωσίας – Τουρκίας που περνά από τη Μαύρη Θάλασσα για να προμηθεύσει τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρεώσεις ΑΤΜ: Τι θα ισχύει για τις προμήθειες - Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Οικονομία / ΑΤΜ: Τι θα ισχύει για τις προμήθειες - Μήνυμα Μητσοτάκη για τις τραπεζικές χρεώσεις

«Μηδενίζεται η προμήθεια για κάθε ανάληψή σου από ATM άλλης τράπεζας του συστήματος ΔΙΑΣ, αλλά και από τρίτο πάροχο που έχει μετοχική σχέση με την τράπεζά σου», λέει ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Επίδομα αδείας: Πότε καταβάλλεται, ποιοι το δικαιούνται και πώς υπολογίζεται

Οικονομία / Επίδομα αδείας: Πότε καταβάλλεται, ποιοι το δικαιούνται και πώς υπολογίζεται

Τι ισχύει το καλοκαίρι του 2025 για τις θερινές άδειες στον ιδιωτικό τομέα – Πότε καταβάλλεται το επίδομα αδείας, πόσο είναι, πώς επιμερίζεται και τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
LIFO NEWSROOM
Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM