Ο πρίγκιπας Άντριου έχασε τον τίτλο του «Ελεύθερου Επίτιμου Πολίτη» της Νέας Υόρκης

Ο πρίγκιπας Άντριου έχασε τον τίτλο του «Ελεύθερου Επίτιμου Πολίτη» της Νέας Υόρκης Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: ΕΡΑ
0

Ο πρίγκιπας Άντριου, ο οποίος έχει αποσυρθεί από τα βασιλικά καθήκοντά του λόγω της σύνδεσής του με την υπόθεση του παιδεραστή χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν, απώλεσε σήμερα και τον τιμητικό τίτλο που του είχε απονείμει ο δήμος της Υόρκης.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν ομόφωνα να αφαιρεθεί από τον Δούκα της Υόρκης ο τίτλος του «Ελεύθερου Επίτιμου Πολίτη» (Freedom of the City).

Ο τίτλος αυτός ανάγεται στο 1272 και αποδιδόταν κατά τον μεσαίωνα σε σημαντικές προσωπικότητες της πόλης ή σε ξένους επισκέπτες, σημαίνοντας ότι δεν είναι δουλοπάροικοι. Στον Άντριου δόθηκε το 1987 και ήταν απλώς τιμητικός. Οι «Ελεύθεροι Πολίτες» κατά την αγγλοσαξονική περίοδο έπαιζαν κάποιον ρόλο κυρίως στον έλεγχο του εμπορίου και τη διανομή των δικαιωμάτων στα βοσκοτόπια.

Από τον Ιανουάριο ο 62χρονος πρίγκιπας δεν έχει πλέον καμία επίσημη αρμοδιότητα και δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τον τίτλο της Αυτού Υψηλότητας, αφού κατηγορήθηκε από την Αμερικανίδα Βιρτζίνια Τζιούφρε για σεξουαλική κακοποίηση όταν εκείνη ήταν ανήλικη και εκείνος διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις με τον Επστάιν. Η δικαστική διαμάχη τους έληξε με εξωδικαστικό διακανονισμό.

Πριν από την ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο, μία κάτοικος της πόλης, η Γκουέν Σουνίμπερν, χαρακτήρισε «όνειδος» τον Άντριου και είπε ότι θα πρέπει επίσης να κηρυχθεί «ανεπιθύμητο πρόσωπο» στην πόλη αλλά και να χάσει τον τίτλο του δούκα.

«Η βασίλισσά μας τού αφαίρεσε σχεδόν όλους τους τίτλους και τις αρμοδιότητες, εκτός από τον τίτλο του δούκα, που σπιλώνει αυτήν την πόλη», υπογράμμισε.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μαρκ Γουόλτερς είπε ότι η αφαίρεση του τιμητικού τίτλου από τον πρίγκιπα Άντριου θα έστελνε ένα «ισχυρό μήνυμα».

Ο πρίγκιπας Άντριου εμφανίστηκε δημοσίως στις 29 Μαρτίου, στο αβαείο του Ουεστμίνστερ, στο πλευρό της μητέρας του, της βασίλισσας Ελισάβετ, σε μία τελετή στη μνήμη του πατέρα του, πρίγκιπα Φιλίππου, ο οποίος απεβίωσε τον Απρίλιο του 2021 σε ηλικία 99 ετών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP και Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

Διεθνή / Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

«Αν ήξερα ή αν είχα οποιαδήποτε εμπλοκή, φυσικά θα απολογούμουν. Όμως δεν ήμουν ούτε συνένοχος ούτε ενήμερος για όσα έκανε» υποστήριξε στην πρώτη συνέντευξή του μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Διεθνή / Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Παρά τη σκληρή καταστολή, τις απειλές για θανατικές ποινές και το μπλακάουτ στο διαδίκτυο, οι διαδηλωτές στο Ιράν συνεχίζουν τις μαζικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες συλλήψεις και έντονη διεθνή ανησυχία για κλιμάκωση της κρίσης
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να έχει ζητήσει από τους διοικητές των ειδικών δυνάμεων να εκπονήσουν σχέδιο εισβολής, παρά τις αντιδράσεις κορυφαίων στρατιωτικών και τις ανησυχίες για τη συνοχή του ΝΑΤΟ
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Kαλούν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από τη Βενεζουέλα λόγω επικίνδυνων ένοπλων ομάδων

Διεθνή / ΗΠΑ: Kαλούν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από τη Βενεζουέλα λόγω επικίνδυνων ένοπλων ομάδων

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι ένοπλες ομάδες φέρεται να στήνουν οδοφράγματα και να ελέγχουν οχήματα προκειμένου να εντοπίσουν Αμερικανούς
THE LIFO TEAM