Jerár: Το εστιατόριο που ήρθε για να βάλει τη Δάφνη στον γαστρονομικό χάρτη

Jerár: Το εστιατόριο που ήρθε για να βάλει τη Δάφνη στον γαστρονομικό χάρτη Facebook Twitter
Οι γυμνές κολόνες παντρεύονται με γήινα χρώματα, το παλιό κλιμακοστάσιο κρύβεται σε έναν τοίχο με καμάρα που χωρίζει το εστιατόριο σε δύο μικρότερα, δίνοντάς του ένα έξτρα coziness. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Στο επεισόδιο «Γαλλική Κουλτούρα», οι «Απαράδεκτοι» προετοιμάζονται πυρετωδώς προκειμένου να υποδεχτούν τον φίλο του Γιάννη, Ζεράρ. Αναδεικνύοντας τη μαζική νοοτροπία της Ελλάδας των ‘90s, η παρέα του Λυκαβηττού κάνει πολλές στερεοτυπικές σκέψεις εν αναμονή του φιλοξενούμενού της. Και από εκεί που περιμένει να φυσήξει ευρωπαϊκός αέρας φινέτσας στην Αδάμαντος 4, τελικά ο Γάλλος τους βγαίνει εντελώς αλλιώς. 

Πρόκειται για ένα επεισόδιο που βγάζει μέχρι σήμερα άφθονο γέλιο και έχει αφήσει πολλές ατάκες. Είναι εκείνο που ήρθε στο μυαλό των εμπνευστών ενός νέου εστιατορίου όταν αστειεύονταν μεταξύ τους με το γεγονός ότι ο σεφ είναι γαλλοτραφής ως προς τις τεχνικές του αλλά θα σερβίρει και ταραμά. Και κάπως έτσι προέκυψε το Jerár, ο ελληνικός τρόπος για να διαβάσει κανείς το Gérard. Αυτό το παιχνίδι με το όνομα του μαγαζιού συμπυκνώνει πολύ έξυπνα αυτό που έχουν στο μυαλό τους ο Γιώργος Καβακλής και ο Χάρης Νικολούζος. 

Γέννημα-θρέμμα Δαφνιώτης, ο πρώτος ήθελε καιρό να επιχειρήσει στον ήσυχο πεζόδρομο της Αγίας Βαρβάρας, αλλά μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε διαθέσιμος χώρος γι’ αυτό. Λίγα βήματα μακριά βρίσκεται το Spoiled, ο Γιώργος Καβακλής προέρχεται από τη bar σκηνή (σ.σ. είναι επίσης συνιδιοκτήτης του Barro Negro στο κέντρο) και αυτό το πρώτο του εγχείρημα μετράει σήμερα εννιά χρόνια επιτυχημένης πορείας.

Κάποια στιγμή, μια φαρμακαποθήκη τοποθετημένη ανάμεσα σε δυο cult σουβλατζίδικα άδειασε. Τότε η ομάδα του Spoiled έσπευσε να τη διαμορφώσει με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της Άννας Γαβαλά σε ένα λιτό, καλαίσθητο εστιατόριο. Οι γυμνές κολόνες παντρεύονται με γήινα χρώματα, το παλιό κλιμακοστάσιο κρύβεται σε έναν τοίχο με καμάρα που χωρίζει το εστιατόριο σε δύο μικρότερα, δίνοντάς του ένα έξτρα coziness. 

Το Jerár πατάει στη φιλοσοφία και τη (διεθνή πλέον) τάση του bistronomie, σερβίροντας πιάτα που έχουν ξανασερβιριστεί σε fine dining περιβάλλον.

Jerár: Το εστιατόριο που ήρθε για να βάλει τη Δάφνη στον γαστρονομικό χάρτη Facebook Twitter
Έφτιαξαν μια κουζίνα ορθάνοιχτη, που ντυμένη στα λευκά δίνει την αίσθηση της απόλυτης καθαριότητας. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Το εστιατόριο που ήρθε για να συζητηθεί και να βάλει τη Δάφνη στον γαστρονομικό χάρτη είναι αποτέλεσμα μιας φιλίας. Ο σεφ Χάρης Νικολούζος σύχναζε από τον πρώτο χρόνο στο Spoiled και από πελάτης κατέληξε να βοηθάει την ομάδα του σε διάφορες γαστρονομικού ενδιαφέροντος ιδέες που προέκυπταν κατά περιόδους εκεί. 

«Eίμαστε πάνω απ' όλα φίλοι, η σχέση μας είχε δοκιμαστεί. Και όταν τελικά βρήκαμε αυτό τον χώρο αποφασίσαμε ότι θα συνεργαστούμε», λέει ο Γιώργος Καβακλής. «Ό,τι έχω δοκιμάσει από τον Χάρη, είτε ήταν ένα street food πιάτο που σερβίραμε στο μπαρ είτε κάτι πιο εξεζητημένο όταν μαγείρευε στο 2 Μαζί, είχε βαθιά γεύση». 

Έφτιαξαν μια κουζίνα ορθάνοιχτη, που ντυμένη στα λευκά δίνει την αίσθηση της απόλυτης καθαριότητας. Σε αυτή ο Χάρης Νικολούζος ετοιμάζει τα πιάτα που συνθέτουν ένα σφιχτό μενού με φαγητό που –αν πρέπει να του βάλει ταμπέλα– το χαρακτηρίζει «ελεύθερο».

Έτσι το Jerár πατάει στη φιλοσοφία και τη (διεθνή πλέον) τάση του bistronomie, σερβίροντας πιάτα που έχουν ξανασερβιριστεί σε fine dining περιβάλλον. Μόνο που στο εστιατόριο της Δάφνης η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή. «Θέλουμε να μη σκεφτεί κανείς αν είναι κατάλληλα ντυμένος για να μπει», «ένα μέρος που θα έρθεις για φαγητό φορώντας sneakers», όπως λένε οι εμπνευστές του, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον. 

Jerár: Το εστιατόριο που ήρθε για να βάλει τη Δάφνη στον γαστρονομικό χάρτη Facebook Twitter
Για το ψωμί του με φυσικό προζύμι τεσσάρων ετών κάνει ένα βούτυρο από ξινή κρέμα, μας προσφέρει και ελαιόλαδο από τη Μάνη. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Jerár: Το εστιατόριο που ήρθε για να βάλει τη Δάφνη στον γαστρονομικό χάρτη Facebook Twitter
Τα σπανακοπιτάκια του είναι τραγανά και συνοδεύονται από ένα γιαούρτι με μυρωδικά για να τα καταναλώσουμε σαν σνακ. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Σχεδόν όλα τα πιάτα που αποτελούν τον βασικό του κορμό τα έχει προσφέρει ξανά. Για το ψωμί του με φυσικό προζύμι τεσσάρων ετών κάνει ένα βούτυρο από ξινή κρέμα, μας προσφέρει και ελαιόλαδο από τη Μάνη. Τα σπανακοπιτάκια του είναι τραγανά και συνοδεύονται από ένα γιαούρτι με μυρωδικά για να τα καταναλώσουμε σαν σνακ – το εστιατόριο έχει διαμορφώσει έτσι τις προτάσεις του ώστε να μπορούμε να το επισκεφθούμε για ένα ποτήρι κρασί και δυο-τρία μικρά πιάτα.

Τραγανό είναι και το κουνέλι του, που εξωτερικά μοιάζει με fried chicken και σερβίρεται με χειροποίητη μαγιονέζα με σπετσιερικό (με το μείγμα μπαχαρικών δηλαδή που χρησιμοποιούν για την παστιτσάδα τους στον τόπο του σεφ, την Κέρκυρα). Το σκουμπρί σαβόρο με πουρέ καπνιστού χουρμά, αυγοτάραχο του Τρικαλινού και ζωμό από πίκλα είναι ένα πιάτο που έχει σερβιριστεί έτσι ακριβώς στην εμβληματική Selene της Σαντορίνης, και πρέπει να το δοκιμάσετε. 

Ετοιμάζει ένα ταρτάρ σαν μουσακά και ένα ψητό λάχανο σχάρας με πιπεριές, κάσιους, crumble τραχανά, βασιλικό και κουμκουάτ, αλλά δύο πιάτα που τα χαρακτηρίζουν και τα προσφέρουν τόσο ως ορεκτικά όσο και ως σνακ. Μετά, η δική του εκδοχή για την cacio e pepe εντυπωσιάζει, έχοντας ταρτάρ και μπισκ γαρίδας και λάδι δεντρολίβανου.

Μεταξύ άλλων, στο μενού που είναι ακόμα υπό διαμόρφωση βρίσκουμε έναν μπακαλιάρο με ρεβυθάδα από ρεβύθια Πρεσπών, με σάλτσα ψητών κρεμμυδιών και λεμόνι κονφί, αρνί με κανκιόφολες και αρνίσιο λουκάνικο, το κοτόπουλο παστιτσάδα που επίσης έχει σερβίρει στο Selene, μόνο που εδώ του έχει δώσει ένα twist με ένα πιτάκι που παραπέμπει στο τυλιχτό όπως το τρώνε στο νησί του, «με σάρτσα», κόκκινη. 

Jerár: Το εστιατόριο που ήρθε για να βάλει τη Δάφνη στον γαστρονομικό χάρτη Facebook Twitter
Το σκουμπρί σαβόρο με πουρέ καπνιστού χουρμά, αυγοτάραχο του Τρικαλινού και ζωμό από πίκλα είναι ένα πιάτο που έχει σερβιριστεί έτσι ακριβώς στην εμβληματική Selene της Σαντορίνης, και πρέπει να το δοκιμάσετε. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Το μενού έχει χτιστεί και χτίζεται ώστε να ταιριάζει με το κρασί στο οποίο δίνει έμφαση το Jerár. Η οινική λίστα που έχουν δημιουργήσει ο Γιάννης Επιτροπάκης μαζί με τον Κώστα Φράγκο είναι σοβαρή και πραγματικά ενδιαφέρουσα, ανταποκρίνεται στο σήμερα και αναδεικνύει ΠΟΠ και ΠΓΕ ζώνες.

Φιλοξενώντας προς το παρόν δουλειές μπουτίκ οινοποιών, εναλλακτικές οινοποιήσεις, βιοδυναμικά και φυσικά κρασιά από την Ελλάδα και τη Γαλλία, προσφέρουν γύρω στις δώδεκα επιλογές σε ποτήρι οι οποίες θα ανανεώνονται ακολουθώντας την εποχικότητα και τον δρόμο που θα χαράζει η κουζίνα.

Θα φροντίσουν να μας εκπλήσσουν σε αυτό το κομμάτι, προτείνοντάς μας όσα νέα δοκιμάζουν και τους αρέσουν, ενώ ετοιμάζουν ένα κελάρι που θα είναι επισκέψιμο και ένα retail κομμάτι. 

Jerár: Το εστιατόριο που ήρθε για να βάλει τη Δάφνη στον γαστρονομικό χάρτη Facebook Twitter
Το κοτόπουλο παστιτσάδα επίσης έχει σερβίρει στο Selene, μόνο που εδώ του έχει δώσει ένα twist με ένα πιτάκι που παραπέμπει στο τυλιχτό όπως το τρώνε στο νησί του, «με σάρτσα», κόκκινη. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Jerár, Αγίας Βαρβάρας 55, Δάφνη, 6973039276

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

La Ricotta: Μια αυθεντική ιταλική τρατορία μόλις εμφανίστηκε στη Νέα Σμύρνη

Γεύση / La Ricotta: Μια αυθεντική ιταλική τρατορία μόλις εμφανίστηκε στη Νέα Σμύρνη

Ο Μιλανέζος Μάρκο Τζεναμπόνι ορκίζεται στην πίτσα της Νάπολης, η Αθήνα τον έμαθε από τη «συνοικιακή» πιτσαρία του στον Νέο Κόσμο. Μαζί με το γρήγορο φαγητό που τον έκανε γνωστό, για τη νέα, σύντομη κάρτα του νέου ιταλικού της πόλης έχει επιλέξει κλασικές μακαρονάδες, ενώ αρνείται να σερβίρει καρμπονάρα ή αματριτσιάνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Blue Oyster: Ένα νέο μαγαζί με όστρακα, προσιτές σαμπάνιες και ετερόκλητες μουσικές στην Κολοκοτρώνη

Γεύση / Blue Oyster: Ένα νέο μαγαζί με όστρακα, προσιτές σαμπάνιες και ετερόκλητες μουσικές στην Κολοκοτρώνη

Όλα ξεκίνησαν ένα μεσημέρι Κυριακής, όταν ένα απλό μεσημεριανό τραπέζι εξελίχθηκε σε αυθόρμητο γλέντι. Έτσι, οι άνθρωποι του Noel και του ΦΙΤΑ αποφάσισαν να μεταφέρουν το κλίμα εκείνης της μέρας σε ένα oyster bar.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ