ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Δολοφονία Κάρολαϊν: «Έχουν ενδιαφέρον οι μάρτυρες»- Η δήλωση του δικηγόρου του Αναγνωστόπουλου μια μέρα πριν τη δίκη

Δολοφονία Κάρολαϊν: Τι δήλωσε ο δικηγόρος του Αναγνωστόπουλου μια μέρα πριν τη δίκη Facebook Twitter
0

Ξεκινά αύριο, 8 Απριλίου, η πολυαναμενόμενη δίκη του καθ' ομολογία δολοφόνου Μπάμπη Αναγνωστόπουλου για την ανθρωποκτονία της 20χρονης φοιτήτριας Κάρολαϊν Κράους, μπροστά στο λίγων μηνών μωρό τους στα Γλυκά Νερά. 

Ο συνήγορός του, Αλέξανδρος Παπαϊωανίδης, δήλωσε πως η θέση του εντολέα του «ήταν σαφής από την αρχή τόσο σε επίπεδο αστυνομίας όσο και ανακριτικών αρχών. Υπάρχουν πολλά στοιχεία τα οποία θα αναδειχθούν στην υπόθεση την συγκεκριμένη που θα φωτίσουν πράγματι εκείνη την ημέρα τι έγινε και ποια ήταν τα γεγονότα που οδηγηθήκαμε σε αυτή την άδικη πράξη», πρόσθεσε ο δικηγόρος. 

Υπενθυμίζεται πως ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος είχε σκηνοθετήσει μια ανύπαρκτη ληστεία και επί 37 ημέρες υποστήριζε πως άγνωστοι ληστές είχαν μπει στο σπίτι της οικογένειας και σκοτώσει την σύζυγό του. Ωστόσο ηλεκτρονικές συσκευές όπως το κινητό του και μία απενεργοποιημένη κάμερα ασφαλείας στάθηκαν αρκετές για να αποδείξουν οι αρχές την εμπλοκή του στον αποπνικτικό θάνατο της 20χρονης μητέρας. 

«Θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον και η έναρξη αλλά και οι μάρτυρες που έχουν κληθεί από την ίδια την εισαγγελική αρχή, οι οποίοι φυσικά θα εξεταστούν τόσο από εμάς βέβαια όσο και από την πολιτική αγωγή και από τους δικαστές προκειμένου να φωτιστούν και τα απαραίτητα σημεία της δικογραφίας, τα οποία ακόμα δεν έχουν αναδειχθεί», υποστήριξε ο συνήγορος του καθ' ομολογίαν δράστη.

Το χρονικό

Η Καρολάιν Κράουτς (γεννηθείσα τον Ιούλιο του 2001), δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της 11ης Μαΐου του 2021 στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά.

Η Βρετανοφιλιππινέζα φοιτήτρια ήταν κόρη του απόστρατου αξιωματικού Ντέιβιντ Κράουτς και της Σούζαν Ντέλα Κουέστα. Σε ηλικία 8 ετών η οικογένεια είχε μετακομίσει στην Αλόννησο, όπου και μεγάλωσε η Κάρολαϊν. Σε ηλικία 16 ετών γνώρισε τον μετέπειτα σύζυγό της, τον οποίο παντρεύτηκε στις 15 Ιουλίου του 2019 στην Πορτογαλία.

Την ημέρα της δολοφονίας της, η Καρολάιν Κράουτς εντοπίστηκε νεκρή πάνω στο κρεβάτι της από τους αστυνομικούς που έφτασαν στο σπίτι μετά από τηλεφώνημα που είχε προηγηθεί από τον σύζυγό της, ο οποίος βρέθηκε δεμένος και φιμωμένος δίπλα από το κρεβάτι. Στο ίδιο δωμάτιο βρισκόταν και το μωρό του ζευγαριού.

Η ψευδής κατάθεση του δολοφόνου

Στην αρχική του κατάθεση, ο σύζυγος και δράστης είχε ισχυριστεί ψευδώς ότι «κατά τις μεταμεσονύχτιες ώρες (04:30) δήθεν τρεις κουκουλοφόροι οπλισμένοι ληστές εισήλθαν στη κατοικία του ζευγαριού από το παράθυρο του υπογείου και δολοφόνησαν τον σκύλο της οικογενείας κρεμώντας τον από το λουρί του στη κουπαστή της σκάλας. Στη συνέχεια, ανέβηκαν στη σοφίτα όπου βρισκόταν η κρεβατοκάμαρα του ζευγαριού και υπό την απειλή όπλου τους ζήτησαν τα χρήματα που είχαν στο σπίτι». Όπως αποδείχτηκε τίποτα από αυτά δεν ίσχυε.

Ο σύζυγος μάλιστα είχε υποστηρίξει αναληθώς πως είχε υποδείξει στους (ανύπαρκτους) ληστές πού είχε 10.000 ευρώ. «Η Καρολάιν, η οποία γνώριζε πολεμικές τέχνες, αντέδρασε όταν οι ληστές σημάδευσαν το μωρό της με όπλο και ήρθε αντιμέτωπη με τον αρχηγό των ληστών παλεύοντας μαζί του. Αυτός όμως κατάφερε να την ακινητοποιήσει και στη συνέχεια να τη δολοφονήσει, προκαλώντας της ασφυξία» σημείωνε στην εντελώς ψευδή κατάθεσή του.

Οι αστυνομικοί κατά την πρώτη έρευνα που έκαναν εντός της κατοικίας διαπίστωσαν ότι είχε αφαιρεθεί η κάρτα μνήμης από την κάμερα που βρισκόταν στο ισόγειο της κατοικίας.

Έρευνες

Την υπόθεση της ληστείας μετά φόνου ανέλαβε να εξιχνιάσει το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ελληνικής Αστυνομίας. Επικήρυξε αρχικά τους δράστες με το ποσό των 300.000 ευρώ για την παροχή πληροφοριών σχετικά με την εύρεση των δολοφόνων, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τη «βαρβαρότητα» του εγκλήματος. 

Κατά τις πρώτες μέρες των ερευνών ένας 43χρόνος άντρας, υπήκοος Γεωργίας, συνελήφθη καθώς προσπάθησε να περάσει τα σύνορα προς τη Βουλγαρία με πλαστό διαβατήριο. Ωστόσο δεν διαπιστώθηκε η οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση. Επίσης, κατά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη κατοικία της Κράουτς, δεν εντοπίστηκαν κάποια ίχνη παραβίασης του παραθύρου από το οποίο εισήλθαν οι ληστές, αλλά ούτε και αποτυπώματα ή ίχνη DNA των δραστών.

Οι έρευνες των διωκτικών αρχών συνεχίστηκαν με την αναζήτηση του οχήματος διαφυγής των δραστών, αναλύοντας δεδομένα από τις κάμερες ασφαλείας που υπήρχαν σε κοντινά σπίτια και καταστήματα της περιοχής των Γλυκών Νερών, χωρίς να βρεθεί κάτι που να σχετίζεται με την υπόθεση.

Ευρήματα

Από την ανάλυση των ψηφιακών πειστηρίων τόσο του θύματος όσο και του συζύγου της (κινητά τηλέφωνα, βιομετρικό ρολόι, κάμερα) διαπιστώθηκε ότι υπήρχε σημαντική απόκλιση στους χρόνους που ανέφερε ο καθ' ομολογίαν δράστης κατά την κατάθεση του στις διωκτικές αρχές. Συγκεκριμένα, η κάρτα μνήμης της κάμερας είχε αφαιρεθεί στις 01:20 αντί στις 04:30 που προσδιόρισε ότι οι ληστές εισήλθαν μέσα στη μεζονέτα. Επίσης το βιομετρικό ρολόι που φορούσε η Κράουτς έδειξε ότι οι παλμοί της καρδιάς της σταμάτησαν στις 04:11. Τέλος η ανάλυση των εφαρμογών του κινητού τηλεφώνου του συζύγου έδειξε να υπάρχει λειτουργία κάποιων εφαρμογών την στιγμή που αυτός ανέφερε στις διωκτικές αρχές ότι ήταν δεμένος και φιμωμένος.

Σύλληψη και ομολογία

Στις 17 Ιουνίου, εστάλη από την αστυνομία ελικόπτερο στην Αλόννησο όπου και γινόταν το μνημόσυνο του θύματος. Οι αστυνομικοί που μετέβησαν εκεί ανέφεραν στον σύζυγο του θύματος ότι προέκυψαν νέα σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση και τον κάλεσαν επιτακτικά να τους ακολουθήσει άμεσα στην Αθήνα. 

Από την Αλόννησο μεταφέρθηκε στην Σκιάθο, από όπου έφυγε για Αθήνα με ένα αεροπλάνο. Μετά από πολύωρη κατάθεση στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και με την ανακοίνωση των ευρημάτων που προέκυψαν, ο σύζυγος ομολόγησε ότι αυτός δολοφόνησε την Κράουτς, ισχυριζόμενος ότι αιτία της πράξης του ήταν οι συχνές προστριβές που υπήρχαν μεταξύ τους. Σε ό, τι αφορά την προσπάθεια που έκανε για να αποπροσανατολίσει τις έρευνες, ισχυριζόμενος ότι έγινε ληστεία, το απέδωσε στο ότι δεν ήθελε το 11 μηνών παιδί τους να μεγαλώσει χωρίς κανέναν από τους γονείς του.

Στις 18 Ιουνίου ασκήθηκε στον καθ' ομολογία δράστη ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα και συγκεκριμένα για ανθρωποκτονία από πρόθεση τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, για κακοποίηση ζώου, για ψευδή καταγγελία, επειδή κατέστησε άλλους ύποπτους για τις πράξεις του, και για ψευδή κατάθεση κατ' εξακολούθηση λόγω των καταθέσεων που έδωσε στις Διωκτικές Αρχές.

Προφυλάκιση

Στις 22 Ιουνίου, έχοντας πάρει νωρίτερα τριήμερη προθεσμία για να απολογηθεί, ο σύζυγος της Κράουτς παρουσιάστηκε ενώπιον του 12ου τακτικού Ανακριτή και απολογήθηκε καταθέτοντας υπόμνημα. Μετά από μία πολύωρη απολογητική διαδικασία, ο 33χρονος κατηγορούμενος κρίθηκε προφυλακιστέος με ομόφωνη γνώμη του Ανακριτή και του Εισαγγελέα και οδηγήθηκε στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού για λόγους ασφαλείας.

Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη για Μάτι: «Θα έρθουν κι άλλα Τέμπη» λέει ο συγγενής θύματος που πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο

Ελλάδα / Δίκη για Μάτι: «Θα έρθουν κι άλλα Τέμπη» λέει συγγενής θύματος που πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο

«Σκοτώνεις 104; Πλημμέλημα και πας σπίτι σου με 10 ευρώ την ημέρα» σχολιάζει συγγενής θύματος στο Μάτι που προσήχθη αφού πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο με το άκουσμα της απόφασης
NEWSROOM