ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Η Ρωσία πιο κοντά στη χρεοκοπία μετά την αποπληρωμή ομολόγων σε ρούβλια

Η Ρωσία πιο κοντά στη χρεοκοπία μετά την αποπληρωμή ομολόγων σε ρούβλια Facebook Twitter
Φωτ: EPA/YURI KOCHETKOV
0

Η Ρωσία πλησίασε πιο κοντά σε μία τεχνική χρεοκοπία μετά την άρνηση ξένων τραπεζών να διεκπεραιώσουν πληρωμές ύψους σχεδόν 650 εκατ. δολαρίων, αναγκάζοντας την Μόσχα να πληρώσει σε ρούβλια. 

Αν και το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε πως θεωρεί ότι «εκπλήρωσε πλήρως τις υποχρεώσεις του», κανένα από τα σχετικά ομόλογα δεν προβλέπει πληρωμές σε ρούβλια, ενώ και τα δύο έχουν περίοδο χάριτος 30 ημερών.

ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση επέβαλαν σκληρές χρηματοπιστωτικές κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου, εμποδίζοντας τις πληρωμές σε ξένους ομολογιούχους της.

Μέχρι στιγμής η Ρωσία έχει αποφύγει μία χρεοκοπία, που θα ήταν η πρώτη μετά από έναν αιώνα, αλλά η πρόσφατη απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών να σταματήσει τις πληρωμές ομολόγων σε δολάρια από τους λογαριασμούς του ρωσικού δημοσίου σε αμερικανικές τράπεζες προκάλεσε νέα ανησυχία στους επενδυτές.

Το κόστος ασφάλισης από τα ρωσικά ομόλογα δείχνει τώρα ότι υπάρχει πιθανότητα 99% μίας χρεοκοπίας της χώρας μέσα σε ένα έτος.

«Το θέμα της χρεοκοπίας είναι πολύπλοκο. Η Ρωσία μπορεί να πει "Είμαστε πρόθυμοι να πληρώσουμε, έχουμε τα χρήματα, αλλά οι τράπεζες δεν μας αφήνουν". Δεν είμαι βέβαιος πώς θα το έκριναν τα δικαστήρια», δήλωσε ο Abdul Kadir Hussain, στέλεχος της εταιρείας Arqaam Capital στο Ντουμπάι.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, οι ξένες τράπεζες αρνήθηκαν να προχωρήσουν τις πληρωμές για ομόλογα που λήγουν νωρίς τον Απρίλιο και για τόκους ομολόγων που λήγουν τον Απρίλιο του 2042, με αποτέλεσμα η Ρωσία να κάνει πληρωμές σε ρούβλια στο Εθνικό Αποθετήριο Τίτλων.

Η JP Morgan, που είναι η ανταποκρίτρια τράπεζα για τα ρωσικά ομόλογα, δεν έλαβε έγκριση από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να επεξεργαστεί τις μεταβιβάσεις που λήγουν αυτή την εβδομάδα, ανέφερε πηγή με γνώση του θέματος.

Η κίνηση της Ρωσίας να πληρώσει το χρέος της σε ρούβλια «ασφαλώς αυξάνει την πιθανότητα μίας τεχνικής χρεοκοπίας. Είναι προφανώς ένα σημαντικό θέμα για τη Ρωσία και ορισμένα funds αναδυόμενων αγορών», σημείωσε στέλεχος της TwentyFour Asset Management.

Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global και Fitch ανέφεραν τον περασμένο μήνα ότι θα θεωρήσουν ότι η Ρωσία έχει χρεοκοπήσει, αν πληρώσει ομόλογα σε άλλο νόμισμα από το συμφωνημένο.

Σε αναντιστοιχία με τις τελευταίες εξελίξεις, το ρούβλι ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου την Τετάρτη και έχει ανακτήσει τις απώλειες μετά την ρωσική εισβολή. Στην ενίσχυση έχουν συμβάλει τα capital controls και η υποχρέωση των Ρώσων εξαγωγέων να μετατρέπουν το 80% των εσόδων τους στο εγχώριο νόμισμα.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών σημείωσε ότι αν η Ρωσία αποκτήσει πρόσβαση στους λογαριασμούς της σε ξένα νομίσματα, αυτό θα δημιουργήσει τη βάση για τη μετατροπή των ρουβλιών, με τα οποία πλήρωσε τους ομολογιούχους, σε ξένο νόμισμα.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων με Τραμπ: Τι δήλωσαν Ζελένσκι, Μερτς, Μακρόν, φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων με Τραμπ: Τι δήλωσαν Ζελένσκι, Μερτς, Μακρόν, φον ντερ Λάιεν

Στόχος των σημερινών διαβουλεύσεων, οποίες πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του καγκελαρίου Μερτς, είναι να βρεθεί κοινό έδαφος με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πριν συναντηθεί με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Αστυνομικοί του Σάρεϊ υποδύονται τους δρομείς για να συλλάβουν όσους παρενοχλούν γυναίκες που κάνουν γυμναστική

Διεθνή / Βρετανία: Αστυνομικοί υποδύονται τους δρομείς για να συλλάβουν όσους παρενοχλούν γυναίκες που κάνουν γυμναστική

Πιλοτική επιχείρηση της αστυνομίας του Σάρεϊ στη Βρετανία με γυναίκες αστυνομικούς ως δρομείς οδήγησε σε 18 συλλήψεις για παρενόχληση, σεξουαλική επίθεση και κλοπές
LIFO NEWSROOM
Καύσωνας και φωτιές σε Ισπανία και Τουρκία: Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες εκκενώσεις

Διεθνή / Καύσωνας και φωτιές σε Ισπανία και Τουρκία: Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες εκκενώσεις

Φονικές πυρκαγιές σαρώνουν Ισπανία, Τουρκία και Αλβανία, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες εκκενώσεις και ανυπολόγιστες καταστροφές - Υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία εντείνουν τον κίνδυνο
LIFO NEWSROOM
Πώς μπορεί ο Τραμπ να κερδίσει στην Αλάσκα

Διεθνή / Πώς μπορεί ο Τραμπ να κερδίσει στην Αλάσκα

Η πρόσκληση του Ντόναλντ Τραμπ στον Βλαντίμιρ Πούτιν για συνάντηση στην Αλάσκα προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, καθώς μια συμφωνία που θα ευνοεί τη Μόσχα μπορεί να αποδυναμώσει την Ουκρανία και τη δυτική ασφάλεια
LIFO NEWSROOM