Ερντογάν: «Aπευθείας συνομιλίες με Μητσοτάκη, όχι με μεσάζοντες»

Ερντογάν: «Aπευθείας συνομιλίες με Μητσοτάκη, όχι με μεσάζοντες» Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Στην πρόσφατη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το θέμα των S-400, τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ρωσία αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

«Την προσεχή περίοδο λέμε ότι πρέπει να κάνουμε απευθείας συνομιλίες, όχι με μεσάζοντες. Ας κάνουμε τις συνομιλίες μας μέσω των ειδικών εκπροσώπων μας, ας συνεχίσουμε έτσι», είπε ο Τούρκος πρόεδρος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο στην επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, μετά την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ. 

Επιπλέον σημείωσε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνήλθαν σε μια εποχή που συντελούνταν σοβαρές αλλαγές στην αντίληψη της παγκόσμιας ασφάλειας, και σημείωσε ότι στη σύνοδο κορυφής δόθηκε η ευκαιρία να αξιολογηθούν διεξοδικά οι εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και οι επιπτώσεις του.

«Αυτή τη στιγμή, είναι προφανές ότι η εξαιρετική θέση της Τουρκίας μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και ο κρίσιμος ρόλος της στην περιοχή έχουν γίνει καλύτερα κατανοητοί. Διαπίστωσα ότι τόσο οι σύμμαχοι μας όσο και ο κόσμος το έχουν συνειδητοποιήσει περισσότερο.[...] Όπως πάντα, η Τουρκία θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος του ΝΑΤΟ μέσω αυτών των συνόδων κορυφής», τόνισε.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας ανέδειξε δύο ζητήματα: «Το πρώτο είναι ότι το ΝΑΤΟ, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος και η βασική δομή της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Δεύτερον, ότι η Τουρκία είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος για την εξασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας».

Και συνέχισε: «Η Τουρκία, η οποία έχει κάνει τις πιο ολοκληρωμένες συνεισφορές στο ΝΑΤΟ, ήταν μια χώρα που, σε αντίθεση με άλλους συμμάχους, το έχει αποδείξει αυτό σε όλες τις πτυχές, στη γη, στη θάλασσα, στον αέρα και στις πολιτικές της δραστηριότητες. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί με πνεύμα αλληλεγγύης στη συμμαχία, όσο μπορούμε. Μάλιστα, η Τουρκία δίνει το παράδειγμα από αυτή την άποψη».

Σε άλλο σημείο, ανέφερε πως η Τουρκία έκανε μεγάλες προσπάθειες για να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπενθυμίζοντας ότι όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία το 2014, η Τουρκία είχε αντιταχθεί ανοιχτά και κατηγορηματικά σε αυτήν την εισβολή και τόνισε ότι εξέφραζε πάντα την αντίθεση του σε κάθε συνάντηση με τον Πούτιν.

Ο Ερντογάν είπε θα έχει επικοινωνία με τον Ζελένσκι σήμερα και ίσως με τον Πούτιν, πιθανότατα το Σαββατοκύριακο, ή στις αρχές της εβδομάδας.

Αναφερόμενος στο θέμα των S400, ο Ερντογάν δήλωσε: «Όπως είπαμε αρχικά ότι αυτή η υπόθεση έχει κλείσει για εμάς, Τα S400 είναι δική μας ιδιοκτησία ».

Υπενθυμίζοντας ότι ο Διευθυντής Επικοινωνιών Fahrettin Altun έδωσε την απαραίτητη απάντηση σε όσα έγραψε στη Wall Street Journal, ο Ερντογάν είπε: «Αυτή η απάντηση είναι υπεραρκετή γι’ αυτούς. Δεν χρειάζονται περισσότερα. Η πόρτα μας είναι ανοιχτή για τις εταιρείες που φεύγουν από τη Ρωσία όχι μόνο αμερικανικές εταιρείες αλλά και πολλές μάρκες του κόσμου» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης ότι δεν είναι δυνατόν να παραμερίσει τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία. «Το εξήγησα εδώ και πολύ καιρό. Αγοράζουμε περίπου το μισό φυσικό αέριο που χρησιμοποιούμε από τη Ρωσία. Επιπλέον, κατασκευάζουμε το πυρηνικό μας εργοστάσιο μαζί με τη Ρωσία. Πρώτα απ' όλα, δεν μπορώ να αφήσω τους ανθρώπους μου να παγώσουν το χειμώνα», σημείωσε.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολική κατοχή της Γάζας: Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ εν μέσω προειδοποιήσεων για ανθρωπιστική καταστροφή

Διεθνή / Ολική κατοχή της Γάζας: Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ εν μέσω προειδοποιήσεων για ανθρωπιστική καταστροφή

Ο Νετανιάχου εξετάζει την πλήρη στρατιωτική κατοχή της Γάζας, με διεθνείς οργανώσεις να προειδοποιούν για νέα κύματα θανάτων και εκτοπισμού
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ετοιμάζεται να πάρει θέση εναντίον του Μαμντάνι: Σκέψεις για δημόσια υποστήριξη σε Κουόμο-Άνταμς

Διεθνή / Ο Τραμπ «στη μάχη» κατά του Μαμντάνι: Σκέψεις για δημόσια υποστήριξη σε Κουόμο-Άνταμς

Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να παρέμβει στις εκλογές για τον δήμο της Νέας Υόρκης, πιέζοντας υπέρ των Αντριου Κουόμο ή Έρικ Άνταμς για να βγάλει εκτός τον δημοκρατικό υποψήφιο Ζόχραν Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα και η Κρίση στην Ταϊβάν: Πώς οι Εσωτερικές Διαιρέσεις Ενισχύουν την Επιρροή του Πεκίνου

Διεθνή / Η Κίνα και η κρίση στην Ταϊβάν: Πώς οι εσωτερικές διαιρέσεις ενισχύουν την επιρροή του Πεκίνου

Η Ταϊβάν αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις από την Κίνα τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, με το πολιτικό σκηνικό να διχάζεται και κινδύνους υπονόμευσης της δημοκρατίας
LIFO NEWSROOM
Ένα κορίτσι που ήθελε να δοκιμάσει σουτιέν και «η τρανς υπάλληλος»: Η διασταύρωση των γεγονότων

Διεθνή / Ένα κορίτσι που ήθελε να δοκιμάσει σουτιέν και «η τρανς υπάλληλος»: Η διασταύρωση των γεγονότων

Η εταιρεία Marks & Spencer στη Βρετανία εξέδωσε ανακοίνωση συγγνώμης προς μία μητέρα και τη 13χρονη κόρη της για την «αναστάτωση» - Στη διαμάχη δεν παρέλειψε να επέμβει και η γνωστή τρανσφοβική του Χάρι Πότερ, J K Rowlling
LIFO NEWSROOM
Σε σοκ η Τουρκία: Χιλιάδες κρατικά έγγραφα εκδόθηκαν με κλεμμένες e-υπογραφές - Διάτρητο το σύστημα, συναγερμός στα υπουργεία

Διεθνή / Σκάνδαλο στην Τουρκία: Χιλιάδες κρατικά έγγραφα εκδόθηκαν με κλεμμένες e-υπογραφές - Συναγερμός σε υπουργεία

Εγκληματικό δίκτυο εξέδιδε πλαστά διπλώματα, άδειες και κρατικά έγγραφα με πλήρη νομική ισχύ - Αποκαλύψεις για παραβίαση κρίσιμων συστημάτων του Δημοσίου
LIFO NEWSROOM
Η Ελλάδα ήδη από τον Μάιο είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην Αν. Μεσόγειο

Διεθνή / Η Ελλάδα είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο από τον Μάιο

Η Ελλάδα διατυπώνει στον ΟΗΕ τις θέσεις της για την Ανατολική Μεσόγειο, τη θαλάσσια ασφάλεια, τις τριμερείς συνεργασίες, το Κυπριακό, το Παλαιστινιακό και τη Συρία, εστιάζοντας στη νομιμότητα και την περιφερειακή σταθερότητα
LIFO NEWSROOM