Θα μας ξυπνήσουν οι πρόσφυγες αυτήν τη φορά;

Θα μας ξυπνήσουν οι πρόσφυγες αυτήν τη φορά; Facebook Twitter
Όσοι έχουν στομάχι και παρακολουθούν τις εικόνες από το μέτωπο κατά του Πούτιν, βλέπουν ανθρώπους να ξεριζώνονται. Το θέαμα δεν έχει τίποτα πρωτόγνωρο. Εικονογράφηση: Ατελιέ/LIFO
0

ΟI EOΡΤΑΣΜΟΙ ΓΙΑ το ’21 πέρασαν. Ευτυχώς με κάπως λιγότερο κιτς απ’ το αναμενόμενο, λόγω πανδημίας. Τώρα το μενού της ιστορικής μνήμης λογικά περιλαμβάνει τη Μικρασιατική Καταστροφή. Αυτό θα μας απασχολήσει από δω και πέρα υποθέτω. Ίσως θα είναι μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε για την προσφυγιά. Το θέμα μάς κυκλώνει από παντού εδώ και χρόνια, αλλά αρνούμαστε να το δούμε. 

Όσοι έχουν στομάχι και παρακολουθούν τις εικόνες από το μέτωπο κατά του Πούτιν, βλέπουν ανθρώπους να ξεριζώνονται. Το θέαμα δεν έχει τίποτα πρωτόγνωρο. Αυτές οι εικόνες με ανθρώπους στους δρόμους μάς είναι, δυστυχώς, γνωστές και από άλλους πολέμους.

Άλλωστε, όπως έχει δείξει ο καθηγητής Ιστορίας των Οικονομικών Peter Gatrell στο πλούσιο σε στοιχεία έργο του The unsettling of Europe - The Great Migration, 1945 to the present (Penguin Books), οι άνθρωποι μετακινούνται διαρκώς και η Ευρώπη μετά το 1945 είναι, μεταξύ άλλων, και το αποτέλεσμα αυτών των μετακινήσεων. Η Ελλάδα ξέρει από μετακινήσεις. Πολλοί Έλληνες έχουν εγκαταλείψει την αναξιοκρατία στη χώρα του ήλιου για άλλα συστήματα που λειτουργούν καλύτερα και δικαιότερα.

Παράλληλα, η Ελλάδα είναι πέρασμα εκτοπισμένων. Οι θάλασσες της χώρας συνδέθηκαν με τα πιο σκοτεινά σημεία στην πρόσφατη ιστορία της Ένωσης, τους πνιγμούς και τις επαναπροωθήσεις ανθρώπων. 

Τώρα που η βίαιη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία οδήγησε κι άλλους ανθρώπους στον ξεριζωμό, η Ευρώπη δεν πρέπει να ξανακάνει τα λάθη του παρελθόντος.

Τώρα που η βίαιη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία οδήγησε κι άλλους ανθρώπους στον ξεριζωμό, η Ευρώπη δεν πρέπει να ξανακάνει τα λάθη του παρελθόντος. Πρέπει να αντιδράσει με σχέδιο και κυρίως όραμα. Αυτό δεν σβήνει τις αμαρτίες του παρελθόντος, δεν αναιρεί τους πνιγμούς και την ανηθικότητα της Ευρώπης-φρούριο, αλλά θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αφετηρία για μια νέα, συνολική προσέγγιση στο ζήτημα των ανθρώπων που μετακινούνται. 

Χρειάζεται μεγάλη, ζωηρή δημόσια συζήτηση γι’ αυτά τα θέματα. Γιατί; Πρώτον, επειδή οι πολίτες πνίγουν με δυσκολία τα χασμουρητά τους όταν κάποιος αρχίζει να μιλάει «για το προσφυγικό». Έτσι, τα ρατσιστικά κατακάθια βρίσκουν χώρο και ανακινούνται. Η συζήτηση ως τώρα πλαισιώνεται με λάθος όρους. Δίνεται η εντύπωση ότι πρόκειται για κάποιου είδους πρόβλημα που το «λύνουμε». Οι άνθρωποι φυτοζωούν στο limbo των κέντρων κράτησης όσο το «λύνουμε». Δεύτερον, κι άλλες μετακινήσεις θα έρθουν, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Οι οικονομικές ανισότητες και η περιβαλλοντική κρίση προφανώς και θα εξωθήσουν ανθρώπους στη μετακίνηση. Τρίτον, χρειαζόμαστε μια νέα γλώσσα, μια νέα, ανθρωποκεντρική προσέγγιση στο θέμα. Κάνουμε λόγο για «ροές», «αληθινούς πρόσφυγες» και άτομα που είναι ή δεν είναι σαν εμάς. Μιλάμε για «κύματα» και «κρίση» –εξαιρετικές περιστάσεις δήθεν που θα περάσουν. Οι λέξεις που επικράτησαν στη συζήτηση τα τελευταία χρόνια ύπουλα υποβιβάζουν τους μετακινούμενους στο επίπεδο των γραφειοκρατικών, νομικίστικων αποφάσεων ή και στο επίπεδο του πράγματος, του ανθρώπου που κατάντησε κι αυτός πραμάτεια, όπως έλεγε κι ο ποιητής.

Πρέπει να ξαναδούμε όλα αυτά τα θέματα απ’ την αρχή, ξεμαθαίνοντας την απανθρωπιά που διδαχτήκαμε με τις προηγούμενες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών την Ευρώπη. Άλλωστε, προκύπτουν τόσα ερωτήματα που δεν είναι καθόλου απλά. Ενδεικτικά: πώς θα φερθούμε στους Ρώσους αντιφρονούντες που ίσως θελήσουν να εγκαταλείψουν, αν μπορέσουν, τον δικτάτορά τους, αλλά που δεν είναι εκατομμυριούχοι ώστε να έχουν έναν τόπο να σταθούν σε κάποιο λοφτ στο Λονδίνο ή στο Παρίσι;

Άραγε θ’ αλλάξουμε στάση απέναντι στους άλλους πρόσφυγες, που παλιώσανε πια, και που δεν είναι λευκοί; Θα γίνουν οι δύσκολες συζητήσεις για τον πλούτο που χρηματοδοτεί τους δικτάτορες; Θ’ ανοίξει μια γενικότερη συζήτηση για τις προκλητικές ανισότητες που υπονομεύουν τις δημοκρατίες; Θα το πάρουμε απόφαση ότι τα προνόμια των διεθνώς πλουσίων κάνουν τον απλό κόσμο να αηδιάζει με την πολιτική και σταδιακά τον οδηγούν προς μια πηχτή, επικίνδυνη απάθεια; 

Το να συλλάβουμε το μέγεθος της καταστροφής τώρα που ο πόλεμος είναι δίπλα μας ίσως μας βοηθήσει να ξαναβρούμε κάτι που χάθηκε στην πορεία των τελευταίων χρόνων: το νεύρο που κάνει τους πολίτες να αισθάνονται ενωμένοι κάτω από μια δέσμη κοινών ιδανικών. Απ’ όταν χάθηκε αυτό πολλοί ξενέρωσαν με την ιδέα της Ευρώπης που στα μάτια τους απέτυχε να υπερασπιστεί αυτά που υποτίθεται ότι τη συγκροτούν. Παρόλο που η ντροπή των τελευταίων χρόνων δεν ξεπλένεται, ίσως αυτή είναι όντως η στιγμή που πολύς κόσμος θα αρχίσει να βλέπει τα πράγματα αλλιώς και να απαιτεί άλλες πολιτικές.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν κάνουν παιδιά οι Έλληνες;

Υπάρχουν λύσεις για το δημογραφικό μας πρόβλημα; Μετατρεπόμαστε σταδιακά σε μία χώρα γερόντων; Ποιες πολιτικές απαιτούνται στο ασφαλιστικό; Μιλά στη LiFO o ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πλάτων Τήνιος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το κρασί, το λάδι και ένας υπουργός του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ