Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Αφγανιστάν είναι οδηγός Uber στην Ουάσινγκτον

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Αφγανιστάν είναι οδηγός Uber στην Ουάσινγκτον Facebook Twitter
0

Λίγες ημέρες πριν το Αφγανιστάν πέσει και πάλι στα χέρια των Ταλιμπάν, τον περασμένο Αύγουστο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποδέχονταν τον Αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γκανί, που σύμφωνα με πληροφορίες διέφυγε από τη χώρα του με 169 εκατομμύρια δολάρια από τα θησαυροφυλάκια του κράτους. 

Έξι μήνες μετά, η τύχη του Καλίντ Παϊέντα, του άλλοτε υπουργού οικονομικών του Γκανί είναι πολύ διαφορετική και ο πρώην πολιτικός εργάζεται ως οδηγός Uber στην Ουάσινγκτον. «Αν συμπληρώσω 50 διαδρομές μέσα στις επόμενες ημέρες, θα πάρω μπόνους 95 δολαρίων», λέει ο Παϊέντα στην Washington Post. 

Ο 40χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών που διαχειριζόταν προϋπολογισμούς 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων οδηγεί πλέον ένα Honda Accord και βγάζει περίπου 150 δολάρια εργαζόμενος έξι ώρες σε μία νύχτα με μέτρια κίνηση.  Η Post κατέγραψε τον Παϊέντα να λέει σε έναν επιβάτη πως η μετανάστευσή του από την Καμπούλ στην Ουάσινγκτον απαίτησε μεγάλη προσαρμογή. «Αυτή τη στιγμή δεν έχω κανέναν τόπο. Δεν ανήκω εδώ, ούτε εκεί. Είναι ένα αίσθημα κενού». 

Στα τέλη του 2020, ο Παϊέντα έχασε τη μητέρα του από κορωνοϊό, σε ένα εξαθλιωμένο νοσοκομείο στην Καμπούλ. Ανέλαβε υπουργός οικονομικών μετά από αυτόν τον θάνατο που τον σημάδεψε. «Ήρθα αντιμέτωπος με μεγάλη ασχήμια και αποτύχαμε. Ήμουν μέρος της αποτυχίας. Είναι δύσκολο όταν βλέπεις τη μίζερη κατάσταση των ανθρώπων και νιώθεις υπεύθυνος». 

Ο πρώην πολιτικός είχε παραιτηθεί από υπουργός οικονομικών μόλις μία εβδομάδα πριν οι Ταλιμπάν καταλάβουν την Καμπούλ. Η σχέση του με τον Γκάνι επιδεινώθηκε. Φοβούμενος ότι ο πρόεδρος θα ζητήσει τη σύλληψή του, έφυγε για τις ΗΠΑ όπου επανασυνδέθηκε με την οικογένειά του. 

«Είχαμε 20 χρόνια και όλη την υποστήριξη του κόσμου για να χτίσουμε ένα σύστημα που θα λειτουργούσε για τους πολίτες», έγραψε ο Παϊέντα σε ένα μήνυμα του προς αξιωματούχο της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Καμπούλ, την ημέρα που «έπεσε» η πρωτεύουσα. «Και  το μόνο που οικοδομήσαμε ήταν ένας πύργος από τραπουλόχαρτα που έπεσε γρήγορα. Έναν χάρτινο πύργο με διαφθορά στα θεμέλια».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Διεθνή / Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Η Χαντίσε περιγράφει τη στιγμή που «ήρθε η Χωροφυλακή να την πάρει» στις 6:30 το πρωί, ενώ και η Ιρέμ Ντεριτζί υποβλήθηκε στον ίδιο έλεγχο - Τι συνέβη στην επιχείρηση που συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό κόσμο της Τουρκίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Διεθνή / Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Η κυβέρνηση του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πρόσφατα αυξήσει την πίεση που ασκεί στις ψηφιακές πλατφόρμες, τους τραγουδιστές και τους μουσικούς
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Διεθνή / Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Ανοίγει η διαθήκη του 68χρονου από τη Φοινικούντα, ιδιοκτήτη κάμπινγκ, και οι Αρχές εξετάζουν τροποποιήσεις που ενδέχεται να τον έβαλαν στο στόχαστρο
LIFO NEWSROOM
Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM