Στον παράλληλο κόσμο των ρωσικών ΜΜΕ -Μιλούν για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», δείχνουν σειρές και εκπομπές

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην τηλεόραση Facebook Twitter
Φωτ: Anton Novoderezhkin\TASS via Getty Images
0

Τέσσερις ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή και ενώ ο πλανήτης μεταδίδει την φρίκη του πολέμου, τα κρατικά ρωσικά ΜΜΕ πληροφορούν τους τηλεθεατές για τις «δράσεις» της Μόσχας.

Η ρωσική κυβέρνηση φέρεται να έχει λάβει εξαιρετικά μέτρα καταπνίγοντας το Facebook και απειλώντας να κλείσει ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης όπως το TV Rain και την εφημερίδα Novaya Gazeta, η οποία κυκλοφόρησε φύλλο στα ρωσικά και τα ουκρανικά αυτή την εβδομάδα με τον τίτλο «Η Ρωσία βομβαρδίζει την Ουκρανία». 

Τα περισσότερα Μέσα χρησιμοποιούν μόνο επίσημες κυβερνητικές πηγές για τις αναφορές τους και φέρεται να έχουν εντολή να μην χρησιμοποιούν ορισμένες λέξεις για να περιγράψουν τα όσα διαδραματίζονται. Σύμφωνα με τον ρωσικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Meduza με έδρα τη Λετονία, οι λέξεις αυτές είναι: «Επίθεση, εισβολή, πόλεμος». Όπως ισχυρίζονται οι δυνάμεις των ανταρτών από τα ανατολικά προχωρούν προς την Ουκρανία με την υποστήριξη των ρωσικών δυνάμεων που πραγματοποιούν «πλήγματα ακριβείας» στις ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές.

Τα ρωσικά Μέσα ακολουθούν το επίσημο αφήγημα του Κρεμλίνου και τα περισσότερα κανάλια προβάλλουν τηλεοπτικές σειρές και ψυχαγωγικές εκπομπές. Για τους Ρώσους που βλέπουν τηλεόραση, το Σάββατο ξεκίνησε όπως κάθε άλλο: με εκπομπές, παλιές ταινίες ή ένα πρόγραμμα για την ανακαίνιση της dacha (εξοχικού). Μέχρι το απόγευμα, αναλυτές και σχολιαστές εμφανίζονταν σε εκπομπές είτε υποβαθμίζοντας είτε αρνούνταν κατηγορηματικά ότι πραγματοποιούνταν εισβολή.

Από την άλλη, στο Channel One προβαλλόταν μαραθώνια πολιτική εκπομπή που δικαιολογεί τις ενέργειες της Ρωσίας. «Ήταν μια σκληρή, κακή απόφαση, αλλά εντελώς αναπόφευκτη καθώς δεν είχε απομείνει τίποτα άλλο», ισχυρίστηκε ο Anatoly Kuzichev.

Σύμφωνα με το BBC, δεν υπάρχει καμία αναφορά για θύματα ως αποτέλεσμα των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, και οι θάνατοι αμάχων αποδίδονται στον στρατό της Ουκρανίας ή στους «εθνικιστές». Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης παπαγαλίζουν την επίσημη γραμμή ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες καταθέτουν μαζικά τα όπλα, απορρίπτοντας αναφορές σε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης για αιχμαλωσία Ρώσων στρατιωτών.

Ορισμένα ανεξάρτητα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, όπως η Novaya Gazeta και η Mediazona, χαρακτήρισαν την επίθεση στην Ουκρανία πόλεμο και εισβολή αντί του όρου του Κρεμλίνου «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», αψηφώντας ανοιχτά την προειδοποίηση του εποπτικού οργανισμού μέσων ενημέρωσης. Αυτά τα Μέσα συνήθως έχουν πολύ μικρότερο κοινό από τους μεγάλους ειδησεογραφικούς ιστότοπους και την κρατική τηλεόραση και ενδέχεται να αντιμετωπίσουν βαριά πρόστιμα ή ακόμη και αποκλεισμό.

Ο Ντμίτρι Μουράτοφ, ο συντάκτης της Novaya Gazeta, είχε πει στον Observer ότι θα αψηφούσε τις απαιτήσεις της Roskomnadzor, της υπηρεσίας παρακολούθησης των μέσων ενημέρωσης, λέγοντας ότι θα βασιζόταν μόνο στο δικό του newsroom και σε ειδικούς ανταποκριτές. Το ίδιο δήλωσαν και οι συντάκτες άλλων ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης. «Η προπαγάνδα είναι σαν την ακτινοβολία», είπε ο Μουράτοφ. «Και έχει αγγίξει πολλούς εδώ».

«Μόλις παρακολούθησα τις ρωσικές ειδήσεις και πρέπει να πω ότι αν είχα παρακολουθήσει μόνο αυτό, τότε η εικόνα μου για τον κόσμο θα ήταν εντελώς διαφορετική», είπε η Τατιάνα Στανοβάγια, η ιδρύτρια του R.Politik, που ιδρύθηκε το 2018 και επιχειρεί να εξηγήσει την εσωτερική λειτουργία της ρωσικής πολιτικής. «Νομίζω ότι είναι απολύτως πιθανό να υποστηρίξω τον Πούτιν και τη στρατιωτική του επιχείρηση».

Με πληροφορίες BBC & Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σμήνος μεδουσών παρέλυσε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα πυρηνικό σταθμό στη Γαλλία

Διεθνή / Σμήνος μεδουσών παρέλυσε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα πυρηνικό σταθμό στη Γαλλία

Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί τον Αύγουστο στον σταθμό Gravelines, όπου η αιφνίδια εμφάνιση ενός τεράστιου σμήνους μεδουσών είχε προκαλέσει προσωρινή παύση της παραγωγής
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Συζητήσεις για περιορισμό της οπλοκατοχής από τρανς άτομα μετά την επίθεση στη Μινεάπολη

Διεθνή / ΗΠΑ: Συζητήσεις για περιορισμό της οπλοκατοχής από τρανς άτομα μετά την επίθεση στη Μινεάπολη

Η ιδέα περιορισμού της οπλοκατοχής θεωρείται ιστορικά «κόκκινη γραμμή» για τους Ρεπουμπλικανούς, καθώς πολλά στελέχη και οργανώσεις υπέρ της οπλοκατοχής αντιτίθενται ακόμη και σε νόμους που αφαιρούν τα όπλα από άτομα με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Διεθνή / Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει επίσημα τα σεξουαλικά εγκλήματα της Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου 2023 - Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη, ενώ επιζώντες αποκαλύπτουν σοκαριστικές μαρτυρίες βιασμών και βασανιστηρίων
LIFO NEWSROOM
Η Τσεχία αγοράζει 44 υπερσύγχρονα άρματα Leopard από τη Γερμανία

Διεθνή / Η Τσεχία αγοράζει 44 υπερσύγχρονα άρματα Leopard από τη Γερμανία

Η Τσεχία εγκρίνει την αγορά 44 αρμάτων Leopard 2A8 από τη Γερμανία αξίας 1,4 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τον στρατό της και προετοιμάζοντας την αντικατάσταση παλαιού εξοπλισμού μετά την κρίση στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Μπαϊρού εναντίον Λεπέν: Μπορεί ο κεντρώος να σώσει τη Γαλλία το 2027;

Διεθνή / Μπαϊρού εναντίον Λεπέν: Μπορεί ο κεντρώος να σώσει τη Γαλλία το 2027;

Ο Φρανσουά Μπαϊρού αναμένεται να χάσει την πρωθυπουργία, αλλά η τελευταία του μάχη για το Ελιζέ και η στρατηγική του κατά του χρέους μπορεί να αλλάξουν τα πολιτικά δεδομένα της Γαλλίας το 2027
LIFO NEWSROOM