ΝΑΤΟ: Συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά «καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης από τη Ρωσία»

ΝΑΤΟ: Συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά «καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης από τη Ρωσία» Facebook Twitter
Φωτ: Getty Images
0

Δεν έχει υπάρξει ακόμη «ουσιαστική αποκλιμάκωση» από την πλευρά της Ρωσίας, σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, παρά την αρχική αισιοδοξία που προκάλεσε η ανακοίνωση απόσυρσης ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά σύνορα. 


Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων προ της συνόδου των υπουργών Άμυνας της βορειοατλαντικής συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως «υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα ότι η διπλωματία πρέπει να συνεχιστεί. Κι αυτό έδωσε έδαφος για συγκρατημένη αισιοδοξία, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει δείγματα αποκλιμάκωσης, ούτε μείωση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στα ουκρανικά σύνορα, όμως θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε». 

Αναφερόμενος στη συγκέντρωση δυνάμεων στην περιοχή έκανε λόγο για «πολεμική δύναμη άνευ προηγουμένου από τον Ψυχρό Πόλεμο». 

«Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει μέσα και γύρω από την Ουκρανία μια πολεμική δύναμη πρωτόγνωρη από τον Ψυχρό Πόλεμο. Όλα βρίσκονται σε θέση τους για μια νέα επίθεση. Όμως, η Ρωσία έχει ακόμη χρόνο να υποχωρήσει από το χείλος του γκρεμού, να σταματήσει τις προετοιμασίες για πόλεμο και να αρχίσει να εργάζεται για μια ειρηνική λύση» διεμήνυσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την «πιο σοβαρή κρίση ασφάλειας που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη για δεκαετίες».

Στη συνέχεια ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να συζητήσει με τη Ρωσία, αλλά δε θα συμβιβαστεί στις βασικές αρχές του. Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ αναμένει την απάντηση της Μόσχας στις γραπτές προτάσεις της Συμμαχίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας. «Ελπίζουμε να λάβουμε σύντομα την απάντηση της Ρωσίας», είπε. Σημείωσε, ωστόσο, ότι για να γίνει διάλογος χρειάζεται «πραγματική αποκλιμάκωση», που σημαίνει ότι η Ρωσία θα πρέπει να απομακρύνει τα στρατεύματά της, μαζί με τον εξοπλισμό από τα ουκρανικά σύνορα.

Τέλος, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης περισσότερων στρατευμάτων στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, σε μακροπρόθεσμη βάση. Συγκεκριμένα μίλησε για τάγματα μάχης στη Ρουμανία, υπό την ηγεσία της Γαλλίας. Σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ αύξησε την παρουσία της Συμμαχίας στην Ανατολική πτέρυγα, από το 2014, λόγω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας.

Σημειώνεται πως, νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονατσένκοφ ανακοίνωσε πως κάποιες μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιφέρειας ολοκλήρωσαν τις ασκήσεις τους στα ουκρανικά σύνορα και άρχισαν να επιστρέφουν στις βάσεις τους. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, τα μεγάλης κλίμακας γυμνάσια στη χώρα θα συνεχιστούν. 

Με πληροφορίες από BBC/Guardian/ΑΠΕ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

Διεθνή / Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

50 χρόνια μετά την άνοδο της Θάτσερ, η βρετανική δεξιά βλέπει τον Μπλερισμό ως λάθος πορεία. Τόρις και Reform UK προγραμματίζουν αλλαγές στη νομοθεσία, πρόνοια και κοινωνική ατζέντα
LIFO NEWSROOM
Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Διεθνή / Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ινδία, ενισχύοντας τις διπλωματικές, εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Δελχί και Καμπούλ, ενώ παρακολουθεί στενά το Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Διεθνή / Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας πλήττουν το 60% της παραγωγής, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις το χειμώνα
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM
Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM
«Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Διεθνή / «Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Αφού η Επιτροπή Νόμπελ αγνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν αναγνώρισαν «έναν ανθρωπιστή που κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του»
LIFO NEWSROOM