Η Αθήνα έχει πλέον ένα κομψό speakeasy μπαρ που χωράει μόνο μία παρέα

Η Αθήνα έχει πλέον ένα κομψό speakeasy μπαρ που χωράει μόνο μία παρέα Facebook Twitter
Στα κοκτέιλ αυτού του νέου και μικροσκοπικού μπαρ ακολουθούν το δόγμα «bring back the classics and stay classy», χρησιμοποιώντας τα δικά τους bitters. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Πάνω στον δρόμο της Σόλωνος, στο ύψος του Κολωνακίου, στέκεται ένα διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο του 1937. Υπήρξε η κατοικία του Ευριπίδη Κουτλίδη, παλιού επιχειρηματία και συλλέκτη έργων τέχνης που κληροδότησε την πολύτιμη συλλογή του, η οποία αριθμεί περισσότερα από 1.400 έργα, στην Εθνική Πινακοθήκη. 

Τα παλιά κουφώματα και τα τσιμεντοπλακάκια του ζηλευτού σπιτιού έχουν διατηρηθεί, όπως και τα στοιχεία του από αφρικανικό μαόνι, π.χ. η ξύλινη σκάλα του που ενώνει τα τέσσερα επίπεδα του χώρου ο οποίος από το 2015 ζει μια δεύτερη, πολύ ενδιαφέρουσα ζωή. 

Θα φύγω για λίγο από τη Σόλωνος και θα μεταφερθώ στην Μπρατισλάβα. Ήταν 2017 όταν έψαχνα ένα speakeasy μπαρ σε έναν από τους πιο κεντρικούς της δρόμους. Το στοιχείο που είχα ήταν ότι θα το βρω ανοίγοντας τα φύλλα μιας ντουλάπας και ότι μπορώ να ρωτήσω τον barista ενός highly recommended μαγαζιού με πρωινό και specialty καφέ.

Πράγματι του ζήτησα πληροφορίες, μου έδειξε τις σκάλες που οδηγούσαν στον επάνω όροφο – εκεί ήταν και η ντουλάπα.

Το Philos Athens είναι ένα σύμπλεγμα πολλών δωματίων μοιρασμένων σε τρεις ορόφους, οι οποίοι επικοινωνούν με μια εσωτερική ξύλινη σκάλα. Αυτή η σκάλα οδηγεί επίσης σε μια κρυμμένη αυλή στην οροφή. Η Μαριλένα Εμμανουήλ και ο Σωτήρης Τσαγκλής θέλουν να ανοίξουν όλα αυτά τα δωμάτια βήμα βήμα.

Ανοίγοντάς τη βρέθηκα μέσα σε ένα κοκτεϊλάδικο με παλιά έπιπλα και βαριές κουρτίνες, με δερμάτινους καναπέδες και μια μπάρα που βόλευε τις φιάλες και τα ποτήρια της σε βιβλιοθήκες, κάτω από φθαρμένα βιβλία με σκληρά εξώφυλλα. Ενθουσιάστηκα με την εναλλαγή σκηνικών, με το γεγονός ότι αυτό το μπαρ λειτουργεί μέσα σε έναν χώρο που τη μέρα είχε εντελώς άλλους ρυθμούς. 

philos athens Facebook Twitter
Mια παλιά, μεγάλη γραβατοθήκη μεταφέρθηκε στο μικρό δωμάτιο και πάνω της στηρίχτηκε όλο το μπαρ. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Πίσω στην Αθήνα, στη Σόλωνος και στο προαναφερθέν κτίριο-στολίδι. Πριν από επτά χρόνια οι πόρτες του άνοιξαν, αρχικά μας υποδέχτηκε ως concept store. Διαμορφώθηκε με design έπιπλα και πολλά φυτά, με οριγκάμι κρεμασμένα από το ταβάνι του και «εικαστικές» αναφορές, έχοντας ατέλειες στους τοίχους. Ανανεώθηκε με σεβασμό στην αρχιτεκτονική του κτιρίου και στην πατίνα του χρόνου που έχει μείνει να φαίνεται μέχρι σήμερα σε αρκετά σημεία του. 

Κάπως έτσι το Philos Athens άρχισε να προσφέρει πρωινό και κυριακάτικο brunch που αγαπήθηκαν. Ο χώρος του συνδέθηκε με τις πρωινές ώρες της ημέρας, δηλαδή εκείνες που το βιτρό στην οροφή του επιτρέπει στο φυσικό φως να διαχέεται σε όλο το κτίριο.

Έχοντας σταματήσει για πάνω από ενάμιση χρόνο τη λειτουργία του εξαιτίας της πανδημίας, άνοιξε ξανά πρόσφατα και ανανεώθηκε, έτσι ώστε μπορούμε να το επισκεφθούμε καθημερινά μέχρι τις 12 το βράδυ. Στην κουζίνα του, ο Σωτήρης Γιαννόπουλος (Hytra) ανέλαβε, εκτός από το πρωινό και brunch μενού, να δημιουργήσει μια κάρτα φαγητού με πολλά μεσογειακά στοιχεία και fusion επιρροές, να προσφέρει πιάτα που μπορούν να σερβιριστούν από το μεσημέρι μέχρι το κλείσιμο. 

Το Philos Athens είναι ένα σύμπλεγμα πολλών δωματίων μοιρασμένων σε τρεις ορόφους, οι οποίοι επικοινωνούν με μια εσωτερική ξύλινη σκάλα. Αυτή η σκάλα οδηγεί επίσης σε μια κρυμμένη αυλή στην οροφή. Η Μαριλένα Εμμανουήλ και ο Σωτήρης Τσαγκλής θέλουν να ανοίξουν όλα αυτά τα δωμάτια βήμα βήμα. 

Μέσα στις πρόσφατες αλλαγές που έκαναν είναι ότι μας φανέρωσαν ένα δωμάτιο που όλα αυτά τα χρόνια έγραφε στην πόρτα του «staff only» – αυτό διαβάζουμε ακόμα, περνώντας από κει τη μέρα. Ο χώρος αυτός εξακολουθεί να μην είναι προσβάσιμος σε επισκέπτες μέχρι τις πέντε το απόγευμα, που ανοίγει για να μας υποδεχτεί. 

Η Αθήνα έχει πλέον ένα κομψό speakeasy μπαρ που χωράει μόνο μια παρέα Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Το κάποτε πριβέ δωμάτιο στον ημιώροφο του κτιρίου μετατράπηκε σε πριβέ μπαρ. «Η αλήθεια είναι ότι αρχικά το φτιάξαμε για εμάς, γιατί απλώς θέλαμε να έχουμε το δικό μας μπαρ. Περνάμε όλη τη μέρα μας εδώ, γι’ αυτό διαμορφώσαμε αυτόν τον χώρο έτσι ώστε να είμαστε χαρούμενοι, είναι όλη μας η καθημερινότητα εδώ. Όμως, τελικά αποφασίσαμε να το μοιραζόμαστε και με άλλους».

Οι μέχρι τώρα πελάτες τους που το έχουν ανακαλύψει συνήθως κλείνουν όλο το μπαρ, έτσι κι αλλιώς είναι εξαθέσιο, δεν υπάρχει σκαμπό παραπάνω. 

Πριν από μερικά χρόνια η Μαριλένα Εμμανουήλ είχε αγοράσει μια παλιά, μεγάλη γραβατοθήκη προκειμένου να βάζει σε αυτήν διάφορα πράγματα προς πώληση. Τη μετέφερε στο μικρό δωμάτιο και πάνω της στηρίχτηκε όλο το μπαρ.

Στη μέση του χώρου η αντανάκλαση του καθρέφτη μάς κάνει να μοιάζουμε με πρωταγωνιστές στην πολυδιάστατη φαντασία του M.C. Escher. Τα κρεμασμένα ζωγραφικά έργα του χώρου έχουν την υπογραφή της Μάρως Μιχαλακάκου. 

Η Αθήνα έχει πλέον ένα κομψό speakeasy μπαρ που χωράει μόνο μια παρέα Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Η Αθήνα έχει πλέον ένα κομψό speakeasy μπαρ που χωράει μόνο μια παρέα Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Προσωπικός σας bartender εκεί θα είναι ο Πάνος Μπούμπουλης που έχει να σας σερβίρει premium ετικέτες, όποιο κι αν είναι το ποτό που προτιμάτε.

Στα κοκτέιλ αυτού του νέου και μικροσκοπικού μπαρ ακολουθούν το δόγμα «bring back the classics and stay classy», χρησιμοποιώντας τα δικά τους bitters, ενώ θα σας φτιάξουν και κάποιο signature, προσαρμοσμένο στις γεύσεις σας. Απλώς δεν υπάρχει κατάλογος για να διαβάσετε και να επιλέξετε, οπότε εμπιστευτείτε τον ειδικό. 

Στο καινούργιο καλά κρυμμένο μπαρ της πόλης η Λένα Πλάτωνος μπερδεύεται με τον Λέοναρντ Κοέν, ο indie ήχος παντρεύεται με την ιαπωνική τζαζ. Όμως το κομμάτι της μουσικής διαμορφώνεται και με βάση τους επισκέπτες.

«Επειδή παίζουμε και αλλάζουμε τη μουσική από το κινητό μου, πολλές φορές οι πελάτες το παίρνουν και επιλέγουν εκείνοι τι θα ακούσουμε». Τις Κυριακές όλα τα παραπάνω συμβαίνουν από τις 12 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. 

Η Αθήνα έχει πλέον ένα κομψό speakeasy μπαρ που χωράει μόνο μια παρέα Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Σόλωνος 32, Κολωνάκι, 210 3619163




 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Line: Η νέα πολυσυζητημένη άφιξη της Αθήνας είναι αφιερωμένη στις ζυμώσεις

Γεύση / Line: Η νέα πολυσυζητημένη άφιξη της Αθήνας είναι αφιερωμένη στις ζυμώσεις

Κρασί χωρίς σταφύλι, νομαδικές ζυθοποιήσεις, προζυμένια ψωμιά: Στα Κάτω Πετράλωνα, σε έναν εντυπωσιακό και άκρως βιομηχανικό χώρο, τρία σημαντικά ονόματα της bar σκηνής θέλουν να δημιουργήσουν μια κοινότητα που θα εξελιχθεί ακολουθώντας τη «μέθοδο της αναρχίας». Εμείς θα τρώμε και θα πίνουμε όσα ωραία θα προκύψουν από αυτήν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ