Τρεις νόστιμες συνταγές για τα απίθανα χειμωνιάτικα καρότα

Τρεις νόστιμες συνταγές για τα απίθανα χειμωνιάτικα καρότα Facebook Twitter
Αν προτιμήσετε καρότα από βιολογικές αγορές, το πιο πιθανό είναι ότι θα σας δώσουν μαζί και τα φύλλα τους. Μην τα πετάξετε, είναι ωραία και τραγανά, μέρος του λαχανικού.
0

ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΜΕ ΤΡΕΙΣ –παρακαλώ!– συμβουλές: πρώτον, προτιμάτε ρίζες (δηλαδή ό,τι λαχανικό φυτρώνει μέσα στο χώμα, όπως πατάτες, καρότα, σελινόριζες κ.λπ.) από εγγυημένα καθαρό χωράφι, χωρίς ιστορικό εντομοκτόνων και βελτιωτικών λιπασμάτων, π.χ. από βιολογικές καλλιέργειες. Τα καρότα μεγαλώνουν μέσα στο χώμα, αφήνοντας εμφανή μόνο τη φούντα των φύλλων τους. 

Αν προτιμήσετε καρότα από βιολογικές αγορές, το πιο πιθανό είναι ότι θα σας δώσουν μαζί και τα φύλλα τους – μην τα πετάξετε, είναι ωραία και τραγανά, μέρος του λαχανικού. Η φρεσκάδα του καρότου, εξάλλου, φαίνεται από τα φύλλα του! Ζητήστε και τα φύλλα από τα καρότα λοιπόν, είναι θαυμάσια ωμά ψιλοκομμένα στις σαλάτες και όμορφα για να διακοσμήσουμε ένα φαγητό, στο πιάτο ή στην πιατέλα.

Ειλικρινά απορώ γιατί ολοένα και περισσότεροι μανάβηδες «κουρεύουν» τα καρότα (όπως, ειρήσθω εν παρόδω, και οι κρεοπώλες, που αφαιρούν τα συκωτάκια από τα κοτόπουλα, ενώ είναι μέρος τους). 

Είμαστε συνηθισμένοι να ξεφλουδίζουμε τα πιο πολλά λαχανικά μας, αλλά, αν αγοράσετε αγνά καρότα, απλώς καθαρίστε τα, τρίβοντάς τα με ένα βουρτσάκι, για να αφαιρέσετε τα χώματα.

Τρίτον, στις βιολογικές αγορές μην παραμερίζετε τα πολύ μικρά καροτάκια, στοχεύοντας μόνο στα μεγαλύτερα, που, βέβαια, είναι πιο εύκολα να τα τρίψουμε στον τρίφτη για την κλασική χειμωνιάτικη λάχανο/καρότο σαλάτα.

Ναι, ναι, ξέρω, τα μικρά καρότα, ακόμα και από πακέτα των σούπερ-μάρκετ, καταλήγουν άδοξα στον σκουπιδοντενεκέ, αντί να μαγειρευτούν και αυτά με κάποιον τρόπο, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των οργανικών απορριμμάτων. Ειδικά τα μικρά για την πρώτη συνταγή μας είναι ιδανικά και μπορείτε να τα αφήσετε ολόκληρα, χωρίς να τα κόψετε καθόλου. 

Είμαστε συνηθισμένοι να ξεφλουδίζουμε τα πιο πολλά λαχανικά μας, αλλά, αν αγοράσετε αγνά καρότα, απλώς καθαρίστε τα, τρίβοντάς τα με ένα βουρτσάκι, για να αφαιρέσετε τα χώματα. Με αυτόν τον τρόπο κρατάτε λίγη έξτρα γεύση, ειδικά στις συνταγές που δεν τα θέλουν ωμά, άρα συνήθως ξεφλουδισμένα. 

Γλασαρισμένα στο τηγάνι με μαραθόσπορο, ανθότυρο και πετιμέζι

Τρεις νόστιμες συνταγές για τα απίθανα χειμωνιάτικα καρότα Facebook Twitter

Καρότα 

Μαραθόσπορος

Αλατοπίπερο

Πετιμέζι ή μπαλσάμικο

Ανθότυρο

(Δυόσμος, μαϊντανός και τα τρυφερά κοτσανάκια των καρότων, προαιρετικά)

Κόβουμε τα μεγάλα καρότα κατά μήκος (κρατώντας τα φύλλα τους για σαλάτα), χωρίζοντάς τα στα δύο ή στα τέσσερα, αν είναι πάρα πολύ χονδρά. Αν έχουμε μικρούτσικα καρότα, τα κρατάμε ολόκληρα.

Σε ένα αντικολλητικό και ευρύχωρο τηγάνι ζεσταίνουμε καλά μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο, προσθέτοντας τα καρότα αμέσως μόλις λιώσει το βούτυρο.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον μαραθόσπορο και τα ψιλοκομμένα κοτσανάκια των καρότων και κουνάμε το τηγάνι να γλασαριστούν καλά τα καρότα σε δυνατή φωτιά για πέντε λεπτά. 

Μόλις τρυπιούνται ελάχιστα, προσθέτουμε το πετιμέζι ή το μπαλσάμικο και συνεχίζουμε μέχρι να καραμελώσουν, περίπου άλλα τρία λεπτά.

Τα αφαιρούμε, τα βάζουμε σε πιατέλα ολόκληρα, σπάμε με τα δάχτυλα το ανθότυρο από πάνω, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και σερβίρουμε. Μπορούμε να τα διακοσμήσουμε με τα ψιλοκομμένα κοτσανάκια των καρότων, φύλλα δυόσμου ή μαϊντανό. 


 

Σαν του Στέλιου

Δεν υπάρχει καλοφαγάς που να έχει βρεθεί στα Χανιά και να μην έχει επισκεφθεί την ταβέρνα Ντουνιάς του Στέλιου Τριλιράκη στη Δρακώνα Κεραμειών. Εκεί, πριν από λίγα χρόνια, δοκίμασα μια νόστιμη σαλάτα καρότου και έμεινα άφωνη με τη νοστιμιά μέσα στην απλότητά της. 

Τρεις νόστιμες συνταγές για τα απίθανα χειμωνιάτικα καρότα Facebook Twitter

Καρότα

Σκόρδο

Ανθότυρο κρητικό

Αλατοπίπερο

Ελαιόλαδο

Χυμός λεμονιού ή λευκό ξίδι (προαιρετικά)

Απλό, όπως ακριβώς το διαβάζετε: τρίψτε το καρότο στο χονδρό του τρίφτη, προσθέστε σκόρδο κατά βούληση, ανακατέψτε καλά με αρκετό ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και στο τέλος προσθέστε το ανθότυρο, ή ανακατέψτε ξανά ελαφρά, ή, καλύτερα, αφήστε το όμορφο ολόλευκο ανθότυρο ολόκληρο στο κέντρο της σαλάτας για να σερβιριστεί ο καθένας όσο τυρί θέλει. 

Ωμή σαλάτα καρότου με αμύγδαλα και σταφίδες

Τρεις νόστιμες συνταγές για τα απίθανα χειμωνιάτικα καρότα Facebook Twitter

Καρότα

Αμύγδαλα φιλέ, ελαφρά καβουρντισμένα

Χυμός από ένα πορτοκάλι

Αλάτι 

Ελαιόλαδο

Σταφίδες ή σουλτανίνα

Τα φυλλαράκια από τα καρότα, δυόσμο ή μαϊντανό (προαιρετικά) 

Τρίβουμε το καρότο στο χονδρό τρίφτη ή σε λεπτά σπιρτάκια στο μαντολίνο.

Στο μπολ όπου θα σερβίρουμε τη σαλάτα στίβουμε ένα πορτοκάλι και μουσκεύουμε τις σταφίδες. Τις αφήνουμε να μαλακώσουν σχεδόν μισή ώρα, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να υγρανθούν καλά, και μετά προσθέτουμε τα καρότα, λίγο πριν σερβίρουμε, για να μείνουν λίγο τραγανά.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλατίζουμε και ανακατεύουμε τη σαλάτα. 

Πριν σερβίρουμε, γαρνίρουμε τη σαλάτα με τα ελαφρά καβουρντισμένα αμύγδαλα φιλέ χωρίς να ανακατέψουμε και, αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα φύλλα καρότου ή μαϊντανού. 


 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ