No.1

Οι ΗΠΑ διατάζουν το προσωπικό της πρεσβείας τους να φύγει από την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ διατάζουν το προσωπικό της πρεσβείας τους να φύγει από την Ουκρανία Facebook Twitter
AP
0

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ οι ΗΠΑ καλούν τους εργαζομένους της πρεσβείας τους στο Κιέβο να αποχωρήσουν.

«Όλες οι οικογένειες των εργαζομενων στην πρεσβεία Κιέβου θα φύγουν, κάποιοι εργαζόμενοι επίσης. Αμερικανοί πολίτες πρέπει να κάνουν σχέδια εγκατάλειψης χώρας γιατί σε περίπτωση επίθεσης οι ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να διευθετήσουν αποχώρηση με ευκολία», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παράλληλα, υπάρχει έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας για την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Η δήλωση έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων σχετικά με τη στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία, οι οποίες δεν εκτονώθηκαν μετά τις συνομιλίες την Παρασκευή μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη.

Εν όψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες σήμερα, υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι η ΕΕ θα είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις «εντός ημερών» εάν τα ρωσικά στρατεύματα ξεκινήσουν εισβολή.

Πάντως, ρωσικά άρματα μάχης και πυροβολικό, στρατιωτικά οχήματα και μαχητικά αεροσκάφη συνέχισαν να φτάνουν κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας αυτό το Σαββατοκύριακο, με τα ρωσικά στρατεύματα να φαίνεται ότι βρίσκονται λιγότερο από 20 μίλια από τα σύνορα.

Το ζήτημα ενέργειας στην Ευρώπη

Στη σκιά μιας ενδεχόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ζει ολόκληρος ο κόσμος, με το σκηνικό πολέμου να επηρεάζει την Ευρώπη σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων, ανάμεσά τους και τα ενεργειακά.

Σε περίπτωση που ηχήσουν τα τύμπανα του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, η περίπτωση ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη εξαρτάται από τις ΗΠΑ και την αντίδραση του Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει πολλάκις τη Μόσχα για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει και την Ευρώπη. Να σημειωθεί ότι η Ευρώπη εισάγει από τη Ρωσία περίπου το 1/3 του αερίου που χρειάζεται.

«Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για κάθε πιθανό σενάριο» τονίζει ο Gregor Pett, αντιπρόεδρος της γερμανικής ενεργειακής εταιρείας Uniper. 

Ο Nord Stream 2 θα είναι ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα πληγεί σε περίπτωση σύρραξης. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει υπέρ των κυρώσεων στον αγωγό, εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει τονίσει ότι κάθε κλιμάκωση θα σημάνει το πρόωρο τέλος του αγωγού.

Αυτό που προκαλεί, ωστόσο, ανησυχία, είναι οι ποσότητες αερίου που διακινεί η Ρωσία μέσω της Ουκρανίας. Η Μόσχα θα μπορούσε να κλείσει την στρόφιγγα εκτιμά ο Volodymyr Omelchenko, αναλυτής της ουκρανικής Razumkov, δίνοντάς στην Ρωσία την ευκαιρία να καθορίσει τις ενεργειακές εξελίξεις σε Ουκρανία και Ευρώπη.

Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι η Ρωσία θα θέλει να συντηρήσει το προφίλ του αξιόπιστου προμηθευτή, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν. «Δεν νομίζω να υπάρξει αλλαγή της κατάστασης ακόμη και στο ενδεχόμενο ενός πολέμου» καθησυχάζει ο Chris Weafer, αναλυτής της ρωσικής Macro-Advisory Ltd.  

Πάντως, η Ρωσία έχει να επιλέξει και το πέρασμα Λευκορωσίας και Πολωνίας εκτιμάται ότι μπορεί να διοχετεύσει, σύμφωνα με τους αναλυτές, έως και το 50% των ουκρανικών ποσοτήτων. Εδώ, ωστόσο, υπάρχει η «παγίδα» της Λευκορωσίας, η οποία ενδέχεται να μην επιτρέψει την διέλευση αερίου προς την Ευρώπη, μετά τις κυρώσεις στον Λουκασένκο.
 

Με πληροφορίες Guardian, ΕΡΤ & Bloomberg

Διεθνή
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Διεθνή / Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» ενόψει των αυριανών συνομιλιών στη Γενεύη

Εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν αύριο στη Γενεύη - Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία δεν θα διστάσει να επιτεθεί στο Ιράν
THE LIFO TEAM
Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Ο δισεκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι είχε δύο εξωσυζυγικές σχέσεις και μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση, απαντώντας σε ερωτήσεις και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις του
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Διεθνή / Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ιαπωνία έχει μετατρέψει τo Γιοναγκούνι από ένα ήσυχο νησί σε στρατιωτική βάση, όπου περίπου 160 μέλη των Δυνάμεων Αυτοάμυνας φροντίζουν για την ασφάλεια των ακτών
THE LIFO TEAM
Η Αίγυπτος απαλλάσσει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Διεθνή / Η Αίγυπτος απαλλάσσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει χαλαρώσει σταδιακά τους κανόνες εισόδου για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι προορισμών όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και το Ντουμπάι
THE LIFO TEAM