Ταΐβάν: Αναφορές για επιδρομή από 39 αεροσκάφη της κινεζικής αεροπορίας

Ταΐβάν: Αναφορές για επιδρομή 39 αεροσκαφών της κινεζικής αεροπορίας Facebook Twitter
Pixabay/φωτογραφία Αρχείου
0

Η Ταϊβάν ανέφερε σήμερα τη μεγαλύτερη εισβολή της κινεζικής αεροπορίας στη ζώνη αεράμυνας της, από τον περασμένο Οκτώβριο.

Tο υπουργείο Άμυνας του νησιού ανέφερε ότι ταϊβανέζικα μαχητικά προσπάθησαν να αναχαιτίσουν 39 αεροσκάφη.

Η Ταϊβάν, την οποία η Κίνα διεκδικεί ως δικό της έδαφος, κάνει λόγο για πάνω από έναν χρόνο για επαναλαμβανόμενες αποστολές της κινεζικής αεροπορίας κοντά στο δημοκρατικά διοικούμενο νησί, συχνά στο νοτιοδυτικό τμήμα της ζώνης αναγνώρισης αεράμυνας ή ADIZ, κοντά στα ελεγχόμενα από την Ταϊβάν νησιά Pratas.

Η Ταϊβάν αποκαλεί τις επαναλαμβανόμενες στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας ως πόλεμο «γκρίζας ζώνης». Σκοπός της Κίνας σύμφωνα με την Ταίβάν είναι ελέγξει την ανταπόκρισή της αλλά και να φθείρει τις δυνάμεις του έθνους.

Η τελευταία κινεζική αποστολή περιελάμβανε 34 μαχητικά συν τέσσερα πολεμικά αεροσκάφη και ένα βομβαρδιστικό, σύμφωνα με το υπουργείο της Ταϊβάν.

Τα αεροσκάφη πέταξαν σε περιοχή στα βορειοανατολικά του Pratas, σύμφωνα με χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο.

Η Ταϊβάν έστειλε μαχητικά αεροσκάφη για να αναχαιτίσει τα κινεζικά, ενώ αναπτύχθηκαν και πυραυλικά συστήματα για την παρακολούθηση τους, ανέφερε το αρμόδιο υπουργείο.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από την Κίνα, η οποία στο παρελθόν είπε ότι ανάλογες κινήσεις ήταν ασκήσεις με στόχο την προστασία της κυριαρχίας της χώρας.

Η Κίνα έχει εντείνει την πίεση στην Ταϊβάν, προκειμένου να αποδεχθεί τους ισχυρισμούς κυριαρχίας της ωστόσο η τοπική κυβέρνηση λέει ότι θέλει ειρήνη, αν και θα αμυνθεί σε περίπτωση επίθεσης.

Δεν είναι σαφές τι μπορεί να ώθησε τις τελευταίες αυτές δραστηριότητες. 

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια μιας τετραήμερης περιόδου που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου, εθνική γιορτή για την Κίνα η Ταϊβάν είχε αναφέρει ότι 148 αεροσκάφη της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας είχαν εμφανιστεί στο νότιο και νοτιοδυτικό τμήμα της ζώνης αεράμυνας της.

Έκτοτε, η Ταϊβάν ανέφερε σχεδόν καθημερινές επιδρομές της κινεζικής αεροπορίας στον ίδιο εναέριο χώρο, αλλά ο αριθμός των αεροπλάνων την Κυριακή ήταν ο μεγαλύτερος που έχει αναφερθεί σε μία μόλις ημέρα από τις επιδρομές του Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεκρός από ουκρανικό πλήγμα ο υπαρχηγός του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού – Επιβεβαιώνει η Μόσχα

Διεθνή / Νεκρός από ουκρανικό πλήγμα ο υπαρχηγός του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού – Επιβεβαιώνει η Μόσχα

Σύμφωνα με ρωσικά και ουκρανικά κανάλια στο Telegram, ο Γκούντκοφ σκοτώθηκε μαζί με ακόμη δέκα στρατιωτικούς, κατά την ουκρανική επίθεση σε ρωσικό σημείο διοίκησης
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ετοιμάζεται να ρίξει δισεκατομμύρια μύγες από αεροπλάνα για να καταπολεμήσει παράσιτο

Διεθνή / Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ρίξουν δισεκατομμύρια μύγες από αεροπλάνα για να καταπολεμήσουν σαρκοφάγο σκουλήκι

Πρόκειται για σχέδιο καταπολέμησης ενός παρασίτου που θα μπορούσε να καταστρέψει τη βιομηχανία βοδινού κρέατος, να αφανίσει την άγρια ζωή και ακόμη και να σκοτώσει κατοικίδια ζώα
LIFO NEWSROOM
«Kush»: Το φθηνό, συνθετικό ναρκωτικό που μετατρέπει τους νέους της Δυτικής Αφρικής σε «ζωντανούς-νεκρούς»

Διεθνή / «Kush»: Το φθηνό, συνθετικό ναρκωτικό που μετατρέπει τους νέους της Δυτικής Αφρικής σε «ζωντανούς-νεκρούς»

Οι νιταζίνες, συνθετικά οπιοειδή που αναπτύχθηκαν αρχικά ως φαρμακευτικά παυσίπονα, είναι έως και 25 φορές ισχυρότερες από τη φαιντανύλη, ήδη ένα από τα πιο θανατηφόρα ναρκωτικά στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβάλλον / Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικές ομάδες εκφράζουν οργή, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση υπονομεύεται από τις πιστώσεις, που θεωρούνται ευρέως αναποτελεσματικές
LIFO NEWSROOM
Έκθεση του ΟΗΕ κατονομάζει επιχειρηματικούς κολοσσούς που «κερδοσκοπούν από τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα»

Διεθνή / Έκθεση του ΟΗΕ κατονομάζει επιχειρηματικούς κολοσσούς που «κερδοσκοπούν από τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα»

Αμερικανικές εταιρείες όπως η Microsoft, η Alphabet Inc., η IBM και η Amazon, αλλά και Caterpillar, Rada, HD Hyundai, Volvo, Airbnb, Booking.com, Drummond,Barclays, BP είναι μεταξύ των εταιρειών που αναφέρει στην έκθεσή της η ειδική εισηγήτρια για τη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Diddy: Στη φυλακή μέχρι την επιβολή ποινής - Δεν έχει δικαίωμα αποφυλάκισης με εγγύηση

Διεθνή / Diddy: Στη φυλακή μέχρι την επιβολή ποινής - Δεν έχει δικαίωμα αποφυλάκισης με εγγύηση

Οι 12 ένορκοι τον απάλλαξαν για τρεις από τις πέντε σοβαρότερες κατηγορίες - Ο Κομπς γονάτισε, έκρυψε το πρόσωπό του και προσευχήθηκε, τρέμοντας, με το άκουσμα της ετυμηγορίας
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε «απαγορευμένη» βόμβα στο χτύπημα σε καφετέρια, αποκαλύπτει ο Guardian

Διεθνή / Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε «απαγορευμένη» βόμβα στο χτύπημα σε καφετέρια, αποκαλύπτει ο Guardian

Ειδικοί στο διεθνές δίκαιο εκτιμούν ότι η χρήση τέτοιου πυρομαχικού, παρά την επιβεβαιωμένη παρουσία αμάχων – μεταξύ των οποίων παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι – είναι σχεδόν βέβαιο ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ενδέχεται να συνιστά έγκλημα πολέμου
LIFO NEWSROOM