ΣτΕ για Μετρό Θεσσαλονίκης: «Ναι» στη συνέχιση απομάκρυνσης αρχαιοτήτων

ΣτΕ για Μετρό Θεσσαλονίκης: «Ναι» στη συνέχιση απομάκρυνσης αρχαιοτήτων Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi
0

Για μια ακόμη φορά το Συμβούλιο της Επικρατείας είπε «ναι» στη συνέχιση της απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων που έχουν έλθει στο φως λόγω των εργασιών κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, με την 6/2022 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών της Ολομέλειας του ΣτΕ, έκρινε ότι η απομάκρυνση των αρχαιοτήτων μπορεί να συνεχιστεί μέχρι να τελειώσουν οι εργασίες κατασκευής του σταθμού οπότε και τα αρχαία μπορούν να επανατοποθετηθούν εκεί.

Σε σχετική ανακοίνωση του ΣτΕ αναφέρει ότι η Επιτροπή Αναστολών της Ολομέλειας εξέτασε τους ισχυρισμούς περί ανεπανόρθωτης βλάβης των αρχαιοτήτων.

Έκρινε δε ότι «η βλάβη αυτή δεν πιθανολογείται, ακριβώς διότι η σχετική μελέτη έχει ήδη τροποποιηθεί όπως υπέδειξαν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες, πριν από τη σχετική θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, εξειδικεύεται συνεχώς σε επίπεδο κάθε αρχαιολογικής ενότητας ξεχωριστά, προβλέπεται δε η σύνταξη και συμπληρωματικών μελετών για την έδραση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων, πριν από την επανατοποθέτησή τους στον σταθμό, μετά την κατασκευή του».

Σημειώνεται, τέλος, ότι, όπως προκύπτει από την απόφαση, ανάλογες μεταφορές έχουν γίνει και κατά το παρελθόν, όπως αυτή που αφορά σε τμήμα των ίδιων αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου, που έχει ήδη μεταφερθεί κατ’ εφαρμογή υπουργικής απόφασης του έτους 2017, η νομιμότητα της οποίας δεν έχει αμφισβητηθεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στην εργασία του Σαββατοκύριακου

Ελλάδα / Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στην εργασία τα Σαββατοκύριακα

Τα νέα στοιχεία της Eurostat φέρνουν την Ελλάδα στην κορυφή της ΕΕ σε ποσοστό εργαζομένων που απασχολούνται τα Σαββατοκύριακα – Πρωτιά για τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους στο εμπόριο
LIFO NEWSROOM
Δρομοκαΐτειο: Στη φυλακή η ψυχίατρος που κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών

Ελλάδα / Δρομοκαΐτειο: Στη φυλακή η ψυχίατρος που κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών

Η συχνότητα των πωλήσεων που έκανε η ψυχίατρος ήταν τόσο μεγάλη που, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, υπολογίζεται ότι σε διάστημα των τελευταίων δύο μηνών φαίνεται να προέβη σε σχεδόν 200 πράξεις συνταγογράφησης
LIFO NEWSROOM