Το Χρυσό Μετάλλιο της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας στον Βρετανο-Κύπριο Γ. Ευσταθίου

Το Χρυσό Μετάλλιο της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας στον Βρετανο-Κύπριο Γ. Ευσταθίου Facebook Twitter
0

Η βρετανική Βασιλική Εταιρεία Αστρονομίας ανακοίνωσε ότι απονέμει την κορυφαία διάκριση της, το Χρυσό Μετάλλιο Αστρονομίας για το 2022, στον ελληνοκυπριακής καταγωγής καθηγητή αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Γιώργο Ευσταθίου, έναν από τους κορυφαίους κοσμολόγους στον κόσμο. 

Το Χρυσό Μετάλλιο, που απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1824, αποτελεί αναγνώριση του συνόλου του έργου και των επιτευγμάτων ενός επιστήμονα και με αυτό έχουν τιμηθεί στο παρελθόν διάσημοι επιστήμονες όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Έντουιν Χαμπλ, ο Άρθουρ Έντιγκτον και ο Στίβεν Χόκινγκ.

Από το 1964 απονέμεται ένα χρυσό μετάλλιο για την αστρονομία και ένα για τη γεωφυσική - αυτό φέτος απονέμεται στον καθηγητή Ρίτσαρντ Χορν της Βρετανικής Αποστολής στην Ανταρκτική.

Όπως αναφέρει το σκεπτικό της απονομής, ο Γ. Ευσταθίου «είναι ανάμεσα στους πιο διακεκριμένους κοσμολόγους της γενιάς του, ένας από τους αρχιτέκτονες του καθιερωμένου προτύπου της κοσμολογίας LCDM». Μεταξύ άλλων, έχει κάνει πρωτοποριακές υπολογιστικές προσομοιώσεις για τη δομή του σύμπαντος και σημαντικές αναλύσεις για την κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου (CΜΒ).

Ο Γιώργος Ευσταθίου γεννήθηκε το 1955 στο Λονδίνο, από γονείς που είχαν μεταναστεύσει από την Κύπρο στη Βρετανία στις αρχές του 1950. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (1976) και πήρε το διδακτορικό του στην αστρονομία από το Πανεπιστήμιο του Ντάραμ (1979).

Αφού έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ (ΗΠΑ) και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου υπήρξε επικεφαλής του τμήματος αστροφυσικής έως το 1994, μετακινήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όπου διετέλεσε έως το 2008 διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, ενώ έκτοτε και μέχρι σήμερα είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Κοσμολογίας.

Σε παλιότερη συνέντευξή του για το τι τον συναρπάζει στην επιστήμη, είχε απαντήσει: «Το γεγονός ότι μπορείς να βγάλεις τόσο εκτεταμένα συμπεράσματα από απλές παρατηρήσεις -είναι μια από τις σπουδαίες πτυχές της επιστήμης. Υπάρχει βάθος πίσω από τις πιο απλές ερωτήσεις. Το να είσαι σε θέση να κάνεις ερωτήσεις που απαιτούν πραγματικά βαθιά γνώση στον τρόπο με τον οποίο το σύμπαν λειτουργεί για να πάρεις λύσεις είναι απλά συναρπαστικό».

Έχει λάβει το Maxwell Medal and Prize του Institute of Physics και το Vainu Bappu Prize της Αστρονομικής Εταιρείας της Ινδίας, το 1990, ενώ διορίστηκε Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας (FRS) το 1994, το ίδιο έτος με το οποίο του απονεμήθηκε το Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Βραβείο για την Αστροφυσική στο Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Ακόμα, του έχουν απονεμηθεί τα βραβεία Ρόμπινσον στην Κοσμολογία (Πανεπιστήμιο Newcastle, 1997) και Heineman Prize for Astronomy του Αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικής, το 2005, το οποίο μοιράστηκε με τον επί χρόνια συνεργάτη του Simon White. Έλαβε το βραβείο Gruber Cosmology, το 2011, από κοινού με τους Marc Davis, Carlos Frenk και Simon White και το μετάλλιο Hughes της Βασιλικής Εταιρείας το 2015.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Έντι Κιου της Apple προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει το iPhone μέχρι το 2035

Τech & Science / Ο Έντι Κιου της Apple προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει το iPhone μέχρι το 2035

Ο αντιπρόεδρος της Apple προειδοποιεί για ριζικές αλλαγές στη βιομηχανία της τεχνολογίας εξαιτίας της Τεχνητής Νοημοσύνης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αντικατάστασης του iPhone
LIFO NEWSROOM
Οι παράξενες εμμονές χρηστών με το ChatGPT προκαλούν ανησυχία

Τech & Science / Οι παράξενες εμμονές χρηστών με το ChatGPT προκαλούν ανησυχία

Σε αναρτήσεις χρηστών στο Reddit περιγράφονται περιπτώσεις όπου άτομα πιστεύουν ότι έχουν επιλεγεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη για «ιερές αποστολές» ή έχουν λάβει «μυστικά σχέδια» για διαστημικές συσκευές και τηλεμεταφορείς
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς να ανακτήσετε τον έλεγχο του εγκεφάλου σας στην περίπτωση που είστε εθισμένοι στο ChatGPT

Τech & Science / Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς να ανακτήσετε τον έλεγχο του μυαλού σας στην περίπτωση που είστε εθισμένοι στο ChatGPT

Η επίτευξη μίας υγιούς ισορροπίας με την τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη νέα γενιά σήμερα, υπάρχουν όμως δύο τρόποι με τους οποίους να συμβεί
LIFO NEWSROOM
Οι άνθρωποι στην ανατολική Μεσόγειο χρησιμοποιούσαν κασσίτερο από τη Βρετανία πριν από 3.000 χρόνια

Τech & Science / Οι άνθρωποι στην ανατολική Μεσόγειο χρησιμοποιούσαν κασσίτερο από τη Βρετανία πριν από 3.000 χρόνια

Επιστήμονες λύνουν το αρχαίο «πρόβλημα του κασσίτερου»: Ο κασσίτερος από την Κορνουάλη διακινούνταν στη Μεσόγειο από την Εποχή του Χαλκού, αλλάζοντας την εικόνα της προϊστορικής Βρετανίας
LIFO NEWSROOM