LIVE!

«Κολοσσιαία σπατάλη»: Νομπελίστες ζητούν περικοπή 2% στις στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως

«Κολοσσιαία σπατάλη»: Νομπελίστες ζητούν περικοπή 2% στις στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως Facebook Twitter
AP Photo/Francisco Seco
0

Πάνω από 50 νομπελίστες υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή καλώντας όλες τις χώρες να μειώσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες κατά 2% ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια και να βάλουν τα μισά χρήματα που εξοικονομήθηκαν σε ένα ταμείο του ΟΗΕ για καταπολέμηση των πανδημιών, της κλιματικής κρίσης και της ακραίας φτώχειας.

Συντονισμένη από τον Ιταλό φυσικό Carlo Rovelli, η επιστολή υποστηρίζεται από μια μεγάλη ομάδα επιστημόνων και μαθηματικών, συμπεριλαμβανομένου του Sir Roger Penrose, και δημοσιεύεται σε μια εποχή που οι αυξανόμενες παγκόσμιες εντάσεις έχουν οδηγήσει σε σταθερή αύξηση των οπλικών προϋπολογισμών.

«Μεμονωμένες κυβερνήσεις υφίστανται πίεση να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες επειδή το κάνουν άλλες», λένε οι υπογράφοντες υποστηρίζοντας την εκστρατεία Peace Dividend που ξεκίνησε πρόσφατα, και κάνουν λόγο για «μια κολοσσιαία σπατάλη πόρων που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί πολύ πιο σοφά».

Όπως τονίζουν, το σχέδιο περιλαμβάνει μια «απλή, συγκεκριμένη πρόταση για την ανθρωπότητα», αν και δεν υπάρχει ρεαλιστική προοπτική για περικοπές στρατιωτικών δαπανών από μεγάλες ή μεσαίες κυβερνήσεις ή ότι τυχόν ποσά που θα εξοικονομηθούν θα παραδοθούν στον ΟΗΕ και τις υπηρεσίες του.

Οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν σε 1,981 δισ. δολάρια πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 2,6% σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα Ειρήνης της Στοκχόλμης. Οι πέντε χώρες που ξόδεψαν τα περισσότερα ήταν ΗΠΑ ($778 δισ.), Κίνα ($252 δισ.), Ινδία ($72,9 δισ.), Ρωσία ($61,7 δισ.) και Ηνωμένο Βασίλειο ($59,2 δισ.)- όλες εκ των οποίων αύξησαν τους προϋπολογισμούς τους το 2020.

Οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για καταστάσεις όπως η Ουκρανία και μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ και των συμμάχων τους στον Ειρηνικό για την Ταϊβάν συνέβαλαν στην αύξηση των δαπανών, ενώ τα τελευταία χρόνια ορισμένες συνθήκες, όπως η Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μεσαίας Εμβέλεια (ΙΝF), έχει επιτραπεί να λήξουν.

Οι υπογράφοντες υποστηρίζουν ότι οι κούρσες εξοπλισμών μπορεί να οδηγήσουν σε «θανατηφόρες και καταστροφικές συγκρούσεις» και προσθέτουν: «Έχουμε μια απλή πρόταση για την ανθρωπότητα: οι κυβερνήσεις όλων των κρατών-μελών του ΟΗΕ διαπραγματεύονται κοινή μείωση των στρατιωτικών τους δαπανών κατά 2% ετησίως για 5 χρόνια».

Άλλοι υποστηρικτές της επιστολής περιλαμβάνουν τον Θιβετιανό πνευματικό ηγέτη Δαλάι Λάμα, ο παλαιότερος νικητής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, καθώς και ο βιολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge Sir Venki Ramakrishnan και η Αμερικανίδα μοριακή βιολόγος Carol Greider.

Καλούν τους πολιτικούς ηγέτες του κόσμου να επιτρέψουν «οι μισοί από τους πόρους που απελευθερώθηκαν από αυτή τη συμφωνία» να διατεθούν σε «ένα παγκόσμιο ταμείο, υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, για την αντιμετώπιση των σοβαρών κοινών προβλημάτων της ανθρωπότητας: πανδημίες, κλιματική αλλαγή και ακραία φτώχεια». Ένα τέτοιο ταμείο, ισχυρίζονται, θα μπορούσε να ανέλθει σε 1 τρισ. ​​δολάρια έως το 2030.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι»: Η δήλωση του Shia LaBeouf που πυροδότησε αντιδράσεις

Διεθνή / «Αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι»: Η δήλωση του Shia LaBeouf που πυροδότησε αντιδράσεις

Ο Shia LaBeouf μίλησε σε συνέντευξή του στον Andrew Callaghan για την πρώτη του σύλληψη στη Νέα Ορλεάνη, δηλώνοντας «αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι», λίγο πριν συλληφθεί ξανά κατά τη διάρκεια του Mardi Gras. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στα social media και επανέφεραν στο προσκήνιο το ταραχώδες δημόσιο προφίλ του ηθοποιού.
THE LIFO TEAM
«Το φως μπαίνει στο κάδρο»: Πώς αντιδρούν οι Ιρανοί κινηματογραφιστές της διασποράς στον θάνατο του Χαμενεΐ

Διεθνή / «Το φως μπαίνει στο κάδρο»: Πώς αντιδρούν οι Ιρανοί κινηματογραφιστές της διασποράς στον θάνατο του Χαμενεΐ

Ιρανοί σκηνοθέτες και δημιουργοί της διασποράς τοποθετούνται δημόσια μετά τον θάνατο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μιλώντας για «το τέλος ενός 47χρονου εφιάλτη», αλλά και για την αβεβαιότητα που ακολουθεί. Δηλώσεις, ανοιχτές επιστολές και αναρτήσεις στα social media φωτίζουν τη σύνθετη στάση της ιρανικής πολιτισμικής κοινότητας απέναντι στις εξελίξεις.
THE LIFO TEAM
Chet Hanks: «Free me» από την Κολομβία – Μπλόκο επιστροφής λόγω διαβατηρίου

Διεθνή / Ο Chet Hanks και το ελληνικό διαβατήριο που τον κράτησε στη Μεντεγίν

Ο Chet Hanks δήλωσε μέσω Instagram ότι παραμένει στην Κολομβία λόγω προβλήματος με το διαβατήριό του. Ο 35χρονος ηθοποιός και ράπερ, γιος του Tom Hanks και της Rita Wilson, εξήγησε ότι ταξίδευε με το ελληνικό του διαβατήριο και δεν είχε μαζί του το αμερικανικό, γεγονός που δυσκολεύει την επιστροφή του στις ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM
ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ LIVE

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή - Live: «Μην εμπλακείτε» - Η Τεχεράνη προειδοποιεί τις ευρωπαϊκές χώρες

Όλες οι εξελίξεις - Το Ιράν έπληξε αμερικανική βάση στο Μπαχρέιν - Ο στρατός του Ισραήλ εξέδωσε νέα διαταγή εσπευσμένης απομάκρυνσης των κατοίκων δεκάδων κοινοτήτων στον Λίβανο
THE LIFO TEAM
ΚΥΠΡΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΒΑΣΗ RAF

Διεθνή / Κύπρος: Από τον Λίβανο εκτοξεύθηκαν τα drones που έπληξαν τη βάση Ακρωτηρίου – Πιθανή εμπλοκή της Χεζμπολάχ

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα της Κυριακής και οι κυπριακές αρχές ανέφεραν ότι το πρωί της Δευτέρας αναχαιτίστηκαν ακόμη δύο drones που κινήθηκαν προς την κατεύθυνση των βρετανικών βάσεων
THE LIFO TEAM
ΜΑΚΡΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνή / Μακρόν: Η Γαλλία αυξάνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο – Στην «πυρηνική ομπρέλα» και η Ελλάδα

Η ένταξη της Ελλάδας στη γαλλική πρωτοβουλία συνδέεται με τη στενή αμυντική συνεργασία Αθήνας και Παρισιού, η οποία αναμένεται να ανανεωθεί τον Απρίλιο, κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη του Μακρόν στην Αθήνα
THE LIFO TEAM