Η Χιλή νομιμοποίησε τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Pride στη Χιλή Facebook Twitter
AP Photo/Esteban Felix
0

Τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών νομιμοποίησε το κοινοβούλιο της Χιλής , επικυρώνοντας ένα νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί το 2017 και για το οποίο έδινε μάχη για πολλά χρόνια η ομοφυλοφιλική κοινότητα της χώρας.

Μετά την επικύρωση του ν/σ από την Γερουσία, όπου η ψηφοφορία είχε αναβληθεί πολλάκις μέχρι σήμερα, η Βουλή προχώρησε στην άμεση έγκρισή του με ψήφους 82 υπέρ, 20 κατά και δύο αποχές. 

Πλέον, ο νόμος περνά στα χέρια του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα ο οποίος θα πρέπει να τον υπογράψει. Ο νόμος επιτρέπει στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να παντρεύονται και να υιοθετούν παιδιά.

«Είμαι πολύ συγκινημένη. Δυσκολεύομαι να διατηρήσω την ψυχραιμία μου. Ήταν ένας αγώνας δρόμου πολλών χιλιομέτρων», είπε η Ισαμπέλ Αμόρ, η διευθύντρια του «Ιδρύματος Ισότητας», που ήταν παρούσα κατά την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

«Με την έγκριση του γάμου για όλους, η Χιλή έκανε ένα ιστορικό και αποφασιστικό βήμα για την προώθηση και την εδραίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ζευγαριών ιδίου φύλου και των οικογενειών τους, τα οποία παραβιάζονταν, αδιακρίτως, από την ίδρυση της χώρας μας», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Κίνημα Ενσωμάτωσης και Απελευθέρωσης Ομοφυλοφίλων (Movilh), που εδώ και πολλά χρόνια έδινε αγώνα για να νομιμοποιηθούν οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών.

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο είχε κατατεθεί το 2017 με πρωτοβουλία της πρώην προέδρου της χώρας, Μισέλ Μπατσελέτ, η θητεία της οποίας ολοκληρώθηκε το 2018.

Στη Λατινική Αμερική οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι νόμιμοι στην Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό, την Κολομβία, τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη, την Αργεντινή και σε 14 από τις 32 Πολιτείες του Μεξικού.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επείγουσα έκκληση για δράση σε Γάζα και Δυτική Όχθη κάνουν εκατοντάδες πρώην διπλωμάτες της ΕΕ

Διεθνή / Επείγουσα έκκληση για δράση σε Γάζα και Δυτική Όχθη κάνουν εκατοντάδες πρώην διπλωμάτες της ΕΕ

Επιστολή 209 πρώην πρέσβεων και ανώτερων διπλωματών της ΕΕ καλεί σε άμεση δράση για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη - Ζητούν κυρώσεις, περιορισμούς σε εμπόριο και έρευνα, αν η ΕΕ δεν αναλάβει συλλογική πρωτοβουλία
LIFO NEWSROOM
«Η Γερμανία δεν θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος», λέει ο καγκελάριος Μερτς

Διεθνή / «Η Γερμανία δεν θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος», λέει ο καγκελάριος Μερτς

«Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι σαφής σε ό,τι αφορά την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. Δεν θα προσχωρήσουμε στην πρωτοβουλία αυτή» ξεκαθάρισε ο καγκελάριος
LIFO NEWSROOM
«Φοβάμαι να πάω στο σινεμά»: Ένα ΛΟΑΤΚΙ+ φιλί στο «Lightyear» τρομοκράτησε τον Snoop Dogg

Διεθνή / «Φοβάμαι να πάω στο σινεμά»: Ένα ΛΟΑΤΚΙ+ φιλί στο «Lightyear» τρομοκράτησε τον Snoop Dogg

Ο Αμερικανός ράπερ είπε ότι ένιωσε «φοβισμένος» όταν πήγε τον εγγονό του στον κινηματογράφο και χρειάστηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το ομόφυλο ζευγάρι που εμφανίζεται στην ταινία
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Πέντε δημοσιογράφοι ανάμεσα στους νεκρούς αεροπορικών πληγμάτων του Ισραήλ εναντίον νοσοκομείου

Διεθνή / Γάζα: Πέντε δημοσιογράφοι ανάμεσα στους νεκρούς αεροπορικών πληγμάτων του Ισραήλ εναντίον νοσοκομείου

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναγνώρισαν ότι διεξήγαγαν πλήγμα «στην περιοχή του νοσοκομείου» Νάσερ και πρόσθεσαν ότι «στόχος δεν ήταν οι δημοσιογράφοι»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να χρησιμοποιήσει πλουτόνιο του Ψυχρού Πολέμου σε πυρηνικούς αντιδραστήρες

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να χρησιμοποιήσει πλουτόνιο του Ψυχρού Πολέμου σε πυρηνικούς αντιδραστήρες

Η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να διαθέσει 20 τόνους πλουτονίου από αποσυναρμολογημένες πυρηνικές κεφαλές σε εταιρείες ενέργειας των ΗΠΑ για χρήση σε αντιδραστήρες, με κόστος μεταφοράς και επεξεργασίας να βαραίνει τη βιομηχανία
LIFO NEWSROOM