2021: Η χρονιά που υπήρξε και δεν υπήρξε

2021: Η χρονιά που υπήρξε και δεν υπήρξε Facebook Twitter
Είναι μια χρονιά που μοιάζει σα να υπάρχει και να μην υπάρχει, ένα διαρκές χανγκόβερ από τους τρόμους του 2020 που εμφανίζεται ως βελτίωση, κι όμως παραμένει εγκλωβισμένη στην αστάθεια και στο κενό.
0

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ αλλόκοτες Κυριακές (κι) αυτής της αλλόκοτης χρονιάς ήταν η χθεσινή, με τους δρόμους του κέντρου αποκλεισμένους κι έρημους για ώρες εξαιτίας της επίσκεψης του Ποντίφικα, ενώ συγχρόνως συντελούνταν η Ανάσταση του ΠΑΣΟΚ –όψιμη ή όχι, θα φανεί εν καιρώ–  καθώς πάνω από 250.000 συμπολίτες μας έκαναν ουρές για να ψηφίσουν τον νέο ηγέτη του Κινήματος, αναδεικνύοντας τελικά ως νικητή έναν υποψήφιο που μοιάζει αορίστως νεωτεριστής και κεντρώος, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό στον καιρό μας.

Είναι προφανές, εκτός των άλλων, ότι ψοφάμε για λίγη ελπίδα, όσο θαμπή κι αν είναι, και επίσης ότι ψοφάμε για εκλογές.

Είναι προφανές, εκτός των άλλων, ότι ψοφάμε για λίγη ελπίδα, όσο θαμπή κι αν είναι, και επίσης ότι ψοφάμε για εκλογές.  

Είχε μια εξωπραγματική υφή η χθεσινή μέρα, απολύτως συμβατή με μια χρονιά που σε λιγότερο από μήνα θα γιορτάσουμε το τέλος της, κι ας μη θυμόμαστε πότε αυτή ξεκίνησε και πότε τελείωσε η προηγούμενη: λόγω των συνθηκών, το ‘20 και το ‘21 συγχέονται το ένα με το άλλο σ’ ένα άχρονο σύμπλεγμα.

Ξέρουμε ότι έχουμε 2021 επειδή φέτος γιορτάσαμε τα 200 χρόνια από το 1821. Φέτος όμως έγιναν όλα αυτά; Μοιάζει σα να συνέβησαν στο παρελθόν οι σχετικές εορταστικές εκδηλώσεις ή σα να μη συνέβησαν ποτέ. Σαν κάτι που είδες κάπου να εμφανίζεται ως γεγονός, αλλά μπορεί να είναι και fake news ή μόνο μια άποψη μέσα στις μυριάδες. 

2021: Η χρονιά που χάθηκε μέσα στην αοριστία και στην ασάφεια, «μια χρονιά που υπήρξε και δεν υπήρξε», όπως εύστοχα την χαρακτηρίζει σ’ ένα κείμενο απολογισμού του έτους ο αρθρογράφος του New Yorker, Kyle Chayka, ο οποίος αναζητά το πνεύμα και το mood που κυριάρχησαν τους τελευταίους δώδεκα μήνες όπου, σύμφωνα με το κομμάτι, έγινε κατάχρηση της λέξης «vibe», αλλά ουδείς μπορεί να προσδιορίσει ποιο ακριβώς είναι το vibe που αναδύει η παρούσα κατάσταση:

Ίσως να χρησιμοποιήθηκε τόσο πολύ αυτή η λέξη επειδή το ίδιο το 2021 είχε ένα απροσδιόριστο vibe. Είναι μια χρονιά που μοιάζει σα να υπάρχει και να μην υπάρχει, ένα διαρκές χανγκόβερ από τους τρόμους του 2020 που εμφανίζεται ως βελτίωση, κι όμως παραμένει εγκλωβισμένη στην αστάθεια και στο κενό. Για μια στιγμή, με την άφιξη των εμβολίων την περασμένη άνοιξη, πιστέψαμε όλοι πως θα ξεκινήσει το μεγάλο πάρτι, ένα καλοκαίρι κραιπάλης και οργίων σαν πίνακας του Ιερώνυμου Μπος. Αντιθέτως, με την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του ιού είναι σα να κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να γυρίσουμε πίσω στον χρόνο. Μια χρονιά που ποτέ δεν ξεκίνησε, δεν μπορεί πραγματικά να λήξει, με αποτέλεσμα το όριο του Νέου Έτους να μοιάζει κι αυτό εξωπραγματικό.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και οι Bon Jovi έχουν ψυχή

Daily / Και οι Bon Jovi έχουν ψυχή

Πέρα από το νοσταλγικό χρονικό της μετεωρικής ανόδου του συγκροτήματος στα ασυνάρτητα ‘80s, το ντοκιμαντέρ «Thank You, Goodnight: The Bon Jovi Story» εστιάζει δραματικά στον αγώνα του Τζον Μπον Τζόβι να διατηρήσει κάτι από τη νεανική φωνή του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Conan O’Brien Must Go: Ταξίδι στην άκρη του γέλιου

Daily / Conan O’Brien Must Go: Ταξίδι στην άκρη του γέλιου

Η σειρά των σπαρταριστών περιηγήσεων ανά τον πλανήτη του διάσημου κωμικού, νυν podcaster και πρώην βασιλιά των νυχτερινών talk show, ξεφεύγει με ξεκαρδιστικό τρόπο από τα αβάσταχτα κλισέ των ταξιδιωτικών ντοκιμαντέρ.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η Παλαιστίνη, η Αμερική και όλοι εμείς: Το κατά Ράμι Γιούσεφ ευαγγέλιο

Daily / Η Παλαιστίνη, η Αμερική και όλοι εμείς: Το κατά Ράμι Γιούσεφ ευαγγέλιο

Ο νεαρός, πολυσχιδής και εξαιρετικά ταλαντούχος ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης που πολλοί πρωτογνώρισαν στο Poor Things, λέει τα πράγματα με το όνομα τους στο “More Feelings”, το δεύτερο stand up comedy special που γύρισε για λογαριασμό του ΗΒΟ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Παθός αλλά μη μαθός: Αυλαία χθες για το Curb Your Enthusiasm μετά από 25 χρόνια γέλιου 

Daily / Παθός αλλά μη μαθός: Αυλαία χθες για το Curb Your Enthusiasm μετά από 25 χρόνια γέλιου 

Το κωμικό δημιούργημα του Λάρι Ντέιβιντ μας συντρόφεψε εδώ κι ένα τέταρτο του αιώνα, εκδηλώνοντας ό,τι πιο ανάρμοστο μπορεί να φανταστεί κανείς, με σπαρταριστά –και απελευθερωτικά για εμάς τους θεατές– αποτελέσματα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ripley: Εγκληματική ιεροτελεστία σε ασπρόμαυρο φόντο

Daily / Ripley: Εγκληματική ιεροτελεστία σε ασπρόμαυρο φόντο

Το διάσημο μυθιστόρημα της Πατρίτσια Χάισμιθ «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ» απλώνεται αργά και υποβλητικά στην πιο κινηματογραφικά φιλόδοξη ίσως τηλεοπτική σειρά που έχει παρουσιάσει ποτέ το Netflix.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Palm Royale: Μια σειρά κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της πάντα υπέροχης Κρίστεν Γουίγκ

Daily / Palm Royale: Μια σειρά κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της πάντα υπέροχης Κρίστεν Γουίγκ

Η νέα φιλόδοξη σειρά του Apple TV+ αποτελεί ένα ιδιαιτέρως ελκυστικό στο μάτι αμάλγαμα δραματικής σαπουνόπερας και σατιρικής φάρσας, που στα καλύτερά του λειτουργεί σε πολλά επίπεδα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ