Lotfi Zadeh: Το Doodle της Google τιμά τον μαθηματικό και «πατέρα» της «Ασαφούς Λογικής»

Lotfi Zadeh: Το Doodle της Google τιμά τον μαθηματικό και «πατέρα» της «Ασαφούς Λογικής» Facebook Twitter
0

Τον παγκόσμιας φήμης Αμερικανό μαθηματικό και πανεπιστημιακό Lotfi Zadeh (Λοτφί Ζαντέχ) τιμά σήμερα το Doodle της Google

Iρανο-Αζέρικης καταγωγής, o Ζαντέχ υπέβαλε σαν σήμερα, το 1964, την πρωτοποριακή εργασία του «Ασαφή Σύνολα» («Fuzzy Sets»), που εισήγαγε στα μαθηματικά την έννοια της «Ασαφούς Λογικής» («Fuzzy Logic»).


Γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1921 στο Μπακού της τότε Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν. Σε ηλικία 10 ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στην πατρίδα του πατέρα του, το Ιράν, όμως, λόγω των εντυπωσιακών ακαδημαϊκών του επιτευγμάτων, κατέληξε για μεταπτυχιακά στο περίφημο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).


Συνέχισε με το διδακτορικό του στην Ηλεκτρολογία το 1949, δίδαξε θεωρία συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και το 1959 έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας. 


Το 1965, δημοσίευσε την πρωτοποριακή του εργασία «Ασαφή Σύνολα», θεωρία που προσέφερε μια εναλλακτική στις άκαμπτες «ασπρόμαυρες» παραμέτρους της παραδοσιακής αριστοτέλειας λογικής. 


Η ιδέα αυτή απετέλεσε επανάσταση στη θεωρία της λογικής, γιατί ξέφυγε από το μοντέλο που κυριαρχούσε εδώ και 2.500 χρόνια, δηλαδή το μοντέλο του «αληθές-ψευδές». 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σταματήστε να μετράτε πρόβατα... και άλλα ανούσια tips για να σας πάρει ο ύπνος

Τech & Science / Σταματήστε να μετράτε προβατάκια και ακόμα επτά πρακτικά tips για να σας πάρει ο ύπνος

Από την αλλαγή περιβάλλοντος μέχρι το να σταθείτε ξυπόλητοι στο κρύο πάτωμα του μπάνιου, ειδικοί μοιράζονται δοκιμασμένα κόλπα για να χαλαρώσετε και να ξαναβυθιστείτε στην αγκαλιά του Μορφέα
LIFO NEWSROOM
«Χάνω ώρες στο κινητό και δεν το καταλαβαίνω»: Πόσο σου «τρώει» το scrolling και πώς να το μειώσεις

Τech & Science / «Χάνω ώρες στο κινητό και δεν το καταλαβαίνω»: Πόσο σου «τρώει» το scrolling και πώς να το μειώσεις

Η καθημερινή κατανάλωση περιεχομένου στο κινητό μοιάζει αθώα – μέχρι να συνειδητοποιήσεις ότι πέρασε η μισή μέρα. Πόσο χρόνο χάνουμε τελικά και τι μπορούμε να κάνουμε για να τον πάρουμε πίσω;
LIFO NEWSROOM