UBS: Το κόστος ενδεχόμενων lockdown σε εννέα «κόκκινες» χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα

UBS: Το κόστος ενδεχόμενων lockdown σε εννέα «κόκκινες» χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα Facebook Twitter
0

Τη ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει στους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης για το δ΄ τρίμηνο, εάν οι χώρες που βρίσκονται στο «κόκκινο» των κρουσμάτων κορωνοϊού, προχωρήσουν σε lockdown υπολογίζει η UBS.

Πρόκειται για η εννέα ευρωπαϊκές χώρες - Ελλάδα, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σλοβακία και Σλοβενία – στις οποίες καταγράφεται εκτίναξη κρουσμάτων. Ηδη, σε κάποιες από αυτές έχουν τεθεί περιοριστικά μέτρα, ενώ στην Αυστρία επιβλήθηκε νέο lockdown μέχρι και τις 13 Νοεμβρίου. Την ίδια, ώρα στην Ολλανδία τα καταστήματα κλείνουν νωρίτερα και στην Ιρλανδία έχουν μειωθεί οι ώρες λειτουργίας σε εστιατόρια και μπαρ. Κρατίδια της Γερμανίας έχουν λάβει μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά, ενώ σε κάποιες περιοχές έχουν αποκλειστεί οι ανεμβολίαστοι από εσωτερικούς χώρους και εστίαση.

Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται, ακόμα πιο αυστηρά μέτρα –αλλά όχι ένα καθολικό lockdown- είναι πιο πιθανά στη Γερμανία, τονίζει η UBS, όπως μεταδίδει το moneyreview.

UBS: Το κόστος ενδεχόμενων lockdown σε εννέα «κόκκινες» χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα Facebook Twitter

Το κόστος των μέτρων

Σύμφωνα με την UBS, τα περιοριστικά μέτρα δεν δημιουργούν τόσο μεγάλη ζημιά στο ΑΕΠ, καθώς η οικονομία έχει μάθει σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Ωστόσο, τα μέτρα σε Αυστρία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Σλοβακία, Σλοβενία και Λετονία υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να μειώσουν περίπου κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το δ΄ τρίμηνο του 2021 – η σημερινή εκτίμηση της UBS κάνει λόγο για τριμηνιαία ανάπτυξη 0,8%.

Τα μέτρα που θα επιβληθούν στη Γερμανία θα μειώσουν ακόμη 0,15 ποσοστιαίες μονάδες, με το κόστος να αγγίζει το 0,30.

UBS: Το κόστος ενδεχόμενων lockdown σε εννέα «κόκκινες» χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα Facebook Twitter

Τι θα συμβεί εάν επιβληθεί lockdown στις 9 κόκκινες περιοχές

Σε περίπτωση που επιβληθεί lockdown σε αυτές τις χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, όπως συμβαίνει στην Αυστρία, η UBS εκτιμά ότι η ζημιά στους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης για το δ΄ τρίμηνο θα αγγίξει το 0,7-0,8 ποσοστιαίων μονάδων, που σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα παρέμενε στάσιμη στο διάστημα αυτό.

Εάν, μάλιστα, ορισμένες χώρες του Νότου που δεν προχωρούν τώρα σε επιβολή σκληρότερων μέτρων, αναγκαστούν να το κάνουν, τότε η πρόβλεψη βλέπει μέχρι  και αρνητική ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο.

UBS: Το κόστος ενδεχόμενων lockdown σε εννέα «κόκκινες» χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα Facebook Twitter

«Εάν οι περιορισμοί δεν αρθούν γρήγορα με το νέο έτος, πρόσθετοι οικονομικοί κίνδυνοι θα ισχύσουν για το πρώτο τρίμηνο του 2022», επισημαίνουν οι αναλυτές της UBS. Αυτό που ξεκαθαρίζουν είναι ότι εάν επιβληθούν μέτρα στην οικονομία, αυτά θα αντισταθμιστούν από πρόσθετα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ διέδιδαν θεωρίες συνωμοσίας για UFO και εξωγήινους για να κρύψουν μυστικά όπλα

Διεθνή / Οι ΗΠΑ διέδιδαν θεωρίες συνωμοσίας για UFO και εξωγήινους για να κρύψουν μυστικά όπλα

Ντοκουμέντα και μαρτυρίες αποκαλύπτουν ότι το Πεντάγωνο διέδιδε σκόπιμα ψευδείς πληροφορίες για UFO από τη δεκαετία του ’50, για να κρύψει μυστικά εξοπλιστικά προγράμματα
LIFO NEWSROOM
Ο Ερντογάν μιλά για ειρήνη, αλλά το χέρι του δείχνει πόλεμο

Ανάλυση / Ο Ερντογάν μιλά για ειρήνη, αλλά το χέρι του δείχνει πόλεμο

Η διπλή ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλύπτει μια Τουρκία σε κρίση: λόγια για ειρήνη, αλλά πράξεις καταστολής, αυταρχισμού και στρατιωτικοποίησης. Ανάλυση της πολιτικής πραγματικότητας πίσω από τις υποσχέσεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Κολομβία: Επίθεση με έξι πυροβολισμούς δέχτηκε ο 39χρονος υποψήφιος πρόεδρος Μιγκέλ Ουρίμπε

Διεθνή / Κολομβία: Επίθεση με έξι πυροβολισμούς δέχτηκε ο 39χρονος υποψήφιος πρόεδρος Μιγκέλ Ουρίμπε

Ο 39χρονος γερουσιαστής, ο οποίος είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κολομβίας το 2026, είναι μέλος του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού κόμματος «Δημοκρατικό Κέντρο»
LIFO NEWSROOM
«Τι άλλο επιδιώκεις όταν στερείς σε έναν λαό το φαγητό και το νερό;»

Διεθνή / «Όταν στερείς από έναν λαό τα βασικά, τι άλλο επιδιώκεις – αν όχι τον ίδιο τον θάνατο;»

Η πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών, Melanie O’Brien, μιλά αποκλειστικά στη LiFO και απαντά στο ερώτημα αν οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα πληρούν τις νομικές προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν γενοκτονία.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Οι ΗΠΑ παραγκωνίζουν την Ευρώπη και στρέφονται στις χώρες του Κόλπου για τις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ παραγκωνίζουν την Ευρώπη και στρέφονται στις χώρες του Κόλπου για τις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν

Οι χώρες του Κόλπου έχουν αναδειχθεί σε βασικούς μεσολαβητές στις πυρηνικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν, εκτοπίζοντας την Ευρώπη. Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ τάσσονται υπέρ της διπλωματίας.
LIFO NEWSROOM
Ο Έλον Μασκ εγκατέστησε Starlink στον Λευκό Οίκο και η κυβέρνηση Τραμπ «βλέπει» κίνδυνο εθνικής ασφάλειας

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ εγκατέστησε Starlink στον Λευκό Οίκο και η κυβέρνηση Τραμπ «βλέπει» κίνδυνο εθνικής ασφάλειας

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προειδοποίησαν για κινδύνους ασφαλείας μετά την αθόρυβη εγκατάσταση του δορυφορικού ίντερνετ Starlink από την ομάδα του Έλον Μασκ - Πιθανές παραβιάσεις και απώλεια ελέγχου δεδομένων στο επίκεντρο ερευνών
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Μαζική κινητοποίηση της αντιπολίτευσης υπέρ των Παλαιστινίων

Διεθνή / Ιταλία: Μαζική κινητοποίηση της αντιπολίτευσης υπέρ των Παλαιστινίων

Το Δημοκρατικό Κόμμα, τα Πέντε Αστέρια, η Ιταλική Αριστερά με τους οικολόγους, συνδικάτα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ζήτησαν να τερματιστούν άμεσα οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού
LIFO NEWSROOM