Πέθανε ο καπετάν Γιώργος Σαμιωτάκης της επιχείρησης «Χρυσόμαλλο Δέρας»

Πέθανε ο καπετάνιος της επιχείρησης «Χρυσόμαλλο Δέρας» Facebook Twitter
Πηγή: makthes.gr
0

Πέθανε, πριν λίγες ημέρες, σε ηλικία 83 ετών ο ηρωικός καπετάνιος της επιχείρησης «Χρυσόμαλλο Δέρας», Γιώργος Σαμιωτάκης. 

O καπετάν Γιώργος Σαμιωτάκης, με καταγωγή από την Άνδρο, είχε κεντρικό ρόλο στην εν λόγω επιχείρηση που διεξήχθη τον Αύγουστο του 1993 με το πλοίο «Viscountess Μ» στοχεύοντας στη διάσωση τουλάχιστον 1.500 Ελλήνων του Πόντου που είχαν εγκλωβιστεί στο Σοχούμι της Γεωργίας λόγω συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή. 

Με κίνδυνο να συλληφθεί μαζί με το πλήρωμα του από τις τουρκικές αρχές, πέρασε τον Ελλήσποντο και έφτασε στο φλεγόμενο Σοχούμι από όπου κατάφερε να παραλάβει τους εγκλωβισμένους Ελληνοπόντιους και να τους μεταφέρει στην Ελλάδα.

«Το βαπόρι ξεκίνησε από τον Πειραιά. Μαζί με το πλήρωμα υπήρχαν και αξιωματικοί του στρατού για πλήρωμα. Στο ταξίδι πιο πολύ φοβήθηκα τα στενά της Τουρκίας. Όταν πέρασα τα στενά πήγαινα για το Σοχούμι της Γεωργίας. Με είχαν συμβουλέψει να πάω πιο βόρεια γιατί πιο κάτω χτυπούν οι αντάρτες. [...] Όταν φτάσαμε στο Σοχούμι γινόταν χαμός. Τους πρόσφυγες τους είχαν διώξει από μακριά. Γινόταν φασαρίες. Ζήτησαν να πάω να δω τα ελληνικά σπίτια. Μου έδωσαν ένα στρατιώτη για συνοδεία. Τα πάντα είχαν λεηλατηθεί. Ο εμφύλιος διεξαγόταν ανάμεσα σε Απχάζιους και Γεωργιανούς. Αλλά υπήρχαν και αρκετοί Ρώσοι» είχε πει το 2013. 

Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Χρυσόμαλλο Δέρας» είχε την πολιτική κάλυψη και εποπτεία της τότε υφυπουργού Εξωτερικών Βιργινίας Τσουδερού και οργανώθηκε με άκρα μυστικότητα. 

«Από το Σοχούμι αναχωρήσαμε τη μέρα της Παναγίας στις 15 Αυγούστου 1993. Τους πρόσφυγες κανονικά θα τους αποβιβάζαμε στην Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και το Βόλο. Αλλά μιας και είχαμε καθυστερήσει τους αποβιβάσαμε όλους στην Αλεξανδρούπολη» είχε πει. 

Με πληροφορίες από makthes.gr

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΑΤΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ελλάδα / Κυκλοφοριακό: Drones και αυστηρότερη αστυνόμευση στους δρόμους της Αττικής - Το πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκινά

«Ετοιμάζουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας στην κυκλοφορία στους δρόμους της Αττικής», λέει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
THE LIFO TEAM
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ 23ΧΡΟΝΟΣ

Ελλάδα / Καλαμαριά: Προθεσμία για την Τρίτη έλαβε ο 23χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία του 20χρονου 

Η εισαγγελέας ποινικής δίωξης απήγγειλε στον 23χρονο -πλην της κακουργηματικής δίωξης για την ανθρωποκτονία- και κατηγορία για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία
THE LIFO TEAM