Το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» στον Χελμό αντάλλαξε δέσμες λέιζερ με τον δορυφόρο Alphasat

Το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» στον Χελμό αντάλλαξε δέσμες λέιζερ με τον δορυφόρο Alphasat Facebook Twitter
0

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα η πρώτη αλληλεπίδραση μέσω λέιζερ του τηλεσκοπίου «Αρίσταρχος» με τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Alphasat του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Μετά τον εντοπισμό του δορυφόρου από το τηλεσκόπιο η ομάδα του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, προχώρησε στην εκπομπή δέσμης λέιζερ από τον «Αρίσταρχο» προς τον δορυφόρο, σε συνεργασία με το αντίστοιχο κλιμάκιο του ESA.

Το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» στον Χελμό αντάλλαξε δέσμες λέιζερ με τον δορυφόρο Alphasat Facebook Twitter
Ο Alphasat (Πηγή ESA)

Ο Alphasat αρχικά αναγνώρισε την ακριβή θέση του ελληνικού τηλεσκοπίου και στη συνέχεια «απάντησε» εκπέμποντας για πρώτη φορά προς τον Αρίσταρχο μια δέσμη laser, η οποία, εν δυνάμει, περιέχει πληροφορίες. Έτσι πλέον το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος έχει περάσει όλες τις δοκιμασίες και είναι σε θέση να πραγματοποιεί οπτική ζεύξη με δορυφόρους.

Το εν λόγω τηλεσκόπιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο των Βαλκανίων και το δεύτερο μεγαλύτερο της ηπειρωτικής Ευρώπης. Βρίσκεται στην κορυφή Νεραϊδόραχη του Χελμού σε υψόμετρο 2.340 μέτρων, στην Πελοπόννησο. Ονομάστηκε έτσι προς τιμή του αρχαίου Έλληνα αστρονόμου Αρίσταρχου.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM
Οφέλη και κίνδυνοι από τα «φαντάσματα» των εκλιπόντων οικείων μας μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Είμαστε σίγουροι πως θέλουμε η Τεχνητή Νοημοσύνη να «ζωντανέψει» τους νεκρούς μας;

Μια νέα μελέτη της Google εξετάζει τις απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να έχει η διαδικασία μετενσάρκωσης που θα προσφέρουν στο άμεσο μέλλον οι μηχανισμοί της τεχνητής νοημοσύνης.
LIFO NEWSROOM