«Η πρώτη νεκρή του νόμου»: Η απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία σκότωσε την 30χρονη Ισαβέλλα

«Η πρώτη νεκρή του νόμου»: Η απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία σκότωσε την 30χρονη Ισαβέλλα Facebook Twitter
AP
0

Ένας άδικος θάνατος, θεσμικά κατοχυρωμένος. Φωνές απόγνωσης ηχούν στην Πολωνία όπου μία έγκυος πέθανε «εξαιτίας του νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις» όπως λέει η οικογένειά της. 

 

Η 30χρονη Ισαβέλλα, πέθανε σε νοσοκομείο της Πολωνίας τον Σεπτέμβριο αφότου υπέστη σηπτικό σοκ. Ενώ βρισκόταν στην 22η εβδομάδα κύησης, οι γιατροί σε νοσοκομείο της νότιας Πολωνίας αρνούνταν να προχωρήσουν σε άμβλωση, παρά τη σοβαρή έλλειψη αμνιακού υγρού που μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες και δυσπλασίες στη μήτρα, όπως λέει δικηγόρος της οικογένειας. 

 

Το ιατρικό προσωπικό ήταν αμετακίνητο και επέμενε πως προχωρούσε σε επέμβαση μόνο αν πέθαινε το βρέφος. «Όλες οι ιατρικές αποφάσεις ελήφθησαν λαμβάνοντας υπόψιν τις νομικές προβλέψεις και τα δεδομένα που ισχύουν στην Πολωνία», λέει τώρα το νοσοκομείο, υποστηρίζοντας πως οι γιατροί έδωσαν «μάχη» για να σώσουν «την ασθενή και το παιδί»

 

Η οικογένεια έδωσε αυτή την εβδομάδα τα ιατρικά στοιχεία στη δημοσιότητα, προκαλώντας την αγανάκτηση ακτιβιστικών οργανώσεων, που χαρακτηρίζουν την νέα γυναίκα ως «την πρώτη νεκρή» μιας νομοθεσίας που ποινικοποιεί την διακοπή της κύησης, ακόμα κι αν το βρέφος πάσχει από σοβαρές συγγενείς ανωμαλίες. 

 

Οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέβηκαν στους δρόμους και άναψαν μέσα στη νύχτα κεριά, στη μνήμη της νέας γυναίκας, στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Πολωνίας. 

 

Χώρα Καθολικών, ακόμα και πριν την περσινή ψήφιση του σκληρού νόμου, η Πολωνία διέθετε ένα από τα πιο περιοριστικά νομοθετικά πλαίσια για τις αμβλώσεις, απαγορεύοντας την επέμβαση σχεδόν σε όλες τις περιστάσεις, πλην των περιπτώσεων βιασμού, αιμομιξίας και κινδύνου ζωής της εγκύου. 

 

Σε ανακοίνωσή της, η οικογένεια της Ισαβέλλας λέει πως δημοσίευσε το χρονικό του θανάτου της, ελπίζοντας να προσελκύσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας και να πιέσει για την αλλαγή της νομοθεσίας. Η συνήγορός τους, Γιολάντα Μπουντόζκα λέει πως οι αρχές ξεκίνησαν να παίρνουν καταθέσεις μαρτύρων τον Οκτώβριο. 

 

«Αν η Ισαβέλλα είχε νοσηλευτεί πριν περάσει η νέα νομοθεσία, πιθανότατα θα ήταν ακόμα ζωντανή», λέει η Ιρέν Ντονάντιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Προγραμματισμένης Γονεϊκότητας, μιλώντας στην Washington Post.

 

Οι «φανατικοί» υποστηρικτές των σκληρών απαγορεύσεων πάντως, διατείνονται πως η υπόθεση της Ισαβέλλας ήταν ένα «μεμονωμένο περιστατικό» ιατρικού λάθους και όχι αποτέλεσμα του νόμου. Η Weronika Przebierała, του Ινστιτούτου Διεθνούς Νομοθεσίας του Ordo Iuris, ενός υπερσυντηρητικού Καθολικού Οργανισμού του λόμπι κατά των αμβλώσεων, ισχυρίστηκε, μιλώντας στην Post, πως η νομοθεσία δεν συνδέεται με την υπόθεση της Ισαβέλλας. 

 

«Οι γιατροί απλώς απέτυχαν να εξασκήσουν» όσα τους επέτρεπε ο νόμος, υποστηρίζει η Przebierała, υποδεικνύοντας πως ο νόμος προβλέπει ότι η άμβλωση επιτρέπεται όταν η εγκυμοσύνη απειλεί τη ζωή μιας γυναίκας. «Μια αλλαγή στον νόμο δεν θα επηρέαζε την ιατρική κατάστασή της», προσθέτει. 

 

Σύμφωνα με την Ντονάντιο πάντως, οι περιορισμοί του νόμου είναι τόσο ασαφείς που αφήνουν το ιατρικό προσωπικό νομικά μετέωρο, και οι γιατροί καλούνται να αποφασίσουν ποιες ιατρικές πρακτικές είναι νόμιμες. «Η ασάφεια είναι αφόρητη, είναι αδύνατο για τους παρόχους ιατρικής φροντίδας να είναι σίγουροι ότι δεν παίρνουν ένα προσωπικό ρίσκο. Αν οι άνθρωποι αρχίζουν να συνυπολογίζουν την προσωπική τους ασφάλεια και φοβούνται μήπως καταλήξουν στη φυλακή, ίσως δεν μπορούν να είναι οι καλύτεροι πάροχοι ιατρικών υπηρεσιών». 

 

Με πληροφορίες από Washington Post

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλικές παραλίες σε κρίση: Ομπρέλες-χρυσάφι αδειάζουν τις ακτές

Διεθνή / Ιταλικές παραλίες σε κρίση: Ομπρέλες-χρυσάφι αδειάζουν τις ακτές

Οργή στην Ιταλία για τις εξωφρενικές τιμές στις παραλίες. Ομπρέλα και δύο ξαπλώστρες φτάνουν έως και 117€ την ημέρα, με τις οικογένειες να εγκαταλείπουν τα beach clubs. Πώς η κρίση μισθών και η πολιτική αντιπαράθεση αλλάζουν το καλοκαίρι των Ιταλών
LIFO NEWSROOM
Το Πεντάγωνο μπλοκάρει την Ουκρανία: Γιατί οι ΗΠΑ δεν την αφήνουν να χτυπήσει τη Ρωσία με ATACMS

Διεθνή / Το Πεντάγωνο μπλοκάρει την Ουκρανία: Γιατί οι ΗΠΑ δεν την αφήνουν να χτυπήσει τη Ρωσία με ATACMS

Οι ΗΠΑ εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά στόχων στη Ρωσία, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει για ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Το μυστηριώδες διαστημικό αεροσκάφος X-37B της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ξεκίνησε νέα μυστική αποστολή

Διεθνή / Το μυστηριώδες διαστημικό αεροσκάφος X-37B της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ξεκίνησε νέα μυστική αποστολή

Το X-37B, το μυστικό διαστημικό αεροσκάφος του Πενταγώνου, εκτοξεύτηκε με πύραυλο της SpaceX από το Κένεντι - Η αποστολή του παραμένει άκρως απόρρητη, με στόχο δοκιμές σε τεχνολογίες αιχμής
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Από «δημοσιονομικός άγιος» σε «αμαρτωλό» – Η εκτόξευση των αμυντικών δαπανών και το χρέος

Διεθνή / Γερμανία: Από «δημοσιονομικός άγιος» σε «αμαρτωλό» – Η εκτόξευση των αμυντικών δαπανών και το χρέος

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Γερμανία αυξάνει δραστικά τις αμυντικές δαπάνες, χαλαρώνει τον «φρένο χρέους» και δανείζεται μαζικά, προκαλώντας ανησυχία για το μέλλον της οικονομίας
LIFO NEWSROOM
Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Ο 83χρονος Τζον Χιουμ, πρώην κτηματομεσίτης και ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ιδιωτικού κοπαδιού ρινόκερων, συνελήφθη στη Νότια Αφρική κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο κεράτων
LIFO NEWSROOM
Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Διεθνή / Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά - Είπαν ότι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας πέρασαν τα σύνορα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
LIFO NEWSROOM