Σύνοδος Κορυφής: Στο επίκεντρο οι αυξήσεις στην ενέργεια- Τι αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων

συνοδος κορυφης Facebook Twitter
Πηγή φωτό ΑP
0

Ο τρόπος αντιμετώπισης των αυξανόμενων τιμών στην ενέργεια- ζήτημα που διχάζει τις χώρες- είναι στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες. 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν την «εργαλειοθήκη» που ανακοίνωσε η Κομισιόν την προηγούμενη εβδομάδα, που περιέγραφε τα εθνικά μέτρα που μπορούν να πάρουν οι κυβερνήσεις και ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν μακροπρόθεσμες επιλογές για να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις τιμών. 

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ ήδη έχουν καταρτίσει πλάνα άμεσης δράσης, για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από τις αυξήσεις των τιμών, μεταξύ άλλων με μειώσεις φόρων και επιδόματα για τα φτωχότερα νοικοκυριά και σήμερα οι ηγέτες αναμένεται να ενθαρρύνουν ομολόγους τους να πράξουν το ίδιο. 

Το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με το Reuters, καλεί τις χώρες να χρησιμοποιήσουν επειγόντως την εργαλειοθήκη «προκειμένου να παράσχουν βραχυπρόθεσμα ανακούφιση στους πιο ευάλωτους καταναλωτές και να υποστηρίξουν ευρωπαϊκές εταιρείες». 

Πιο επίμαχο ζήτημα είναι όμως τα μακροπρόθεσμα μέτρα. «Οι χώρες μέλη είναι πολύ διχασμένες», ανέφερε στο Reuters διπλωμάτης της ΕΕ. «Δεν υπάρχει κοινό όραμα για το τι να κάνουν, πέρα από το να ακολουθήσουν την εργαλειοθήκη και να χρησιμοποιήσουν εθνικά μέτρα για τους ευάλωτους καταναλωτές. Όμως, πέρα από αυτό, δεν υπάρχει απολύτως καμία συμφωνία», συμπλήρωσε. 

Χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα θέλουν η ΕΕ να απαντήσει στην αύξηση των τιμών με ρυθμιστικές αλλαγές, σημειώνει το Reuters. Προτείνουν από κοινού αγορά φυσικού αερίου από τις χώρες της ΕΕ, προκειμένου να δημιουργηθούν στρατηγικά αποθέματα και αποσύνδεση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από το κόστος της παραγωγής με φυσικό αέριο. 

Άλλα κράτη, ανάμεσά τους η Γερμανία και το Βέλγιο, είναι διστακτικά απέναντι στην αναδιαμόρφωση των κανόνων ως απάντηση για μία βραχυπρόθεσμη κρίση. Η Κομισιόν έχει πει πως οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να σταθεροποιηθούν σε χαμηλότερο επίπεδο έως τον Απρίλιο. 

Το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής δεν υιοθετεί συγκεκριμένες ενέργειες, σύμφωνα με το Reuters και οι σημερινές συζητήσεις πιθανότατα θα παραπέμψουν το ζήτημα στους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ, που θα συνεδριάσουν εκτάκτως στις 26 Οκτωβρίου. 

Προπαρασκευαστικό σημείωμα για αυτή τη συνάντηση, σύμφωνα με το Reuters, αναφέρει ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν «ποια περαιτέρω μέτρα μπορούν να προβλεφθούν, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρών- μελών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των οικονομικών εργαλείων της ΕΕ». 
 
 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα, ο Τραμπ είπε: «Μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου και τους πιο κοντινούς σου, αλλά πρέπει να φύγεις από τη χώρα τώρα», προσφέροντας ασφαλή διέλευση στον Μαδούρο
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Διεθνή / Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται γρήγορα ανάμεσα στα γουρούνια και τους αγριόχοιρους, αποτελώντας σημαντικό οικονομικό κίνδυνο για την Ισπανία, μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές χοιρινού στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Διεθνή / Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Ο διάσημος ηθοποιός ζήτησε συγγνώμη για τη δημοσιοποίηση «παραπληροφόρησης και ψευδών ισχυρισμών» εναντίον του Ισραήλ στα social media, όπου είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην Παλαιστίνη
LIFO NEWSROOM