Bloomberg: «Βαθαίνει» η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη - Νέο ρεκόρ για το φυσικό αέριο, στα 100 ευρώ

Bloomberg: «Βαθαίνει» η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη - Νέο ρεκόρ για το φυσικό αέριο, στα 100 ευρώ Facebook Twitter
Πηγή: Associated Press.
0

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έφτασε ακόμα και τα 100 ευρώ ξεπερνώντας κάθε ρεκόρ, καθώς η Κίνα εντείνει τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για τον ενεργειακό εφοδιασμό, σε μια κίνηση που ίσως απειλεί να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Στις ασταθείς συναλλαγές, τα futures του φυσικού αερίου σημείωσαν άνοδο 2,3% φτάνοντας τα 100 ευρώ για να υποχωρήσουν ωστόσο στη συνέχεια κατά 4,4%.

Όλα αυτά καθώς η Κίνα διέταξε τις κρατικές ενεργειακές εταιρείες της να εξασφαλίσουν αποθέματα πάση θυσία για τον φετινό χειμώνα. Έτσι εντείνεται ο ανταγωνισμός για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και τα φορτία άνθρακα.

Στο μεταξύ, οι ενεργειακές τιμές αυξάνονται συνεχώς από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ και την Ασία, καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία και οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στις δουλειές τους

Η Ευρώπη αγωνίζεται να εξασφαλίσει αρκετό φυσικό αέριο και άνθρακα πριν από το χειμώνα, με τις αυξανόμενες τιμές να αναγκάζουν ορισμένους βιομηχανικούς γίγαντες όπως οι παραγωγοί λιπασμάτων CF Industries και Yara International ASA και η χημική βιομηχανία BASF SE να κλείσουν τις μονάδες ή να περιορίσουν την παραγωγή.

Σύμφωνα με το Bloomberg, oι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην κρίση που έχει ξεσπάσει, με πολλές ωστόσο να λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να προστατεύσουν τους καταναλωτές από τις αναταράξεις.

Η Γαλλία για παράδειγμα θα μπλοκάρει κάθε νέα αύξηση των ρυθμιζόμενων τιμολογίων φυσικού αερίου και θα μειώσει τους φόρους στην ηλεκτρική ενέργεια, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ στο TF1 την Πέμπτη.

Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκοί χώροι αποθήκευσης αερίου είναι λίγο κάτω από το 75% γεμάτοι, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο για αυτήν την εποχή του χρόνου εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Η χρήση των αποθεμάτων ξεκινά συνήθως στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, ανάλογα με τον καιρό. Μέχρι στιγμής, οι θερμοκρασίες στη βορειοδυτική Ευρώπη προβλέπεται να είναι σε μεγάλο βαθμό εντός των εποχιακών ορίων για τον Οκτώβριο.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι η βόβμα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Διεθνή / Τι είναι η βόβμα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι η ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν θα είχε νόημα μόνο αν υπάρχει εγγύηση πως μπορεί να εξουδετερώσει την υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση στο Φορντόου
LIFO NEWSROOM
Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Διεθνή / Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Η ΕΕ θέλει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης - Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν λάβει υπόψη την εξαιρετικά υψηλή ζήτηση νερού που απαιτεί ο τομέας αυτός.
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Διεθνή / Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αξιοποιήσει 200 δισ. ευρώ από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία μέσω επενδύσεων υψηλότερου ρίσκου, αποφεύγοντας τη νομική σύγκρουση της κατάσχεσης και ενισχύοντας την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική απειλή
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή επιχείρηση κατά του Ιράν: Πρωτοφανής συντονισμός Μυστικών Υπηρεσιών και τεχνολογίας

Διεθνή / Πώς το Ισραήλ εισχώρησε στο Ιράν: Οι Μυστικές Υπηρεσίες, η τεχνολογία, οι «μεταμφιέσεις»

Απόρρητες τηλεφωνικές επικοινωνίες, hack σε τηλέφωνα, δορυφορικές εικόνες και εξελιγμένοι αλγόριθμοι δημιούργησαν μια «τράπεζα στόχων» που επέτρεψε ταυτόχρονες ακριβείς επιθέσεις κατά στρατιωτικών και πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν
LIFO NEWSROOM
Ρήγμα στον Λευκό Οίκο: Η οργή Τραμπ για την Τούλσι Γκαμπάρντ και οι προειδοποιήσεις για πυρηνικό πόλεμο με Ιράν

Διεθνή / Νέα ρήξη στον Λευκό Οίκο: Οργή Τραμπ για την επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών, Γκαμπάρντ για τα πυρηνικά του Ιράν

Η επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Τούλσι Γκαμπάρντ προειδοποιεί για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου με το Ιράν, προκαλώντας ένταση στον Λευκό Οίκο - Πώς αντιδρά ο Τραμπ και τι σημαίνει για τη στρατηγική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
LIFO NEWSROOM